Веска Събева: Сега хора чакат и по година оценка за ТЕЛК, а през това време са без пари и лекарства

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/13118792 Веска Събева: Сега хора чакат и по година оценка за ТЕЛК, а през това време са без пари и лекарства Веска Събева: Сега хора чакат и по година оценка за ТЕЛК, а през това време са без пари и лекарства www.24plovdiv.bg
Веска Събева
Веска Събева СНИМКА: 24 часа

Писмата трябва да се пращат три месеца преди да изтекат решенията, обясни зам.-председателят на Националния съвет за хората с увреждания

 

- Г-жо Събева, четири години след промените във формулата за ТЕЛК отново ще се върне правилото за събиране на болестите. Това добро решение ли е за хората с увреждания?

- Представителните организации на хората с увреждания участвахме много активно в промените. Считам, че те удовлетворяват по-голямата част. Разбира се, винаги ще има недоволни, когато се очаква, че и малки проблеми в здравето трябва да бъдат оценявани като тежки и трайни. Но промените са много добри.

- Кои несправедливости ще бъдат коригирани с тази наредба?

- При оценката за вид и степен на увреждане при хората над 16 г. вече ще се вземат предвид и всички останали заболявания, които са с по-нисък процент от 50%., като прибавянето на още 20% ще даде още по-голям шанс на хората да получат необходимата им подкрепа.

При различните хронични заболявания има подобрение на самите проценти. Взема се предвид, че има някои заболявания, които не търпят промени в положителна посока и така

хората вече няма да се разхождат непрекъснато, а ще имат пожизнено решение

- Какви проблеми обаче не решават предложените промени?

- Притесняват ни два основни проблема и внесохме писмо в здравното министерство. Първият е връщането на обжалването към НЕЛК отново към ТЕЛК - това пак ще забави процеса, който може да продължи и една година. Искаме НЕЛК да излиза с окончателно решение, както беше преди няколко години.

Другото е хората да излизат извън срока на медицинската експертиза.

- Какво означава това?

- Ако решението изтича на 1 октомври, човекът трябва да получава писмо в края на юни, за да има 3-месечен срок. Така, щом пристигнат изискванията за неговите документи, той може да получи съответното решение, което да влезе в сила от 1 октомври. По този начин ще се прекрати порочната практика хората да си получават писмата доста след като е изтекло последното решение. Произнасянето на телка е още един срок от 3 месеца, което допълнително забавя процеса. А ако се обжалва в НЕЛК, има още поредните три срока. Ако решението не се обжалва, има един 1-месечен срок, в който човек чака дали някоя от другите инстанции няма да обжалва - НОИ, социалните и др. По този начин се получава едно огромно разделение във времето, което отдалечава човек от датата 1 октомври. Това е причината да искаме писмата да се получават 3 месеца предварително, за да може човекът да си подготви документите, ако се налага да лежи в болница - да го направи през този период и спокойно да си подготви цялата документация.

- Този проблем е от много години, през които непрекъснато сте сигнализирали.

- Така е, и сега има хора, които чакат поне година, а през това време нямат пенсии, подкрепа. Няма как да се обслужват и да си купуват медикаментите. Хората в трудоспособна възраст пък отпадат от системата на здравното осигуряване и те не могат да посетят дори лекаря си и да си вземат безплатните лекарства. При менталните заболявания това може да доведе и до много други тежки последствия. Трябва да се мисли за общата картина, а не за срока. За човека, а не за документа, защото зад всеки документ стои съдба.

Докато тече това обсъждане на промените, много хора продължават да минават през медицинската експертиза и продължават да бъдат ощетявани по сега действащата наредба.

- Имате ли данни колко хора са били ощетени от промените от 2018 г.?

- Много бяха. Асоциацията на родителите на деца с увреждания направи изследване, според което са над 35%. Непрекъснато се говореше за “фалшиви” хора, но няма фалшив ТЕЛК, има документ с невярно съдържание. А и нека се види колко от тези документи, обжалвани от НОИ, са потвърдени и в колко от тях е казано, че НОИ няма право. И работодателят може да обжалва, и социалната служба, а и човекът.

