Епископ Сионий: Народът става по-вярващ - и младежи чакат с часове пред иконите

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/13089544 Епископ Сионий: Народът става по-вярващ - и младежи чакат с часове пред иконите Епископ Сионий: Народът става по-вярващ - и младежи чакат с часове пред иконите www.24plovdiv.bg
Епископ Сионий: Народът става по-вярващ - и младежи чакат с часове пред иконите

Завистта е грях, може да се изкорени само с вяра в Бога

За търговците пред Бачковския манастир ще изградим базар, подобен на този в Троянския

- Ваше Преосвещенство, какво е да си игумен едновременно на два от общо трите ставропигиални манастира у нас - Бачковския и Троянския (третият е Рилският и всички те са директно подчинени на Светия синод - б.а.)?

- Преди всичко голяма отговорност, от една страна, пред българския патриарх и Светия синод. И от друга, административно да управляваш тези свети обители и свързаната с това отчетност, която представя дейността и живота в двата манастира.

Водещи за мен са чистата духовна отговорност и задължение като християнин и човек, на когото са поверени тези велики светини не само на родната ни църква, а на православния свят. В тях, както добре знаете, се пазят чудотворните икони на Троянската труеручица и Бачковската Богородица Умиление.

Силите, които Бог ми е дал, полагам за тяхното съхранение и популяризиране пред народа.

- Станаха три години и половина, откакто ръководите тези два манастира. Как успявате и докога ще продължи така?

- С Божията помощ и с подкрепата на Света Богородица работя по дадените ми послушания и в двата манастира.

Разбира се, разчитам на доверени хора духовници - братя на светите обители, които подкрепят във всичко моето служение. Във времето те се доказаха, че може да им се има доверие към игумена и най-вече на доброто отношение при посрещането на поклонниците и туристите.

- Наричат ви игумена строител, защото непрекъснато благоустроявате манастирите, които са ви поверени. Какво последно направихте в тях?

- Не съм извършил нещо извънредно. Направил съм това, което трябва. Като нови начинания е устройването на нова православна книжарница в Бачковския манастир, в която да могат поклонниците да си купят духовна литература. Има и читалня с приятна атмосфера за тези, които не искат да купят книга. Това е вследствие на интереса на нашия народ към православната литература.

- Наистина ли българинът е станал четящ църковни книги?

- Да, особено по време и след COVID пандемията. Явно хората почувстваха нужда от духовна храна.
Като човек, който се занимава от дълги години с православна просвета, сега с голяма радост наблюдавам, че поклонниците си купуват все повече и повече книги.

И това ме накара да организираме и направим книжарница в Бачковския манастир, която да е достъпна за всички. В нея ще бъдат представени около 400 заглавия - една част на наши автори и повече преводи от гръцки, руски, арабски и други православни богослови.

Тази инициатива се надявам да даде добър отзвук и това място да бъде посещавано от повече поклонници, жадни за знания.

Друго ново са залите, които направихме в Троянския и Бачковския манастир, където постоянно се излъчват кратки духовни филми за историята на двете обители. Залите се посещават всекидневно и хората, влизайки за 5-7 минути, научават накратко историята на манастира.

Следим, разбира се, православния календар. Сега вървят филми за Рождественския пост, който започна. С прости, но високи по своето богословско съдържание слова хората разбират същността за поста и неговата цел.

- В тези трудни времена на обедняване и инфлация, а преди това на пандемия стана ли българинът по-вярващ?

- Определено. Това, което наблюдавам в двата манастира - хората с изключително благоговение пристъпват към светините.

Това говори за духовното израстване на нашия народ и за приобщаването му към светата църква. Пред чудотворните икони в неделен и празничен ден винаги има дълги опашки.

Хората чакат с часове, за да се поклонят с търпение и смирение. Забележително е, че и много млади хора стоят пред тези светини. Най-нетърпеливите и тези, които обикновено характеризираме с непослушание и недостатъчно възпитание, тук, пред образа на Света Богородица, чинно и спокойно стоят с часове.

