Новите избори вещаят край на „ерата“ Радев

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/13595703 Новите избори вещаят край на „ерата“ Радев Новите избори вещаят край на „ерата“ Радев www.24plovdiv.bg
Корнелия Нинова връща мандата на президента Румен Радев 
СНИМКИ: Юлиян Савчев
Корнелия Нинова връща мандата на президента Румен Радев СНИМКИ: Юлиян Савчев

Колкото и да се опасяваме, че на следващите, четвърти подред предсрочни парламентарни избори, ще получим същата политическа безпътица, основания за оптимизъм има.

Ще ги открием още в сегашното поведение на партиите, които очевидно си дават сметка, че границата на търпението на хората е достигната, а парламентаризмът е под сериозна заплаха. Затова са напълно наясно, че след поредните предсрочни избори волю или неволю, ще трябва да променят поведението си и да излъчат редовно правителство от парламентарно мнозинство. Кои са настъпилите промени?

Първата е в нарасналата роля на ГЕРБ и включването й като част от уравнението. Три предишни парламента беше лесно - дори да се разговаря с някой от партията на Борисов беше немислимо и така изначално се знаеше, че решението за постигане на мнозинство и правителство може да се търси само сред останалите партии.

В потвърждение ще цитирам думите на шефа на Стратегическия съвет към президента проф. Александър Маринов: "Една от основните маневри на Борисов, особено след изборите, беше да пробие политическата изолация и да покаже, че без ГЕРБ нищо не може да стане, че затова с ГЕРБ се разговаря, да свали тази стигма от ГЕРБ и в интерес на истината до голяма степен успя.“

От тази гледа точка картите в политическия пасианс са с една повече, а оттам се увеличава и възможността за следизборни варианти.

Втория сериозен белег, че след изборите от април нещата ще се променят е лидерската среща за третия мандат. Неявяването на „Продължаваме промяната“ /ПП/ и „Демократична България“ /ДБ/ превърна по неволя тази среща в сбирка на т.нар. „стари партии“ и съвсем очаквано породи съмнения за създаване на бъдещо парламентарно мнозинство. А Мартин Димитров /ДБ/ в прав текст заяви, че оттук насетне има два пътя – този на статуквото и този на промяната.

В това твърдение има само частично основание, защото на лидерската среща стана дума за сформиране на някакво експертно правителство, за да се прекрати най-после безкрайното управление на служебни кабинети и парламентът да работи. Заедно с това категорично бе отхвърлена възможността за коалиционно управление в класическия му смисъл.

Лидерската среща даде и друг знак – че до изборите ще трябва да се излиза от окопите, да се водят предваритени разговори и да се трият доколкото е възможно разделителните червени линии. В този смисъл Борисов вече заяви, че още по време на кампанията експертни групи трябва да започнат разговори за търсене на изход от политическата криза, ако резултатите се повторят.

Третото основание да смятаме, че на следващите избори ще видим нещо по-различно е ясно изразеното желание за предизборно обединение на ПП и ДБ, за каквото се говореше и на поредните избори, но тогава Кирил Петков и Асен Василев отказаха. Новото обаче е, че ветрилото се разтваря максимално и по думите на лидерите на основните партии ще се търси много по-широко обединение. В телевизионно интервю Атанас Атанасов заговори за обединение на всички демократични сили и вероятно съзнателно го нарече ОДС, препращайки ни към близкото минало, когато през 1997 година ОДС спечели парламентарните избори след банковата криза и хиперинфлацията.

Сега според партийните водачи ще се търсят контакти и взаимодействие с партии като "Спаси София", вероятно отново ще видим предизборни действия с активисти като Бабикян и Хаджигенов, с инициативи като „Правосъдие за всеки“ и с маргинални партийки като ЕНП на Мария Капон. Ето как го описва Кирил Петков: „Време е да обединим всички хора, които имат кауза в България, които обаче имат чувството, че са сами и могат да се преборят само с една малка част от задачите“, заявява бившият премиер в „Лице в лице“. „Има най-различни организации из страната, някои се борят за техния парк, като в Стара Загора, други се борят за природата, трети се борят за спорта“, обясни Кирил Петков и обяви начинанието за „Общ фронт“ срещу задкулисието.

Да се правят точни прогнози за изборите през април е на границата на абсурдната самонадеяност. Но като цяло и отчитайки непримиримата позиция на ПП спрямо ГЕРБ и ДПС, след изборите наистина ще се очертаят два големи блока и поне единият от тях, този на лидерския формат дава знаци, че е готов на диалог и компромиси на ръба на възможното за съставяне на кабинет.

В тази ситуация основно ГЕРБ и БСП може и да имат проблем с най-твърдите си ядра, но аргументът да се сложи край на едноличното президентско управление и да има нормално работещ парламент ще потушат това огнище на недоволство.

Един подобен кабинет ще функционира до предсрочните избори през ноември, когато най-вероятно отново ще се наложи да избираме парламент, заедно с местната власт.

Ако тази прогноза се окаже вярна, освен всичко друго, „Дондуков“ 2 най-после ще престане да командва „Дондуков“ 1.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Два референдума в България: Каква е целта и защо точно сега

Два референдума в България: Каква е целта и защо точно сега

Политологът с украински произход Сергей Петров - Араджиони СНИМКА: ФЕЙСБУК НА АВТОРА

Танковете от САЩ и Германия няма да обърнат войната, по-опасни за Русия са Т-72 с нидерландска модификация

Социалният антрополог Харалан Александров КАДЪР: БНТ

Харалан Александров: Останем ли в режим на противопоставяне, ще получим още от същото

Туризмът измества енергетиката  като двигател на растеж, когато ток и газ се укротят

Туризмът измества енергетиката като двигател на растеж, когато ток и газ се укротят

Жоел Мейер - посланик на Франция
СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Н. Пр. Жоел Мейер: Франция също провери, България трябва да е в Шенген

Сондажна ядка от едно от находищата в България. Нейният анализ показва какви метали има в него и колко е съдържанието на злато.

Мит е, че Европа няма ресурси, защото ги е изкопала

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Избирател пуска разписката от машината за гласуване в изборната урна СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

7 или 8 мандата ще променят локацията си на предстоящия вот

Априлският пленум на ЦК на БКП се открива точно на 2 април.

Избори в деня на Априлския пленум

Газ Снимка: Pixabay

Ало, депутатите, защо не третирате еднакво потребителите на енергия

Пари  СНИМКА: "24 ЧАСА"

Бюджетният апокалипсис се отлага и трябва да се вдигат заплатите

Проф. д-р инж. Стоян Братоев

Проф. Стоян Братоев: Метрото дава на хората 160 хил. часа свободно време

Избирател пуска разписката от машината в изборната урна. СНИМКА: "24 ЧАСА"

Партиите узряха, ще се разберат след изборите

Последно от

Последно от

Най-важното