Русия и Китай силно се сближиха срещу военните съюзи на Англия, САЩ и Австралия

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/14073988 Русия и Китай силно се сближиха срещу военните съюзи на Англия, САЩ и Австралия Русия и Китай силно се сближиха срещу военните съюзи на Англия, САЩ и Австралия www.24plovdiv.bg
Президентите на Китай и Русия - Си Дзинпин и Владимир Путин СНИМКА: РОЙТЕРС
Президентите на Китай и Русия - Си Дзинпин и Владимир Путин СНИМКА: РОЙТЕРС

Китай идва насам през “17+1”, но ЕС контрира с Gateway

На 20 март президентът на Китай Си Дзинпин пристигна на държавна визита в Москва - първото посещение на китайския лидер след преизбирането му за нов мандат. След разговорите на високо равнище беше публикувано общо изявление за задълбочаване на всеобхватното партньорство и стратегическото взаимодействие.

“24 часа” потърси за коментар бившия председател на комисията по външна политика в 46-ото НС и международен експерт Димитър Гърдев и му зададе два въпроса:

1. Какви изводи може да си направим от срещата между президентите на Русия и Китай в Москва?

2. Как ще се развие международната обстановка и къде е Европа, в това число и България, след срещата на високо ниво?

Ето и отговорите на бившия председател на комисията по външна политика в 46-ото НС Димитър Гърдев:

1. Посещението на Си Дзинпин в Москва беше предшествано от посредническата роля на Китай между Саудитска Арабия и Иран за възстановяване на дипломатическите отношения, което Пекин разглежда като свой геополитически успех. По време на посещението в Москва Китай извади своя мирен план за решаване на конфликта в Украйна.

Въпреки че беше отхвърлен от Запада, който смята, че Китай е заел страната на Русия по този въпрос, това даде основание на Владимир Путин да каже, че планът е добър и би го приел. Тоест Русия се опита да легитимира Китай като посредник.

Важна задача на визитата на Си Дзинпин в Москва бе и да представи отношенията между двете страни като изключително близки и партньорски.

Но това е относително. Първо, в икономически план дисбалансите в търговията между Русия и Китай са огромни.

Китай внася стоки в Русия за около 200 млрд., а Русия изнася енергопродукти за около 35 млрд. Второ, така и не видяхме пълномощабно военнотехническо сътрудничество, което би било показател за наистина установен междудържавен съюз. Китай не се съгласи да доставя бойна техника на Русия. А това кореспондира с позицията на САЩ, че може да се разглежда като неприемлив акт, който може да доведе до санкции срещу Пекин. Тоест

Китай продължава да се съобразява с най-големия пазар в света

- западния, и не преминава тази граница. Да не забравяме, че Китай е в режим на санкции за ограничаване на нови разработки, които бяха задействани от САЩ. Китайското ръководство е силно притеснено да не бъде подложено на истински санкции. Трето, нямаше очакван пробив по отношение на газопровода “Сибир 2”, чрез който Русия да увеличи енергодоставките към Китай и така да избегне ембаргото от ЕС и САЩ.

Имаше обаче силно сближаване на позициите, свързани с военните съюзи, които САЩ, Великобритания и Австралия направиха само преди месец в района на Югоизточна Азия. Тук позициите им съвпаднаха и може да се очаква военнотехническо и политическо сътрудничество и инициативи по тази линия.

2. Желанието на Китай да бъде отделен полюс в международната политика е само частично успешно. Основната задача на външната политика на Китай е да бъде посредник в конфликти, които са важни за света, но отдалечени от Китай. Но тук, например, не видяхме развитие на китайското предложение за конфликта в Украйна. Другата основна задача е

Пекин да се яви като лидер на т.нар. Обединен юг

Но трябва да имаме предвид големите различия между Китай, от една страна, и Индия, Япония и Южна Корея, от друга. А мястото на България е ясно определено от водената обща външна политика и политика за сигурност и отбрана на ЕС. Другото място е като надежден съюзник на НАТО и спазване на всички международни договори от Устава на ООН.

Освен това България ще участва активно в инициативата на ЕС Gateway, която е контрамярка на китайската инициатива “17+1”, свързана със страните от Централна и Източна Европа. В момента тя избледнява, а на преден план излиза инициативата на ЕС.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Социалният антрополог Харалан Александров СНИМКА: Архив

Харалан Александров: Борисов бащински спаси беладжиите, прости им и им даде ключа от колата - толкова мило и родно

Кирил Петков СНИМКА: Архив

Нека бъда управляван от имена в телефонен указател, вместо от представители на Харвард

Д-р Александър Сираков прилага терапевтичен метод на мозъчни аневризми.

Д-р Александър Сираков, спечелил "Питагор": Научната дейност тренира мозъка, после ръцете манифестират сами

За три години българите са загубили три години от живота си

За три години българите са загубили три години от живота си

Петър Филдишев

Петър Филдишев: Подвеждащо е да мислим, че пазарът на газ се е успокоил – зимните доставки още сега са с 20 по-скъпи

Красен Станчев

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Румен Радев СНИМКА: Велислав Николов

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Николай Денков и Мария Габриел СНИМКА: Архив

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Георги Господинов участва в церемонията “Достойните българи” на 21 април 2023 г. и връчи наградата на Никола Байкушев, който потуши пожар до езерото Вая. “Ще връча тази награда на един достоен човек. Казвам човек, защото в момента битката е за това да останем човеци. Ние всички сме малки в сравнение с теб, Никола”, обърна се към него писателят.

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Негово превъзходителство Дун Сяодзюн, посланик на КНР в България
Снимка: Радио Китай

Н.Пр. Дун Сяодзюн: Културата, образованието, науката и технологиите са важни области от сътрудничеството между Китай и България

Джими Найденов

Джими Найденов: Голямото, но мълчаливо мнозинство ще надделее над кресливите и властта дълго ще е споделена

Зоран Живкович

Зоран Живкович, бивш премиер на Сърбия: Отговорност за масовата стрелба в Сърбия имат и телевизиите

Последно от

Последно от

Най-важното