Мит е, че Европа няма ресурси, защото ги е изкопала

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/13614916 Мит е, че Европа няма ресурси, защото ги е изкопала Мит е, че Европа няма ресурси, защото ги е изкопала www.24plovdiv.bg
Сондажна ядка от едно от находищата в България. Нейният анализ показва какви метали има в него и колко е съдържанието на злато.
Сондажна ядка от едно от находищата в България. Нейният анализ показва какви метали има в него и колко е съдържанието на злато.

Един от най-разпространените митове за минната индустрия в Европа гласи: "Европа няма собствени ресурси, защото е малка и е изкопала всичко в дългата си история." Трудно мога да се сетя за по-невярно и заблуждаващо твърдение. За съжаление то стои в основата на спирането на всякакви нови минни проекти, които са от критично значение за европейската индустриална сигурност и независимост.

Преди дни се появи поредният пример - шведската държавна компания LKAB заяви, че била открила най-голямото находище на редкоземни елементи на континента. Ето какво пишат медиите по този повод: "Говорейки в съществуващата мина за желязна руда на компанията в Кируна, главният изпълнителен директор на LKAB - Ян Мострьом каза, че цялостният размер на разкритото находище все още не е установен и че ще са необходими още няколко години, за да се установи какво съдържа.

"Имаме текущи проучвателни дейности в това находище", каза той, добавяйки, че освен необходимите огромни инвестиции, друго голямо предизвикателство ще бъде осигуряването на разрешителни.

"Трябва да променим процесите на издаване на разрешителни, за да гарантираме увеличен добив на този вид суровина в Европа", посочи Мострьом.

Ще отнеме от 10 до 15 години, преди суровините да могат да бъдат доставени на пазара, добави той, но ако процесите за издаване на разрешителни на ниво Швеция и ЕС се ускорят, този срок може да бъде съкратен с 50%."

Това е чудесно описание на проблема, а примери съвсем не липсват. Ето няколко от мен:

През 2012 г. Tasman Metals доказва огромни запаси на цирконий и тежки редкоземни елементи в находището Norra Karr също в Швеция. Познайте дали нещо съществено се е случило там до днес?

Напомням също, че през 2004 г. Rio Tinto откри едно от най-големите находища на литий и бор в света край Жадар, Сърбия. През 2021 г., когато вече бяха на косъм от изграждане на мината, компанията просто беше изгонена от страната.

Подобно е положението с почти всички проекти за добив на литий, редкоземни елементи и всякакви други полезни изкопаеми, вкл. нефт и газ в Европа.

И един нашенски пример за десерт: Проектът на дъщерна компания на КЦМ за добив на волфрам - също част от списъка с критични за Европа метали - в община Велинград е проучен и запасите са доказани още през 2009 г. Местните феодали обаче успяха да го предотвратят с процедурни номера по време на процеса по изготвяне на доклада за ОВОС. Няма изгледи добивът някога да започне.

Та Европа има суровини, но не иска да ги добива. Затова винаги ще остане силно зависима от вноса им. Това не е проблем, ако разполагаш със самолети, кораби, подводници и ракети, които могат да ти осигурят достъп до всичко по всяко време и във всяка точка на планетата. Това обаче е описание на САЩ, не на ЕС... ?

От фейсбук

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Лични

СНИМКА: pixabay

Нито Рим, нито Елада са загинали заради сексуалната ориентация

Маги Джанаварова: Няма да ми омръзне да гледам светлините на Царевец

Маги Джанаварова: Няма да ми омръзне да гледам светлините на Царевец

Проф. Николай Овчаров

Проф. Николай Овчаров: Не пропускам да се хваля, че съм търновец, болярин

Тодор Живков

Носталгия по соца: когато билетчето от 6 стотинки е висша ценност

Хора от град Кривой Рог в Украйна гледат поразените руски танкове, участвали в нападението на град Бахмут СНИМКА: Орлин Цанев

Русия се предава. И пак по руски

Иконостас в стила на рисуваната керамика от Велики Преслав (ІХ-Х в.)

В Симеоновата столица не живеели диваци, а тънки ценители на античното изкуство

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Лични

Владимир Путин

Русия е болният човек на Европа

Протестиращи по улиците на Тбилиси
Снимка Ройтерс

Грузински урок за българските патриоти

Счупеният паметник на Съветската армия в София СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

МОЧА има историческа стойност колкото паметник на Василий Българоубиец

Счупеният паметник СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

На мястото на Паметника - концертна зала

Ке Хюи Куан и Харисън Форд се събраха отново на наградите "Оскар". Снимка: Ройтерс

"Всичко навсякъде наведнъж" - сценарият на този филм е писан на халюционогенни гъби

Ке Хюи Куан и Харисън Форд се събраха отново на наградите "Оскар".
Снимка: Ройтерс

Обречените не са чак толкова...обречени. Всеки кове сам съдбата си!

Последно от

Последно от

Най-важното