Георги Гергов пред "24 часа": Вече само съдът може да реши кой е крив и кой - прав за панаира

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/13547815 Георги Гергов пред "24 часа": Вече само съдът може да реши кой е крив и кой - прав за панаира Георги Гергов пред "24 часа": Вече само съдът може да реши кой е крив и кой - прав за панаира www.24plovdiv.bg
Бизнесменът Георги Гергов
Бизнесменът Георги Гергов СНИМКА: "24 ЧАСА"

Ако ви кажат, че ям малки деца, да знаете, че е вярно, щом политиците го твърдят, заяви бизнесменът

Час преди свиканата на пожар от съветниците на ГЕРБ в Пловдив извънредна сесия на общинския съвет за дяловете на Варна в панаира, Георги Гергов коментира внезапния обрат пред "24 часа". 

"Община Пловдив няма блокираща квота в смесеното дружество "Пълдин Туринвест", такава ще има Варна с 29-те си процента", заяви той.

До неочаквания обрат се стигна, след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов нареди на съветниците си в Пловдив да свикат извънредно заседание и да отменят решенията си от 19 декември м.г. Тогава те изненадващо се съгласиха "Пълдин Туривест" да приеме акциите на Варна. После провалиха две извънредни сесии, поискани от "Демократична България" за отмяна на това решение. "В този цирк не участваме", отсече на 9 януари градският лидер на ГЕРБ Иван Тотев.

След командата от Бойко Борисов снощи именно съветниците на ГЕРБ инициираха днешната извънредна сесия за часове. Тя започва в 14,30 часа. Ето как Георги Гергов коментира новата ситуация.

- Как ще коментирате намесата на Бойко Борисов в казуса с панаира и идеята да се свика нова сесия на Общинския съвет, след като общото събрание на „Пълдин Туринвест“ е минало и акциите на Варна в панаира са приети?

- Не мога да коментирам и не знам какъв е смисълът. Кметът на Пловдив е обжалвал приемането на акциите на Варна и оттук нататък съдът ще решава. В крайна сметка съдът ще се произнесе кой крив и кой прав и ако каже, че няма да се вписват акциите на Варна, няма да се случи.

- Община Пловдив твърди, че има блокираща квота в „Пълдин Туринвест“, въпреки че делът й е около 25%. Вярно ли е това според вас?

- Не. Моите юристи казват, че промените в закона, които дават право на общините на блокираща квота, са от 2018 г. , а „Пълдин Туринвест“ е дружество, създадено през 2006 г. Някои съветници манипулират хората. Блокираща квота ще има община Варна, ако влезе в дружеството с 29-те си процента от панаира.

- Какво следва оттук нататък за панаира?

- Какво да следва? Панаирът си е панаир и си е на мястото и винаги ще бъде международно търговско изложение. Всичко останало са политически воаяжи и е жалко, че акционери в панаира рушат авторитета и името му. Това е прецедент в бизнеса – някой да си убива собственото предприятие. Защото ние сме рекламно предприятие – това, което е в държавата, се вижда много ясно в панаира. Ако в даден сектор държавата не работи добре, ние нямаме какво да покажем в изложението. Предстои „Агра“ и площите са 100% пълни, ние нямаме един свободен квадратен метър, защото агробизнесът върви добре у нас. Но Есенният технически панаир не беше добър, защото икономиката пострада от пандемията и всичко останало. И много ми омръзна от това „Гергов взе, Гергов взе“. Нищо не съм взел – с акциите на Варна „Пълдин Туринвест“ придобива 79 на сто от „Международен панаир Пловдив“. А в „Пълдин Туринвест“ има над 30% собственост на общините Пловдив и Варна. Но политиците казват: Гергов взе 79 на сто, за да си направят кампания, а ние сме вечно пред избори. И ако чуете, че ям малки деца, да знаете, че е вярно, щом политиците го казват. Много ми е интересно как един от тях не ми вдигна телефона и да каже: „Г-н Гергов, искаме да дойдем в панаира и да го видим. Да направим една сесия там, да минем палата по палата.“ Да дойдат и да видят как всичко е обновено, последният ремонт беше на 29-а палата и е за 5 млн. лв. Всичко е предизборно!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Пловдивски

Проф. Мария Балтаджиева

Проф. Мария Балтаджиева: Ядем сладковато, с нетипична микрофлора и недобро качество кисело мляко

Дора Чаушева

Дора Чаушева: Много неизвестни документи за Левски очакват своите изследователи в Османския архив

Веселина Александрова от "Демократична България".

Съветничка от ДБ: Зрелищна предизборна акция е поисканата от Борисов оставка на Зико

Йордан Иванов

Йордан Иванов, ДБ: Като областен управител се чувствах по-полезен, отколкото като депутат

Тодор Чобанов  СНИМКА: Архив

Доц. Тодор Чобанов: Непомирисвали българско училище се изказват за Мадарския конник*

Румяна Толова

Пловдивска съветничка за Мадарския конник: Очаквам скоро да поискат заличаването му

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Пловдивски

Спас Гърневски чете слово за Стефан Стамболов.

Гърневски в словото си за Стамболов говори за кюлчета и незаконния арест на Борисов

Доц. Христо Паунов: Референдумът на Трифонов виси на косъм, другите два са под въпрос

Доц. Христо Паунов: Референдумът на Трифонов виси на косъм, другите два са под въпрос

Уж има бариера на входа на Стария Пловдив, а колите в резервата пак са много.

Разбити калдъръми, течове и коли в Стария Пловдив тревожат бивша съветничка

Георги Самуилов

Георги Самуилов: Успехът има много родители

Бизнесменът Георги Гергов

Георги Гергов пред "24 часа": Вече само съдът може да реши кой е крив и кой - прав за панаира

Бившата немска палата, сега № 10, е сочена като една от най-представителните.

Има ли качества Пловдивският панаир да е паметник на културата? (снимки)

Последно от

Последно от

Най-важното