Което говори за духовно израстване.

- Какво упование намират хората в църквата?

- Най-вече утеха за трудностите си, но мнозина намират грижа от страна на църквата. Призовани сме да се подкрепяме и да се облажаваме един друг от успехите си. Нещо, което на българина трябва да се повтаря често.

- Защо?

- Нашият народ, за съжаление, изгуби от речника си думи като “облажавам те”, “блазе ти”. Завистта в много случаи надделява, което не е добро и градивно. Може да се изкорени само с вяра и упование в Бога, който ни учи, че сме братя.

- На какво се дължи тази завист, за която говорите?

- От духовна гледна точка завистта е следствие на егоцентризма. Колкото един човек е по-влюбен в себе си и не зачита брата си, толкова завистта в него израства.

Това са страшни грехове, които, обземат ли човешката душа, е трудно да бъдат извадени. Който успее да ги изтръгне, е честит и благословен.

- Църквата как се справя в тези трудни времена? Хората правят ли дарения, или покрай обедняването си отделят все по-малко средства?

- Много показателно е, че хората правят повече дарения сега, защото знаят, че църквата и манастирите имат нужда. И тези ремонти, които правим, са със средства от дарения на определени люде в по-голям мащаб и от всички онези, които всекидневно пускат своята лепта в манастирските каси.

Поименно никого не назоваваме. Молим се за всички дарители да бъдат благословени, успешни и това, което са дали на църквата, хилядократно да им се върне. Но е факт, че напоследък дарителството се засилва.

- А трудностите у нас карат ли хората да се обърнат към Бога, виждайки, че друг не им помага?

- Трудностите затова идват на този свят, за да ни подскажат, че не всичко земно е важно и вечно.
Обратно, всичко земно е преходно и има своето измерение по хоризонталата. А ние чрез трудностите и изпитанията трябва да продължим по пътя на духовността, да извисяваме сърцата си към Бога.

И да му благодарим за всяко изпитание, защото то ни прави по-силни и по-устойчиви в противодействието към злото.

- Докъде стигнаха споровете ви с търговците пред Бачковския манастир, които поискахте да преместите, защото гледката не е много приятна?

- В момента се извършват чертожни дейности за нов базар, в който хората, желаещи да си купят сувенир или други неща, да могат да влязат.

Сегашният базар ще бъде изместен на територията на манастирски имот в близост до подхода към обителта, така че да бъде естетически и духовно приветливо това място.

Така пътят към манастира ще бъде по-свободен и открит за поклонниците и туристите. Вече сме провели разговори с всички наематели и вървим към споразумение за изграждане на нов базар, съобразен с архитектурата на българския стил от Родопи.

- Срещате ли разбиране от търговците?

- Разбира се. В началото имаха опасения да не би да бъдат изгонени и да не могат да извършват търговията си. Но сега разбраха, че ще бъде много по-добре.

Дадохме им пример с Троянския манастир, където преди 4 г. изградихме подобен покрит базар. И сега и продавачите, и хората са по-доволни, без да се нарушава красотата на обителта.

- Изпитвате ли криза за монаси, защото се чу, че в Рилския манастир братята са намалели?

- Винаги има криза за духовници. И това още Христос го е казал: “Жътвата е голяма, жътварите са малко”. В България духовните потребности са огромни, но жътварите са малко. Една от молитвите, която отправяме всеки ден, е Бог да обърне повече души на християни към монашеството.

- И накрая нещо интересно. Милена Велчева, съпругата на Иля Велчев, откри м.г. изложба “Преображение, дух и манастири на православието в Бачково”. Сега тя ще прави нова, а вие сте куратор.