Лекарите в ТЕЛК работят с нормативна база, която определя колко процента да дадат за дадено заболяване и те не могат да отидат по-нагоре и по-надолу. Въпросът е какво е описано в документа, който човекът с увреждане получава от личния и лекуващия лекар. Всичко зависи от това доколко ясно и категорично е разписана диагнозата, състоянието на човека. Никой не обяснява на хората. Ние непрекъснато им обясняваме, че при епилепсията трябва да има ясно разписано каква е честотата на пристъпите - от това се определя какъв процент получава, доколко ще може да се контролира тази епилепсия и пр. Така, когато човек се яви на комисия, водещият невролог ще може да каже: “Този човек не е толкова зле, ще му дадем 50%”, или “Този е малко по-зле и има по-чести пристъпи - ще му дадем 71%”. А на много тежките ще дадат и чужда помощ, и пожизнен ТЕЛК.

- Значи един процент не е един и същ за хора с еднакво заболяване?

- Да, категорично, но всички получават една и съща подкрепа.

- А не е ли време да се премахне раздаването на калпак, подкрепата да е спрямо нуждите и да се премине към ICF системата?

- ICF системата е философия, всяка страна се съобразява с много фактори. Всяка държава се съобразява с това какви финансови средства има. След това да се прецени доколко имаме обучени кадри и колко време трябва да ги обучаваме, за да правят тези оценки. Да се съобразим с народопсихологията - как хората ще понесат, че единият с 90% не е равен на друг с 90%. Всеки трябва да разбере, че ще получи помощта, от която има нужда. Социалните служби трябва да са много готови.

Как е по света?

Ако човек е работоспособен и работи 6 часа, останалите 2 часа се плащат от държавата. У нас няма диференциация и оценка на възможностите на човека, която е много сложна. За мен най-важното е да се обучат кадрите.

В Белгия оценката трае от 1 до 3 г., но през това време системата помага на човека. Там има много здравни каси и тази система за оценката се извършва от социален работник от здравната каса. При нас той е от социалната система. В Тайван въвеждат системата от 12 г., но не знам докъде стигнаха. В Кипър я въвеждат 10 г. Системата не е въведена никъде изцяло. Отначало трябва да тръгне за определен кръг от хора, който да я тестват.

Подадох документи за лична помощ за моя син, за да разбера как вървят нещата, и при мен дойдоха двама социални работника, за да видят как живее, как комуникира и какво е неговото състояние. Такава е идеята - събира се всякаква информация.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Иван Бърнев

Вместо да ограби или насили испанските си домакини, героят на Иван Бърнев оправя мивката им

проф. Николай Овчаров

Проф. Николай Овчаров: Режисьорът Людмил Стайков се обади на баща ми в 2 ч през нощта да пита как са се целували българите през VII век

Политологът с украински произход Сергей Петров - Араджиони СНИМКА: ФЕЙСБУК НА АВТОРА

Танковете от САЩ и Германия няма да обърнат войната, по-опасни за Русия са Т-72 с нидерландска модификация

Жоел Мейер - посланик на Франция
СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Н. Пр. Жоел Мейер: Франция също провери, България трябва да е в Шенген

Проф. д-р инж. Стоян Братоев

Проф. Стоян Братоев: Метрото дава на хората 160 хил. часа свободно време

Димитър Димитров, ЦИК

Доц. Димитър Димитров, зам.-председател на ЦИК: Очаквам 200 хил. повече пред урните на предстоящия вот

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Иван Шишков

Иван Шишков: Скоро започваме “Струма” през Кресненското дефиле, строежът ще е необратим

Проф. Веселина Вълканова. Снимка личен архив

Проф. Веселина Вълканова: Смисълът на журналистиката са обществените дела - напомня на политиците защо са там

Росица Карамфилова - министър на околната среда и водите

Росица Карамфилова: С по-чист въздух и закрити депа очаквам да спестим глоби за милиони

Тодор Чапкънов с баща си на своята сватба
СНИМКИ: АДРИАНА ЯНКУЛОВА-ЧАПКЪНОВА

Синът Тодор Чапкънов: Баща ми беше на ръба, след като изкара ковид, но вече се възстановява

АЛЕК ПОПОВ

Алек Попов: Някои посрещнаха отхвърлянето ни за Шенген с мазохистична радост. А кървавите диаманти не влизат през България

Иван Гарелов

Иван Гарелов: Сглобих книгата за рокендрола, шпионажа и мерзавците като новинарска емисия

Последно от

Последно от

Най-важното