Кремълска пропаганда от украински манастир?

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/13173785 Кремълска пропаганда от украински манастир? Кремълска пропаганда от украински манастир? www.24plovdiv.bg
Кремъл 
Снимка: Уикипедия
Кремъл Снимка: Уикипедия

Видеоклипът е кратък, но развълнува много хора в Украйна. На него се вижда как верующи в църквата на известния Киевски пещерен манастир пеят песента "Майчице Русия, събуди се!". И точно това породи истинско недоволство. Как така тъкмо насред тази украинска забележителност се разпространява пропаганда на Кремъл?

Проруски листовки

Следва обиск, извършен от СБУ - Службата за сигурност на Украйна. „Но изобщо не ставаше дума за песента“, обясни пред украинските медии Виктор Яхун, генерал-майор от тайните служби. "Хората ни обърнаха внимание на много неща, които трябваше да проверим. Ставаше дума най-вече за онова, което хората виждат, когато влязат в църквата - за литературата, която е изложена там.”, пише "Дойче веле". 

СБУ обяви, че част от нея е проруска, и публикува снимки на листовки, написани на украински. Те гласят: "Един народ. Една вяра. Една държава". И още: "В политическо отношение Украйна е отделна държава. В духовно и историческо отношение тя никога не е съществувала. Пред Бога сме един народ”.

И всичко това – придружено с портрет на руския патриарх Кирил, глава на Руската православна църква. Той е доверено лице на руския президент Владимир Путин и оправдава войната срещу Украйна като "свещена война". Църквата му е под влиянието на руската тайна служба ФСБ, казва Петро Бурковский, директор на киевския мозъчен тръст "Демократични инициативи”. “Чрез тази структура Русия се опитва вече повече от 30 години да дестабилизира ситуацията в Украйна, да разруши единството на украинското общество. Всичко това вече не може да се пренебрегва, трябва да се борим с него.”

Раздяла с Москва

Миналата седмица украинските тайни служби направиха провери на 350 църкви и на повече от 800 души - не само в Киев. Не само от 24 февруари насам много хора се отнасят скептично към Украинската православна църква, която е към Московската патриаршия. Още преди три години тогавашният президент Петро Порошенко се обяви за независимост на Православната църква на Украйна.

"За нас, украинците, собствената църква е гаранция за нашата духовна свобода, тя е гаранция за социалния мир", каза тогава Порошенко. "Като президент гарантирам от името на държавата, че Украйна ще уважава религиозния избор и свободата на всеки гражданин. Поздравявам всички, които се грижат за създаването на автокефалната православна църква на Украйна. И благодаря на всички, които работиха неуморно, за да я създадат, да постигнат единство и да възстановят справедливостта", каза той.

Разпространение на руска пропаганда

Критиците обвиниха Порошенко в политическо инструментализиране на религията. Но обвинението срещу Руската църква в Украйна е много по-сериозно. Свещениците от Московската патриаршия подстрекаваха населението в Източна Украйна още преди осем години - когато в Донбас започна войната на Русия срещу Украйна.

Петро Дудник, енорийски свещеник в източния украински град Славянск, казва, че свещениците са играли влиятелна роля в разпространението на руската пропаганда в Донбас: "Много православни свещеници, особено от Московската патриаршия, промиват мозъците на хората за така наречения “руски свят”. Те наричат украинците фашисти и нацисти. Това е дело на Православната църква на Московската патриаршия."

В сряда Украинската православна църква отстрани от длъжност трима митрополити, обвинени в проруска пропаганда. Ръководният орган на църквата, Светият синод, обаче не обосновава решенията си с обвиненията срещу тях, а изтъкна като причина лошото здравословно състояние на един от духовниците.

Подкрепа за руската инвазия

И все пак има няколко примера за свещеници от Руската църква в Украйна, които подкрепят руските окупационни сили, обяснява теологът Дмитро Хоревой. Свещеник в Бородянка помагал за депортирането на местни жители в Беларус. Друг от село в Донецка област работел за сътрудничество с руснаците по време на окупацията, съобщава Хоревой и дава още примери:

"Митрополитът на Изюм благослови окупационните сили. Митрополитът на Ромни е получил руско гражданство и е заминал за Русия, за да участва в богослужение, в което чете молитви за Русия, нейната армия и правителство". Списъкът е дълъг, добавя Хоревой.

Около 60% от населението на Украйна са православни християни. Но те принадлежат към две различни православни църкви. И все повече хора са част от независимата Православна църква на Украйна.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Момчил Андреев

Момчил Андреев: Банката не ви плаща лихва по депозита? Купете краткосрочни държавни ценни книжа

Иван Бърнев

Вместо да ограби или насили испанските си домакини, героят на Иван Бърнев оправя мивката им

Магазин за хранителни стоки
СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Изложбена култура в кварталния магазин

Кремъл. Снимка: Уикипедия

Кои са новите "приятели" на Кремъл

Изтребители F-16

Ще дадат ли страните от НАТО изтребители на Украйна

проф. Николай Овчаров

Проф. Николай Овчаров: Режисьорът Людмил Стайков се обади на баща ми в 2 ч през нощта да пита как са се целували българите през VII век

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Два референдума в България: Каква е целта и защо точно сега

Два референдума в България: Каква е целта и защо точно сега

Политологът с украински произход Сергей Петров - Араджиони СНИМКА: ФЕЙСБУК НА АВТОРА

Танковете от САЩ и Германия няма да обърнат войната, по-опасни за Русия са Т-72 с нидерландска модификация

Социалният антрополог Харалан Александров КАДЪР: БНТ

Харалан Александров: Останем ли в режим на противопоставяне, ще получим още от същото

Туризмът измества енергетиката  като двигател на растеж, когато ток и газ се укротят

Туризмът измества енергетиката като двигател на растеж, когато ток и газ се укротят

Жоел Мейер - посланик на Франция
СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Н. Пр. Жоел Мейер: Франция също провери, България трябва да е в Шенген

Хората на Трифонов внесоха предложението за референдум два дни преди той да обяви, че вече ще си декларира доходите.

Шоуменът Трифонов сам се зае с реанимация на своята партия

Последно от

Последно от

Най-важното