Десният Филип Димитров е откровен: кого дразни?

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/13178592 Десният Филип Димитров е откровен: кого дразни? Десният Филип Димитров е откровен: кого дразни? www.24plovdiv.bg
Филип Димитров
Филип Димитров

За мен Филип Димитров винаги е бил своеобразен еталон за консервативно мислещ и действащ политик - и по-общо, човек. Той бе такъв и когато оглавяваше правителството през 1991-92 г., и винаги след това до ден днешен. Своеобразен парадокс бе фактът, че той стоеше начело на един СДС, в който по негово време доминираха радикални политически възгледи - нека припомним само Едвин Сугарев, Александър Йорданов, Михаил Неделчев. (Няма да спомена други известни сини фигури от това време, които успешно съчетаваха "демократичен радикализъм" с агентурна дейност в полза на ДС.)

В продължение на дълъг период от време Филип Димитров бе почитан като "светец на демокрацията" от широки кръгове на демократичната общност, докато самият той не излезе от политиката и не избра ролята на свободно говорещ човек при всякакви обстоятелства, защитаващ възгледи, несъвместими с господстващия психологически троцкизъм на сините радикали. Напоследък отчуждението между него и тях (остатъците от тях) е особено силно забележимо. Те обличат своята невъзможност да свършат нещо полезно с митологията за "тежката диктатура на ГЕРБ", на която са били подложени, а той рядко, но безмилостно им напомня, че претенциите им нямат общо с действителността.

Консервативният политически мироглед няма много общо с това да се накичиш с етикета "десен" и да смяташ всички, които не ти вървят по гайдата за "комунисти", "ченгета" или прътове в колелото на прогреса, който ти мъчително носиш, но все ти минава котка път. Консервативният подход е претенция за балансирана оценка на статуквото от гл. точка на възможното и желаното, което е единствена отправна позиция за преценката какво може и кога трябва да се промени. Промяната на всяка цена е характерна лява - прогресистка истеричност, често отказваща да претегли цената и ползата от всеки един - особено радикален - преход.

Откакто Филип Димитров реши, че може да си позволи да говори напълно откровено на своите съмишленици отпреди 30 години, те и техните наследници не крият разочарованието си от него. Това обаче не е проблем на самия Димитров. Той има правото да бъде честен и със себе си, и с другите. Тези, които го обожаваха в началото на 90-те и наследниците им трябва да си зададат само един въпрос - дали Филип Димитров е "отстъпник", или те продължават да бъдат толкова наивни, тесногръди и неефективни, колкото бяха преди 30 години.

(От фейсбук)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Евро
СНИМКА: Pixabay

Иван Костов е гуру, но не и за еврозоната

Министерството на правосъдието КАДЪР: Фейсбук/Министерство на правосъдието на Република България

Клел съм се да спазвам конституцията, а не да изпълнявам желанията на Крум Зарков

Вицепрезидентът Илияна Йотова

Илияна Йотова: Защо партиите се страхуват да кажат преди изборите с кого може да управляват

Народен театър "Иван Вазов"
СНИМКИ: АРХИВ

Ars longa, politica brevis*

Хора се събират на мястото на срутена сграда в Хама, Сирия, след земетресението. СНИМКА: Държавна информационна агенция САНА.

В епицентъра е и ядрото на бежанския поток от Сирия - сега ще се засили

Евро
СНИМКА: Pixabay

Част на про-евро умнокрасивитета съвсем се оплитат с валутния борд

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Пропускателният път към църквата "Св. Спас" в Скопие, където са  положени останките на Гоце Делчев.
СНИМКА: СТОПКАДЪР БИ ТИ ВИ

Благодарим на “европейската” македонска полиция - поне не спря тока на официалната ни делегация

инж. Димитър Куманов

Инж. Димитър Куманов: Не сме подготвени за бедствие от мащаб като в Турция, а сме в една и съща сеизмична зона

Росен Карадимов

Росен Карадимов: ББР може да предложи финансиране според региона, за да се преодолеят дисбалансите

Икономиката през 2023-а: Без рецесия, със спадаща инфлация, но високи лихви

Икономиката през 2023-а: Без рецесия, със спадаща инфлация, но високи лихви

Полиция СНИМКА: Pixabay

Кому се усмихват малолетните богини?

Хосейн Амир-Абдолахиан е роден през 1964 г. Завършил е Техеранския университет. Дипломат от кариерата, служил като посланик в Бахрейн (2007-2010), зам.-министър по въпросите на арабските и африканските страни (2011-2016), а също и специален съветник по външните работи на председателя на иранския парламент. От 25 август 2021 г. е министър на външните работи на Иран

Външният министър на Иран пред "24 часа": Военното сътрудничество на Техеран и Москва не е в ущърб на Украйна

Последно от

Последно от

Най-важното