Кои са новите "приятели" на Кремъл

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/13634276 Кои са новите "приятели" на Кремъл Кои са новите "приятели" на Кремъл www.24plovdiv.bg
Кремъл. Снимка: Уикипедия
Кремъл. Снимка: Уикипедия

Турция ги умее тези неща - тя не просто се позиционира като посредник в конфликта между Русия и Украйна, но и се възползва от възможностите, които войната ѝ предоставя, пише германският "Ди Велт". Така например Анкара е настояла пред "Газпром" за над 25 процента отстъпка в цената за енергийните доставки през 2023-а година, както и за част от миналогодишните, съобщава агенция "Блумбърг".

Но Турция не е единствената страна, която е в толкова силна преговорна позиция спрямо Москва - Китай и Индия също се възползват от тектоничните промени в руската икономика и все по-често диктуват условия и цени на Москва.

Удвояване на търговията между Турция и Русия

Заради ограничаването на енергийния износ за Западна Европа, Турция се превърна в най-големия потребител на руски газ. Той покрива 45 процента от вътрешното ѝ потребление. Обемите на стокообмена между Русия и Турция се удвоиха и Москва се превърна в най-големия търговски партньор на Турция, измествайки Германия.

Анкара, от своя страна, вече е третият най-голям вносител в Русия след Китай и Беларус. Не всички стоки, които официално влизат оттам обаче са турски - част от тях са от Европа или от САЩ и официално не могат да бъдат внасяни заради санкциите.

В анализ за огромната промяна в икономическите позиции на Русия американското списание "Foreign Policy" посочва, че през 2021-а година 83 процента от руския газ са отивали за европейските страни. А общият износ на петрол и газ е носил около половината от приходите в хазната. С приближаването на годишнината от инвазията на Путин обаче става очевидно, че Русия окончателно е загубила някогашната си икономическа мощ, коментира изданието.

Европа не може да бъде заменена толкова лесно

Путин не разполага с лостове и не може да замени Европа като търговски партньор, пише "Foreign Policy": "Той открива по трудния начин, че за потребителите е много по-лесно да заменят ненадеждните доставчици на суровини, отколкото за доставчиците да намерят нови пазари".

Предишните руски годишни приходи от 150-те милиарда кубически метра газ по тръбопроводи за Европа са заменени от едва 16 милиарда за Китай, както и от дребни печалби от продажби на втечнен природен газ на световния пазар, пише още изданието. Китай не разполага с достатъчен капацитет на тръбите, за да поеме повече количества за още поне десетилетие, а и предпочита местни и диверсифицирани източници на енергия.

Изданието обръща внимание и на още един важен външнополитически аспект: Кремъл не е в състояние да накара Саудитска Арабия да намали сериозно производствените квоти на ОПЕК+, както тя направи през октомври миналата година. Причината е, че Вашингтон е замразил изпълнението на важни за Рияд оръжейни и технологични сделки.

"Едностранна зависимост от няколко държави"

"Ако между Русия и традиционно най-важния ѝ търговски партньор - Европа - винаги е съществувала взаимна зависимост, то сега страната изпада в едностранна зависимост от няколко държави", коментира пред "Ди Велт" Михаил Крутичин от консултантската компания "РусЕнерджи".

През първите десет месеца на 2022-а година стокообменът между Русия и Китай е достигнал рекордните 153,9 милиарда долара - увеличение с една трета. Пекин може да замести много, но не е толкова водещ в технологическо отношение, колкото е Западът, коментира по този повод Александър Широв, директор на Института за икономически прогнози към Московската академия на науките.

Преди войната на Китай се е падала около една четвърт от руския внос, докато сега този дял трябва да е "много повече от една трета, може би 40 процента", смята Ика Корхонен, директор на Института за икономиките в преход към Финландската централна банка. Според него това означава, че никоя страна не е толкова зависима от вноса си от Китай, колкото Русия. Единственото изключение вероятно е Северна Корея.

Още по-силни позиции за новите "приятели" на Кремъл

Индия също купува все повече нефт и газ от Русия - включително заради недоволството си, че западните санкции не са отчели развиващите се страни и са повишили цените на енергията, пише "Ди Велт". В крайна сметка покупките на руски петрол от Ню Делхи са надхвърлили един милион барела дневно или около 10 на сто от руската енергийна суровина. Така Москва е успяла да измести Ирак и Саудитска Арабия на индийския пазар.

Но откакто в началото на декември Европейският съюз наложи ембарго върху износа на руски петрол по море и ценови таван, исканията за отстъпки от новите партньорите на Москва стават все по-настоятелни. А от пети февруари влиза в сила и още една мярка на Запада - забрана върху износа на руски петролни продукти. Тя ще засили още повече позициите за преговори по цените на Китай, Индия и Турция.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

проф. Пламен Павлов

Проф. Пламен Павлов: Толкова са абсурдни ходовете на Скопие, че се питам - дали сами не бойкотират влизането си в ЕС

Илиян Василев
Снимка: 168 часа

Илиян Василев: Главният проблем в енергетиката е как да излезем от режима на “спасителни” акции и субсидии

Светлозар Раянов

Светлозар Раянов: Обвързаността с Кремъл ни отдалечава от свободния свят

Иван Костов Снимка: Архив

Иван Костов: Не се вижда сигурен изход и след тези избори

Дистанционна работа от вкъщи

Идва революция на младите - 4-дневна работна седмица или 100% работа от вкъщи

Белезници. Снимката има илюстративен характер ИЗТОЧНИК: Pixabay

Има ли наказание за престъпленията у нас? Гласувай в нашата анкета

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Владимир Путин СНИМКА: Ройтерс

Изненада ли някого заканата на Путин да разположи ядрени оръжия в Беларус

Политици в очакване на вълна от избиратели - вижте как ги нарисува Анри Кулев

Политици в очакване на вълна от избиратели - вижте как ги нарисува Анри Кулев

Пламен Димитров: Високите цени на храните могат да се обяснят само със спекула и картелни схеми – иначе няма как определени стоки да поскъпнат с 50% за година

Пламен Димитров: Високите цени на храните могат да се обяснят само със спекула и картелни схеми – иначе няма как определени стоки да поскъпнат с 50% за година

Владимир Зомбори. Снимка ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Зомбори: Трябва ли ни 8 по Рихтер, за да сме добри един с друг? А на опашките да се ръгаме с лакти

Евелина Славкова

Евелина Славкова, “Тренд”: 2 седмици преди вота партиите внимават да не стъпят накриво

На новите избори за парламент на 2 април ще се гласува и с машини, и с хартиена бюлетина.

Скука и омерзение - затова все повече не могат да решат дали да гласуват

Последно от

Последно от

Най-важното