- Новата изложба ще е в залата на Министерството на културата, и то на благодатния празник на християнското семейство Въведение Богородично. След вечерната служба ще бъде открита тази експозиция с прекрасните творби на Милена, свързани с манастирите и с православната духовност.

Преображението продължава като постоянен процес. Както Христос се преобрази пред своите ученици и постоянно дава своята благодат и нетленна светлина на църквата, така и всеки един човек може да преобрази себе си.

- Какво изобразяват картините й?

- Те са предимно нови, свързани с манастирите и храмовете. Една от основните идеи на изложбата е почитане паметта на четирите софийски лъва. Това са четирима софийски книжовници, които при потушаване на Априлското въстание са обесени.

Това са благородни православни християни, просветители и учители. Имали са книжарници и библиотеки в София.

След Освобождението в тяхна памет е построен Лъвов мост. Една тема, за която мнозина софиянци не знаят нищо и именно затова авторът на изложбата иска да я покаже на столичани.

- Не е ли странно един духовник да е куратор?

- Поканиха ме и приех с удоволствие, защото самата изложба е свързана с духовността на България и на православието.

Познавам автора на картините като един духовно възвисен човек. Тя заслужава, защото е една светла душа на нашето тъмно съвремие.

Визитка

Роден е на 18 ноември 1969 г. в София. След военната си служба постъпва в Софийската духовна семинария, която завършва през 1990 г.

Постриган е за монах на 5 юни 1991 г. в Клисурския манастир, от 1992 до 1995 г. е негов игумен

Докато го ръководи, завършва Богословския факултет на СУ “Св. Климент Охридски”

С решение на Светия синод е хиротонисан за епископ с титлата Велички на 24 март 2007 г.

От 1 май 2014 г. е игумен на Троянската ставропигиална света обител, а от 3 април 2019 г. - и на Бачковската

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Хосейн Амир-Абдолахиан е роден през 1964 г. Завършил е Техеранския университет. Дипломат от кариерата, служил като посланик в Бахрейн (2007-2010), зам.-министър по въпросите на арабските и африканските страни (2011-2016), а също и специален съветник по външните работи на председателя на иранския парламент. От 25 август 2021 г. е министър на външните работи на Иран

Външният министър на Иран пред "24 часа": Военното сътрудничество на Техеран и Москва не е в ущърб на Украйна

Марек Слачик

Марек Слачик: Сделката за “Булсатком” трябва да бъде внимателно проверена

Иво Величков

Психотерапевтът Иво Величков: Поколенията Y и Z са “снежинки” – паник атаки и депресия, ако не им харесат поста в мрежата

Яна Маринова
Снимка: Архив

Яна Маринова: “Игра на доверие” е филм за личната ми история с домашно насилие

Д-р Дечо Дечев: Освен парите и леглото да върви с пациента

Д-р Дечо Дечев: Освен парите и леглото да върви с пациента

Красимир Вълчев

Красимир Вълчев: Повече знания, отколкото умения дава сега образованието ни

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Адриан Николов

Адриан Николов: Само високи заплати вече не стигат, за да сменят квалифицираните хора регион или държава – влияят средата и услугите

Директорът на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков СНИМКА: "24 часа"

Любомир Кючуков: В Скопие победи македонизмът - от държавна доктрина стана национално верую

Доц. Христо Паунов: Референдумът на Слави Трифонов виси на косъм, другите два са под въпрос

Доц. Христо Паунов: Референдумът на Слави Трифонов виси на косъм, другите два са под въпрос

Симеон Караколев: Фермери остават без пасища заради фотоволтаици. Това е абсурдно!

Симеон Караколев: Фермери остават без пасища заради фотоволтаици. Това е абсурдно!

Момчил Андреев

Момчил Андреев: Банката не ви плаща лихва по депозита? Купете краткосрочни държавни ценни книжа

Иван Бърнев

Вместо да ограби или насили испанските си домакини, героят на Иван Бърнев оправя мивката им

Последно от

Последно от

Най-важното