В епицентъра е и ядрото на бежанския поток от Сирия - сега ще се засили

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/13705370 В епицентъра е и ядрото на бежанския поток от Сирия - сега ще се засили В епицентъра е и ядрото на бежанския поток от Сирия - сега ще се засили www.24plovdiv.bg
Хора се събират на мястото на срутена сграда в Хама, Сирия, след земетресението. СНИМКА: Държавна информационна агенция САНА.
Хора се събират на мястото на срутена сграда в Хама, Сирия, след земетресението. СНИМКА: Държавна информационна агенция САНА.

Трусът удари хора, които и досега живееха в изпитание сред престрелки и бомбардировки

Районът на земетресението - Северозападна Сирия и Югоизточна Турция, и без него изглеждаше като след земетръс. Това е най-размирният район с най-силния трафик на бежанци вследствие на размириците в Северна Сирия - става въпрос за районите Алепу и Идлиб. А съвсем наскоро започна масово напускане на контролираните от правителството на Башар Асад територии - Латакия, Тартус, Хомс, Хама. Практически този бежански трафик вървеше по пътя към Турция, и то точно в епицентъра на земетръса - вилаета Газиантеп. Земетресението обхваща около 5 сирийски провинции и 10 турски вилаета.

За съжаление, през последните седмици наблюдавахме много засилена мигрантско-бежанска активност вследствие на продължаващите битки между правителство и бунтовници. Друг фактор, който играе роля, е политиката на Ердоган за затопляне на отношенията с Башар Асад вследствие на руския натиск. Всичко това предизвика множество социални вълнения - от сирийска страна това са територии, населени предимно с противници на режима, които бяха принудени от руска страна да приемат една нова реалност. А от турска страна приближаващите на 14 май избори накараха властите масово да върнат “доброволно” сирийски бежанци с оглед на това, че антиимигрантската тема се превърна в основен мотив в дебата между управляващи и опозиция. Всички тези социални, политически и икономически пертурбации превърнаха тази част от двете страни в основен канал за преминаване на сирийци към Турция, после нагоре към Истанбул и респективно към страните от ЕС.

Ако погледнем специализираните сайтове за бежанци, основните източници на информация са именно от хора от тази част на Сирия. Преминаването е от Газиантеп на север към Истанбул. Всичко това ще пламне отново, не че някога е затихвало. Хората там не са живели спокойно, но до този момент имаха някакви жилища, имаха палатки в бежански лагери.

Сега виждаме рухнали остатъците от сградите, в които хората бяха принудени да живеят след бушуващите битки години наред. А сега хората са

под развалините на предишните развалини

Това, което човекът е разрушил, в момента силите на природата го доразрушават.

Пред още по-голямо изпитание ще бъдат поставени турските власти, тъй като ще трябва да заделят огромни средства за преодоляване на катастрофата, която сполетя двете страни.

Ердоган даде пресконференция, в която каза, че 45 държави са му предложили помощ. Това е капка в морето, тъй като земетресението е най-силното от 84 години насам. Сходно земетресение е ставало през 1939 г. - годината, в която окръг Искандерун бива даден от Франция (тогава метрополия на Сирия) към територията на Турция.

На мен ми е жал за тези хора, които години бяха поставени на изпитания - престрелки, бомбардировки от сирийската и руската авиация на болници, детски градини. Тези хора живееха в унизителни условия. И сега всичко това се удвоява, утроява, учетворява.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Избори .
 СНИМКА: АРХИВ

"В интерес на Европа е България да има редовно правителство"

Директорът на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков.

Любомир Кючуков: 13 месеца след началото на войната резултатът е повече война

Футболистите от ФК „Македония” вдигат ентусиазирано ръце в нацистки поздрав, а играчите на „Левски” отказват.

Закриването на български клубове в РС Македония е поредното посегателство върху българската история

Георги Семерджиев СНИМКА: Николай Литов

Нарочно ли са некадърни българските полицаи?

Княз Кирил Сакскобургготски

Княз Кирил Сакскобургготски: Винаги казвам, че съм българин, макар никога да не съм живял в България

Европа Снимка: Pixabay

Европа не може да си позволи да се откъсне от Китай

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Машина за гласуване СНИМКА: Архив

Гласувайте с машина, ако искате да е сигурно, че гласът ви е преброен правилно

На Доналд Тръмп са повдигнати обвинения - какво следва сега?

На Доналд Тръмп са повдигнати обвинения - какво следва сега?

В битка с инфлацията пенсиите бяха актуализирани три пъти през изминалата година.

Борбата с инфлацията създаде големи проблеми във финансирането на социалните системи

"Екзакта": 5 партии влизат в НС, прогнозата кой ще е първи е невъзможна

"Екзакта": 5 партии влизат в НС, прогнозата кой ще е първи е невъзможна

Избори

Защо е важно да се гласува

Кадър: "Политико"

"Политико" прогнозира шест партии в парламента

Последно от

Последно от

Най-важното