Борисов за премиер? Добре е шофьорът да е опитен, но има и търсене на ново лице

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/13230531 Борисов за премиер? Добре е шофьорът да е опитен, но има и търсене на ново лице Борисов за премиер? Добре е шофьорът да е опитен, но има и търсене на ново лице www.24plovdiv.bg
ДИМИТЪР ГАНЕВ

КЪНЧО СТОЙЧЕВ
КЪНЧО СТОЙЧЕВ

Номинацията за министър-председател ще е послание. Ако е Бойко - означава стягане на редиците на ГЕРБ, експерт - хвърляне на мост към други партии

Какво е посланието, ако Бойко Борисов е кандидатурата на ГЕРБ за министър-председател с първия мандат? Какви ще са плюсовете и минусите на такава кандидатура? “24 часа” попита социолози и политолози.

Изхождаме от презумпцията, че първият мандат няма да бъде реализиран, - каза политологът Димитър Ганев, защото няма как да събере парламентарна подкрепа - има ясни заявления от “Продължаваме промяната”, “Демократична България”, БСП. Това означава, че името на кандидата за премиер и предложеният състав на правителство ще бъдат послание и политическа позиция.

Ако Бойко Борисов е кандидат за премиер, това очевидно ще е послание към електората на ГЕРБ за стягане на редиците и консолидация. Ако кандидатът е друг - с профил на експерт, това ще означава, че ГЕРБ се опитват да хвърлят мостове към други политически пространства. Ако например е с отчетлив евроатлантически профил, това ще е послание към съответния политически спектър.

Според политическия анализатор от център “Тренд”, ако има шанс за съставяне на правителство, той е малък и е в третия мандат. “Президентът каза, че ще го връчи през януари. Дотогава има един месец, през който политическата ситуация може да се промени”, смята Ганев.

Помолен да каже 3 плюса и 3 минуса, ако кандидатът за премиер на ГЕРБ с първия мандат е Бойко Борисов, социологът Кънчо Стойчев, президент на международната асоциация “Галъп Интернешънъл”, отговори: “Когато човек се вози на автобус, да речем, винаги е за предпочитане шофьорът все пак да е карал някога такова превозно средство. Това - първо. Второ - Борисов има добри лични контакти и в ЕНП, и с лидери като Ердоган, Нетаняху и други. И трето - той има харизма и комуникационни качества. 

Обратната страна на медала: Борисов престоя достатъчно дълго във властта, голяма част от гласоподавателите са уморени от него и търсят ново и друго. Второ: оценките на хората за управлението му не са еднозначни, дори в значителна степен са поляризирани. И трето: при тази конфигурация на парламента той трудно, ако изобщо дори, би получил необходимата подкрепа.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Евро
СНИМКА: Pixabay

Иван Костов е гуру, но не и за еврозоната

Министерството на правосъдието КАДЪР: Фейсбук/Министерство на правосъдието на Република България

Клел съм се да спазвам конституцията, а не да изпълнявам желанията на Крум Зарков

Вицепрезидентът Илияна Йотова

Илияна Йотова: Защо партиите се страхуват да кажат преди изборите с кого може да управляват

Народен театър "Иван Вазов"
СНИМКИ: АРХИВ

Ars longa, politica brevis*

Хора се събират на мястото на срутена сграда в Хама, Сирия, след земетресението. СНИМКА: Държавна информационна агенция САНА.

В епицентъра е и ядрото на бежанския поток от Сирия - сега ще се засили

Евро
СНИМКА: Pixabay

Част на про-евро умнокрасивитета съвсем се оплитат с валутния борд

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Пропускателният път към църквата "Св. Спас" в Скопие, където са  положени останките на Гоце Делчев.
СНИМКА: СТОПКАДЪР БИ ТИ ВИ

Благодарим на “европейската” македонска полиция - поне не спря тока на официалната ни делегация

инж. Димитър Куманов

Инж. Димитър Куманов: Не сме подготвени за бедствие от мащаб като в Турция, а сме в една и съща сеизмична зона

Росен Карадимов

Росен Карадимов: ББР може да предложи финансиране според региона, за да се преодолеят дисбалансите

Икономиката през 2023-а: Без рецесия, със спадаща инфлация, но високи лихви

Икономиката през 2023-а: Без рецесия, със спадаща инфлация, но високи лихви

Полиция СНИМКА: Pixabay

Кому се усмихват малолетните богини?

Хосейн Амир-Абдолахиан е роден през 1964 г. Завършил е Техеранския университет. Дипломат от кариерата, служил като посланик в Бахрейн (2007-2010), зам.-министър по въпросите на арабските и африканските страни (2011-2016), а също и специален съветник по външните работи на председателя на иранския парламент. От 25 август 2021 г. е министър на външните работи на Иран

Външният министър на Иран пред "24 часа": Военното сътрудничество на Техеран и Москва не е в ущърб на Украйна

Последно от

Последно от

Най-важното