Броят на ромите в България намалява. Какво означава това?

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/13155072 Броят на ромите в България намалява. Какво означава това? Броят на ромите в България намалява. Какво означава това? www.24plovdiv.bg
СНИМКА: Архив
СНИМКА: Архив

Според новите данни за етническия състав на населението, базирани на преброяването от 2021, самоопределящите се като роми в България намаляват. През миналата година само 4.4% или 266 720 души са се определили като роми, а през 2011 те са били близо 4.9% или 325 343. Това означава спад с 0,5%. Турската етническа група също намалява - с 0.4 процентни пункта в сравнение с данните от преброяването през 2011. През 2021 година 8.4% или 508 378 души от отговорилите на въпроса за етническата принадлежност са се причислили към нея; през 2011 те са били 8.8% или 588 318.

Сами по себе си данните дават основание да се отхвърли любимата теза на т.нар. "патриоти", според която ромите щели да претопят българите. Трябва да е пределно ясно, че разпалването на страхове и биенето на камбаната за "надвиснала заплаха" от другите етноси е подбуждане към омраза, нетолерантност и дори насилие, пише "Дойче веле". 

Емиграция и премълчаване на етноса

Първата причина за спада на самоопределилите се като роми вероятно е засилването на емиграцията. Приблизително 41% от спада в броя на населението през последните 10 години се дължи тъкмо на нея. За сравнение: от 1993 до 2011 напускащите страната (външната миграция) са около 32% от общия спад на населението.

Непосредствената причина за тези процеси е приемането на България за член на ЕС през 2007. Пикът на емиграцията е бил през 2019, когато 40 000 напускат - по данни на НСИ. Много от ромите, но също така и много от етническите българи и турци търсят препитание извън България - например в други страни в ЕС като Германия и Испания.

Спадът в броя на ромите обаче може да се дължи и на друго: вероятно някои премълчават етническата си пренадлежност. Това е резултат от все по-силното патриотично репчене на някои партии и политици. "По-добре да се пишем българи, за да не ни подхванат още по-здраво!" - вероятно така разсъждават немалко хора в гетата.

Впрочем, още при преброяването през 2011, експерти коментираха, че броят на ромите е силно занижен. Твърде възможно е и последните данни да не отразяват коректно реалната численост на ромския етнос в България.

Освен това близо 64 000 участници в преброяването са отказали да отговорят на въпроса за етническата принадлежност, а близо 16 000 не могат да се самоопределят. При последното преброяване броят на хората в тези две групи е нараснал.

Всичко това означава, че новите данни за етническия състав на българското население трябва да бъдат четени и осмисляни много внимателно.

Защо е важно да се погрижим за ромите

Ромската етническа група е най-младата - в сравнение с българската и турската. 26.6% от ромите, според данните, са на възраст до 14 години; при турците в тази група попадат близо 14%, а при българите - 12%.

При ромите няма проблем с ниската раждаемост. Докато при етническите българи - има. Но според данните спадът в броя на етническите българи, спрямо 2011, е с 0,2%, докато при ромите е с 0,5%.

Българските политици ще допуснат тежка грешка, ако си заровят главите в пясъка, смятайки, че "изтичането" на български роми към ЕС ще реши от само себе си проблема, свързан с ниската степен на интеграция на това малцинство. Гетата си остават бомби със закъснители - въпреки притегателната сила на ЕС.

Емиграцията, ниската раждаемост, високата смъртност сред българите, а и безотговорността на много от лъжепатриотите, както и на политици-мними защитници на правата на малцинствата, които предпочитат ромите да бъдат държани в зависимо положение, за да бъдат използвани като "ресурс за гласуване", остават "сурови факти от живота" в България. Те влекат след себе си много тревожни последици и потенциални тенденции.

Ако те не се променят, в края на века България може да се окаже държава с население под 4 милиона, както вещаят демографските прогнози, при това раздирана от междуетнически конфликти.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Бойко Борисов на лидерската среща, организирана от Корнелия Нинова

Може ли Бойко Борисов да се върне като премиер?

Новите избори за парламент са насрочени за 2 април. 
СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Кой е серийният убиец на парламентите

Външните министри на България Николай Милков и на Северна Македония Буяр Османи посетиха пребития Християн Пендиков във ВМА.
СНИМКА: ВЪНШНО МИНИСТЕРСТВО

Коментар на седмицата №1: Защо в Швеция изгориха българското знаме

Проф. Николай Овчаров

Проф. Николай Овчаров и неговата "закъсняла" историческа консултация за "Войната на буквите"

Нямаме разбиране и възпитание: видя ли пил, няма да му позволя да кара!

Нямаме разбиране и възпитание: видя ли пил, няма да му позволя да кара!

Станислав Балабанов, Тошко Йорданов, Катя Илиева и Ивайло Вълчев седяха около Слави Трифонов. 
СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Защо референдумът на Слави не може да се случи

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Карта на състоянието на демокрацията по света от доклада на "Икономист"

България слиза с 4 места в класацията "Индекс на демокрацията 2022"

Сталинград Снимка: Pixabay

Русия отбелязва 80 години от победата при Сталинград в разгара на офанзива в Украйна

"Тренд": Всеки пети българин се е возил при пиян шофьор

"Тренд": Всеки пети българин се е возил при пиян шофьор

Джо Байдън

Българските политици станаха попове

Защо в Германия милиони хора не работят Снимка: Pixabay

Защо в Германия милиони хора не работят?

Гласуване с хартиена бюлетина

Ако имате гласове за 100 мандата, толкова ще получите, дори София да дава + 4 депутати (Графика)

Последно от

Последно от

Най-важното