Здравко Димитров: В Пловдив лекуваме децата на Южна България, имахме нужда от нова клиника

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/8809261 Здравко Димитров: В Пловдив лекуваме децата на Южна България, имахме нужда от нова клиника Здравко Димитров: В Пловдив лекуваме децата на Южна България, имахме нужда от нова клиника www.24plovdiv.bg
Здравко Димитров
Здравко Димитров

- Благодаря не правителството за подкрепата, митрополията също дари голяма сума 

- Новото околовръстно шосе ще е 4,5 км дълго и широко 20 метра

- Г-н Димитров, удовлетворен ли сте, че Пловдив изпреварва София със строителството на педиатричната и онкохематологична клиника, след като лично финансовият министър увери, че държавата отпуска 17 млн. лева за нея?

- Искам да благодаря на правителството за тази подкрепа, за това че последователно следва политиката за опазване на детското здраве. Това е грижа за бъдещето на България и всеки вложен лев днес, утре ще ни се отплати. Голяма е и заслугата на ръководството на УМБАЛ „Св. Георги“, което проведе последователна и активна кампания в подкрепа на проекта - „Най-доброто за нашите деца и онкоболни“. В нея се включиха много хора, институции, общини. Пловдивската митрополия също дари голяма сума за изграждането на новия комплекс. Пловдив има прекрасни специалисти и новата модерна база ще им помогне да съберат на едно място своята експертиза и тя да бъде на разположение денонощно на нуждаещите се от лекарска помощ деца.

- Защо според вас градът се нуждае от такова лечебно заведение?

- Пловдив е център за лечение на хората от цяла Южна България, в това число и децата. Клиниката по педиатрия има специалисти за всички видове заболявания. В същото време сградите са остарели - едната е строена 1936 г., а другата 1982 г. Условията в тях не са добри. Градът се разраства, защото е най-бързо развиващият се индустриален център в България. Тук идват и работят млади хора от цялата страна, създават семейства, децата им се раждат растат и лекуват. Затова тази нова клиника е навременна и важна за града и нейното изграждане получи подкрепата на - председателя на Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова и на д-р Даниела Дариткова, която е председател на Комисия по здравеопазване в парламента.

- Кога очаквате да има финансиране и за разширение на Околовръстното шосе, което вече не може да поеме трафика? Владислав Горанов увери, че това ще бъде факт всеки момент.

-  Очаквам тази седмица проектът да бъде представен в Агенция „Пътна инфраструктура“. Трасето е обявено за обект от национално значение, защото ще направи връзката с АМ „Тракия“ директна и в същото време ще разтовари тежкия трафик, който сега минава през Пловдив. Средствата за отчуждаването и строителството ще бъдат осигурени от правителството. Имаме уверение за това, защото още като областен управител започнах този проект и следя отблизо неговото развитие и като кмет. Новото трасе ще бъде с две платна с по две ленти и разделителна ивица по средата. Шосето ще е 20 метра широко и 4,5 км. дълго. Община Пловдив изцяло финансира проектирането. Предвиждаме изграждане и на шуморазделителна стена с дължина около 1,5 км. в района на жк "Тракия", тъй като пътят минава в близост до жилищните блокове.

- Кога ще започне самото разширение?

- В момента е в процес на проектиране. Много се надяваме съвсем скоро да започне и неговото изграждане. Имам уверението, че средствата за него ще бъдат осигурени.

- Според финансовия министър много средства държавата е наляла в Пловдив. Защо?

- Подкрепата на правителството е изключително важна, защото Пловдив се развива интензивно, индустрията расте, населението също. А от това и произтичат и редица предизвикателства, чието решаване минава през сериозни инвестиции в транспортната, образователната,  здравната, социалната и спортната инфраструктура. Подобрявайки я, ние създаваме благоприятна среда за хората, които живеят и се реализират тук, за бизнеса и за бъдещите инвеститори, които очакваме. Ще посоча, че само през тези година в града стартират проекти на обща стойност близо 440 милиона лева.

- На какъв етап е строителството на двата стадиона, за които държавата отпусна 37 млн. лева?

- Имаме готовност да обявим обществени поръчки за избор на изпълнители на стадионите веднага, след като се получи одобрение от Агенцията за обществени поръчки.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Пловдивски

Д-р Парашкев Цветков

Д-р Парашкев Цветков, управител на Онкодиспансера: Скенер за 900 000 лв. аварира. А тази, дето го достави, иска пак да е шеф

Марица е като от филм на Хичкок - носи смърт, вместо да дава живот

Марица е като от филм на Хичкок - носи смърт, вместо да дава живот

Здравко Димитров

Здравко Димитров: В Пловдив лекуваме децата на Южна България, имахме нужда от нова клиника

Генка Маркова

Гърция сложи филтър на Кулата. Ние какво чакаме?

Паметникът Альоша в Пловдив

Захари Георгиев: Соломон Паси да пита Спас Гърневски за Альоша

Георги Ангелов

Ключов юли - след светкавична криза ще влезем ли в бързо възстановяване

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Пловдивски

Доц. Христо Спасов

Доц. Христо Спасов: Бира с добавка на боровинки, тиква, пъпеш - интересна е, трябва да се пробва!

Д-р Парашкев Цветков

Д-р Парашкев Цветков: 3421 пловдивчани заболяха от рак за година. Трябва ли да ги пращаме в Турция?

"Всички проби в новата лаборатория да са отрицателни", помоли се митрополит Николай при освещаването й. Снимка: Авторът

Защо Covid-19 не харесва Пловдив

Д-р Георгиев: Извадихме 23 остри предмета от корема на млад мъж

Д-р Георгиев: Извадихме 23 остри предмета от корема на млад мъж

Владимир Кисьов и Евелин Парасков от "Съюз за Пловдив" обсъждат с шефа на групата от ГЕРБ Йордан  Илиев и Йордан Иванов от ДСБ. Снимка: Авторът

Иде ли ново мнозинство в Пловдив?

Бели роби, черни господари

Бели роби, черни господари

Последно от

Последно от

Най-важното