Павлин Павлов: По-евтин ток - от доказана компания, опитът има значение

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/9053628 Павлин Павлов: По-евтин ток - от доказана компания, опитът има значение Павлин Павлов: По-евтин ток - от доказана компания, опитът има значение www.24plovdiv.bg
ПАВЛИН ПАВЛОВ
ПАВЛИН ПАВЛОВ

Съветът ми е да се коментират и обсъдят внимателно условията по договора

Павлин Павлов е енергиен експерт с дългогодишен опит. В момента Павлов е мениджър "Клиенти" в една от най-големите компании, която се занимава с търговия на електрическа енергия, „Гранд Енерджи Дистрибюшън“. Павлин Павлов ще ни разясни какво означава свободен пазар на електрическа енергия, кои потребители трябва да се присъединят към него в следващите месеци и какви са предимствата за тях от излизането на свободен пазар.

- Голяма част от потребителите вече разбраха, че фирмите трябва да преминат към свободния пазар на електрическа енергия. Какъв е механизмът за това?

- Щом потребителите са клиенти на ЧЕЗ, ЕВН или Енерго про като енергоснабдителни дружества, означава, че са на регулирания пазар на електрическа енергия. На регулирания пазар цената се определя от държавата. А на свободния пазар клиентът получава достъп до офертите на десетки частни компании, търговци на електрическа енергия, което му дава възможност свободно да договаря с тях цената, по която купува.

- Кои потребители са задължени да преминат на свободния пазар?

- До 30 юни 2021 година всички стопански потребители трябва да излязат на свободния пазар. В момента битовите потребители имат право на избор дали да останат на регулиран или да излязат на свободен пазар. Но до няколко години предстои пълната либерализация на пазара, което означава, че и за тях вероятно ще бъде обявен срок, в който трябва да преминат на свободен пазар. Предполагам, че това ще е ясно до средата на следващата година.

- Колко са компаниите, които се занимават с доставка на електрическа енергия в България?

- КЕВР публикува списък, в който са включени 49 компании, които са доставчици на електрическа енергия. Потребителите, на които предстои излизане на свободния пазар трябва да съберат информация и оферти за различните фирми и да изберат доставчик, който в най-пълна степен отговаря на техните представи и изисквания.

За да помогне на потребителите при избора, КЕВР е задължена от 1 януари 2021 г. да създаде платформа, в която ще се сравняват офертите на различни доставчици.

- Кои са участниците на свободния пазар? Как доставчиците се снабдяват с електрическа енергия, която да продават на потребителите? Директно от производителите ли купувате?

- Като търговец на електрическа енергия купуваме директно от производители и от Българската независима енергийна борса, както и от европейски борси. Участниците реално са производителите, дистрибутиращите компании, доставчици и крайните клиенти.

- Ще разясните, за да е ясно за всички?

- Електрическата енергия се произвежда от атомната централа, тецове, вецове, ВЕИ-та и т.н. Тя се пренася по електропреносната и електроразпределителната мрежа по електропроводи и се разпределя до всеки клиент от разпределителното предприятие.

Ние доставчиците продаваме самата електрическа енергия, за която предлагаме оферта. Допълнителните такси за обслужване на електроенергийната мрежа се плащат към електроразпределителните дружества, които са собственици на мрежата и имат задължението да я поддържат, да отстраняват повреди и да я обновяват.

- Какви са предимствата за клиентите, когато излязат на свободния пазар?

- В зависимост от вида на потреблението си всеки потребител може да получи значително по-ниска цена на електрическата енергия в сравнение със служебно регламентираната, която ще получава, ако не си смени доставчикът.

- Как определяте вида на потреблението?

- Профилът на всеки клиент се определя от количеството електрическа енергия, която потребява, и от съотношението между консумацията през деня и през нощта. В различните часове от денонощието цените на електроенергията са различни. Това е така, защото търсенето се отличава с големи амплитуди.

- Какъв съвет ще дадете на потребителите, които тепърва се сблъскват с особеностите на свободния пазар?

- Ако искат да получават по-евтин и сигурен ток, най-важно е да се избере компания, която е доказана и надеждна, опитът има значение. Съветът ми е да се коментират и обсъдят внимателно условията по договора.

Всеки потребител отделя най-сериозно внимание на цената, но има и други важни параметри, които да прецезира. Важни са срокът, начините на плащане, изискваните обезпечения, начинът на начисляване, услугите, които извършва компанията от името и в полза на клиента. Трябва да прочетат внимателно целия договор, който се предлага. Особено ако нещо е написано с дребни букви. Така пазят своите интереси.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Режисьорът Жан-Жак Ано в Кан
СНИМКА: РОЙТЕРС

Жан-Жак Ано пред “24 часа”: Обичам животното, което е в нас

Иван Нейков

Иван Нейков: Бързо решете за плащането на вторите пенсии!

Завещание на седмицата - от коч до COVID в дружбата с Естония

Завещание на седмицата - от коч до COVID в дружбата с Естония

Джо Байдън СНИМКА: Ройтерс

US избори от гледна точка на Пхенян: Само не и "бясното куче" Джо Байдън

Снимка: Туитър

"Ненормални", "педофили", "джендъри": не е ли време да спрем с клетвите?

Как бюджет 2021 се бори с двете кризи, докато разходите растат, а приходите намаляват

Как бюджет 2021 се бори с двете кризи, докато разходите растат, а приходите намаляват

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Виктор Димчев СНИМКА: Фейсбук

Виктор Димчев за протестите: Група глупци говори от името на народа.

Статията в "Ню Йорк таймс"

"Видеото Борат", българката Мария и "адския хард диск" на Байдън

3 въздействащи корона конспирации

3 въздействащи корона конспирации

Журналистката Калина Андролова: Отрицателният тест на Радев не означава нищо, ден-два след контакта проверките често не са достоверни

Журналистката Калина Андролова: Отрицателният тест на Радев не означава нищо, ден-два след контакта проверките често не са достоверни

Георги Свиленски: Партия на Радев ще е грешка - не може да е по-добра алтернатива от БСП

Георги Свиленски: Партия на Радев ще е грешка - не може да е по-добра алтернатива от БСП

Георги Марков

Бойко да почерпи, пак ще победи

Последно от

Последно от

Най-важното