Наглост и кич обричат залеза на културното общество

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/14065095 Наглост и кич обричат залеза на културното общество Наглост и кич обричат залеза на културното общество www.24plovdiv.bg
Сцена от спектакъла “Три сестри”
СНИМКА: ТЕАТЪР “ВЪЗРАЖДАНЕ”
Сцена от спектакъла “Три сестри” СНИМКА: ТЕАТЪР “ВЪЗРАЖДАНЕ”

Качествен спектакъл на “Три сестри” в театър “Възраждане”

Много добро представление на “Три сестри” предлагат театър “Възраждане” и режисьорът Стилиян Петров.

На мен лично текстът на Чехов ми е втръснал, особено с тези инфантилни копнения “Искам в Москва!”, “В Москва, в Москва!”. Още по-зле звучат специално в днешния ден, когато името “Москва” е натоварено със зловеща конотация.

Обаче спектакълът на Стилиян Петров е умно и майсторски изместен от класическия прочит на пиесата, така че е загърбен подходът на всеки опитен режисьор да измисля реализация с максимален брой сценични хрумвания, за да обогати персонажите и тяхното поведение. Стилиян Петров със страхотната помощ на актьорите излиза от класическите рамки и предлага съвременно третиране на чувствата и отношенията на трите сестри и тяхната среда.

Олга, Маша и Ирина в този спектакъл живеят в някой малък

провинциален град недалеч от София

и в техните желания, скрити трепети на сърцата и емоционални провали виждаме познати копнежи и домогвания. Този мотор на поведението в къщата на сестрите Прозорови избухва доминиращ в една от последните сцени на представлението, когато офицерът Вершинин (Йордан Ръсин) си тръгва завинаги от къщата, защото военните напускат градчето, а влюбената в него Маша (Виттория Николова) се влачи по земята след стъпките му, потънала в сподавени ридания. Олга (Мариана Жикич) и Ирина (Донка Аврамова-Бочева) седят като парализирани недалеч от сестра си, потресени от гледката, а встрани от тях в полумрака влезлият съпруг на Маша, учителят Кулигин (Свежен Младенов), мухльо и посредствен човечец, утешава: “Оставете я да си поплаче!”. Жестока сцена!

До финала представлението тече в широка пътека пред лицата на предните зрители, които от време на време добиват чувството, че и те са в дома на Прозорови. Персонажите влизат отдясно и отляво, за да изпълнят сцените си. После излизат отдясно или отляво, оставили съдбовно развитие на отношенията. Трябва да се следи внимателно това разиграване с много пространствени визии, които

доближават представлението до движенческия театър

За природата на чувствата във всеки момент помагат гимнастическите пейки, пръснати из сцената и обигравани от персонажите (художник е Никола Тороманов).

Олга на Мариана Жикич не се вълнува много-много в своите епизоди, оставайки хладнокръвна, разумна, покровителствена. Но и тя е заразена от безволието и обречеността на доброто наследствено възпитание и остава безмълвна, когато наглата и коварна Наташа (Лили Шомова) се разпорежда с къщата. Най-младата Ирина на Донка Аврамова-Бочева е най-уязвима, още много възторжена и незряла, бързо сменяйки настроенията си от позитивен патос към отчаяние и обратно. Когато съобщават за гибелта на барон Тузенбах (Георги Николов), убит на дуел от Сольонин (Боян Фереджиев), тя остава леденоспокойна и тази реакция дава прочита на дотогавашното ѝ отношение към влюбения в нея офицер. Виттория Николова насища своята Маша с присъщата си еротичност, а финалната ѝ загуба на разсъдък при заминаването на Вершинин разкрива цялата ѝ бездна от чувства. Лили Шомова покрива простотията и кича на своята героиня Наташа, превърнала в слуга мъжа си Андрей (Анатоли Лазаров), и представя интересно върха в тази посока, когато демонстрира френския си в нахална песен.

Представлението отминава в хомогенна безнадеждност, оставяйки горчивия вкус на обреченост на финеса и високата култура на всяко старо благородно общество.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Социалният антрополог Харалан Александров СНИМКА: Архив

Харалан Александров: Борисов бащински спаси беладжиите, прости им и им даде ключа от колата - толкова мило и родно

Кирил Петков СНИМКА: Архив

Нека бъда управляван от имена в телефонен указател, вместо от представители на Харвард

Д-р Александър Сираков прилага терапевтичен метод на мозъчни аневризми.

Д-р Александър Сираков, спечелил "Питагор": Научната дейност тренира мозъка, после ръцете манифестират сами

За три години българите са загубили три години от живота си

За три години българите са загубили три години от живота си

Петър Филдишев

Петър Филдишев: Подвеждащо е да мислим, че пазарът на газ се е успокоил – зимните доставки още сега са с 20 по-скъпи

Красен Станчев

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Румен Радев СНИМКА: Велислав Николов

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Николай Денков и Мария Габриел СНИМКА: Архив

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Георги Господинов участва в церемонията “Достойните българи” на 21 април 2023 г. и връчи наградата на Никола Байкушев, който потуши пожар до езерото Вая. “Ще връча тази награда на един достоен човек. Казвам човек, защото в момента битката е за това да останем човеци. Ние всички сме малки в сравнение с теб, Никола”, обърна се към него писателят.

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Негово превъзходителство Дун Сяодзюн, посланик на КНР в България
Снимка: Радио Китай

Н.Пр. Дун Сяодзюн: Културата, образованието, науката и технологиите са важни области от сътрудничеството между Китай и България

Джими Найденов

Джими Найденов: Голямото, но мълчаливо мнозинство ще надделее над кресливите и властта дълго ще е споделена

Зоран Живкович

Зоран Живкович, бивш премиер на Сърбия: Отговорност за масовата стрелба в Сърбия имат и телевизиите

Последно от

Последно от

Най-важното