Маските означават повече свобода

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/8753290 Маските означават повече свобода Маските означават повече свобода www.24plovdiv.bg
Маските означават повече свобода

Ако хората се научат да се пазят, връщането към обичайния живот ще е по-безпроблемно

Изводите от изминалата седмица са, че за китайския вирус не бива да се говори в минало време. Той е тук и заразява. Наложи се един тон в публичното говорене, че щом е отменено извънредното положение, вече всичко е минало. А то не е така. Затова се пазете, носете маски.

Празните приказки на тема маски са най-голямата глупост, която преживяваме покрай епидемията. Хирургичната маска е най-просто, евтино и ефективно средство, което може да ви предпази от заразата. Конкретният пример от сегашната епидемия е историята на една заразена американска фризьорка, която е подстригала 64 жени и нито една от тях не е прихванала заради това, че и фризьорката, и самите клиентки са били с маски. Вие, ако не искате, не си слагайте, щото нямало никакъв смисъл, че било като да си свожиш решетка на прозореца и да се пазиш от комари. Вижте и статията на колегата Георги Банов за испанския грип в Сан Франциско. (www.24chasa.bg/novini/article/8738362)

В България, а и в света обучението по биология винаги е било подценявано. Поради тази причина съществува масово неразбиране какво е това вирус и как да се пазим от него. В масовата представа това е някакво живо същество с крачета, което си ходи насам-натам подобно на дизентерийните амеби. Нищо такова няма - вирусът е по същество РНК, която се пренася през човек. Заразата става през човешка слюнка, в която има вируси. Всичките приказки как вирусът оцелява върху гладки повърхности не знам си колко часа, са верни, но без практическо значение. Заразата става при пряк контакт лице в лице за повече от 15 минути.

Ограничителните мерки през март оказаха своето въздействие, но животът не може да спре завинаги. Забавянето помогна на болниците да се подготвят, да се научат да правят тестове и прочее неща. Но истината е, че трябва да продължим да живеем, като се пазим лично повече, защото той е тук и ще продължава да убива, но да спре животът за повече от месец, е просто невъзможно.

Освен носенето на маски трябва да се използва много повече платеното тестване. Например всички, които влизат в България от чужбина, е да бъдат тествани на границите от частни лаборатории. Ако откажат тест, да бъдат поставяни в задължителна карантина плюс електронно проследяване. Ако се тестват на границата - да правят каквото искат.

Ако нямат пари да си платят теста, разходът да им се записва подобно на глобите към КАТ и държавата да си ги събира в близко бъдеще, а разходът на частните лаборатории да се поема незабавно от бюджета. Може да се постави такова условие и за влизане в дискотека. Вместо да дават тези пари за салфетки, които да хвърлят, по-добре да се дават за тестове. Но по време на работа всеки трябва да се пази максимално. И тези алабализми “извършихме дезинфекция” са имитация на грижа. Просто се пазете, а маските не са ограничение на свободата, а напротив - разширение. Ако хората се научат да се пазят, няма да се налагат допълнителни ограничения върху обичайния ни живот.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Кризата с коронавируса засили ролята на държавата и може да сплоти Европа

Кризата с коронавируса засили ролята на държавата и може да сплоти Европа

Ива Руйчева

Ива Руйчева: Кризата от COVID-19 не е като Черната смърт, не е като Голямата депресия, това е Голямата адаптация

Зорница с родителите си Мирела Иванова и Владимир Зарев

Поетеса и писател - възможно ли е да са влюбени от 25 години?

"24 часа" от 1 юли 2010 г.

2010 г.: Със “Стъклен дом” идва вълна БГ сериали

Стефан Командарев: Минали са всякакви граници на безумие и пошлост

Стефан Командарев: Минали са всякакви граници на безумие и пошлост

След удължаването на "ерата Путин" има риск от нов "застой"

След удължаването на "ерата Путин" има риск от нов "застой"

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Маноил Манев - депутат от ГЕРБ

Маноил Манев: От непрофесионалното ръководство на НСО идва разклатеното доверие в службата

Бяхме втори по успех в Европа срещу вируса, паднахме до 23-о място

Бяхме втори по успех в Европа срещу вируса, паднахме до 23-о място

СНИМКА: Ройтерс

При нова пандемия Германия ще се справи най-добре. Ето защо:

Снимка: Ройтерс

40 години работа, под 1000 евро пенсия. Как е възможно?

Владимир Путин СНИМКА: Ройтерс

Владимир Путин: триумфалният нов цар на Русия

Владимир Путин СНИМКА: Ройтерс

Руснаците предоставят на Путин правото да продължи да управлява до 2036 г.

Последно от

Последно от

Най-важното