Александър Димитров: Умните очила AYO подпомагат съня и продуктивността ни

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/9154847 Александър Димитров: Умните очила AYO подпомагат съня и продуктивността ни Александър Димитров: Умните очила AYO подпомагат съня и продуктивността ни www.24plovdiv.bg
Александър Димитров, съосновател и управител на “Новалоджи”.
Александър Димитров, съосновател и управител на “Новалоджи”.

ББР успя да ни разбере като млада компания, кредитира разрастването на производството, казва съоснователят и управител на “Новалоджи”. 

- Г-н Димитров, как се зароди идеята за умните очила AYO?

- Идеята за създаването им се роди по време на магистърската ми програма в Ротердам през 2013 година. Есента и зимата в Нидерландия са доста облачни и дъждовни, а дните кратки. Тази липса на светлина се отразява на тонуса на човек, както и на общото ниво на енергия.

Едно от решенията на този проблем са кутии, които пресъздават слънчевата светлина, но те не са лесни за употреба – трябва да стоиш статичен пред тях за 40 минути, за да се появи ефектът. Тези продукти не са интелигентни и персонални. Идеята, която ни хрумна тогава с моя колега Бранислав от университета, бе да създадем преносим и иновативен продукт тип

очила, които

излъчват

синьо-тюркоазена

светлина, научно

доказана да

въздейства

благоприятно

и безопасно

за повдигане на тонуса, подобряване на съня и общото здраве.

Това преносимо устройство, което спечели редица награди през годините, включително и световноизвестната Red Dot за дизайн и качество, се управлява изцяло от мобилно приложение, което предоставя препоръки на клиентите как да използват продукта за най-благоприятен ефект.

- Как работят очилата AYO?

- Начинът на използване е много лесен – въвежда се информация в мобилното приложение за какво ще се използва AYO и какъв е желаният ефект (екстра тонус, по-добър сън или напасване на часови зони). След което нашият алгоритъм, разработен през последните 5 години след взаимодействия с експерти и обратна връзка от хиляди клиенти, пресмята най-подходящото време за употреба.

Мобилното приложение ни информира, че е време за нашата AYO сесия, която обикновено е 20-30 минути. По време или след нея усещаме повишаване на тонуса. А след продължително използване всеки ден се получава и благоприятна промяна на биологичния часовник (циркадния ритъм) на човек, като така се подобряват сънят и общото здраве.

- На каква технология се базират очилата и защо са ни нужни?

- Технологията ни е базирана на дългогодишни клинични изследвания в сферата на хронобиологията (наука, изследваща циркадните ритми и процесите, които протичат в организма ни денонощно) от водещи университети като “Харвард” и “Оксфорд”.

След дълги анализи и взаимодействия с клиентите ни разработихме по-лесно, по-интелигентно и по-добро решение за множество проблеми, характерни за днешния ни динамичен начин на живот.

Светлината и тъмнината са основните елементи, които сигнализират на нашето тяло дали е време да сме будни, или да спим – съответно това кара различни хормони и процеси да се активират.

Сутрин, като сме изложени на светлина (слънчева или от AYO), тялото намалява производството на мелатонин (хормона на съня), регулира нашия биологичен часовник и ни

помага да имаме

енергия и тонус

през деня. Вечер е нужно да намалим излагането на светлина, за да може да помогнем на тялото да образува нужното количество мелатонин, за да спим по-добре.

Тъй като в днешно време работим и пътуваме много и надалеч, прекосявайки множество часови зони, често не предоставяме нужната светлина на тялото сутрин и през деня, а предоставяме прекалено много светлина вечер. По този начин даваме грешни сигнали и затова ни се случва да страдаме от липса на енергия и некачествен сън.

Особено тежко е през зимата в страните на север, където хората не могат да си набавят нужната слънчева светлина през деня. AYO изключително много помага с предоставянето на светлина в правилния момент и с информирането на хората как работи биологичният часовник и как може да подобрят здравето си.

- За кого е предназначена технологията ви?

- Технологията може да се приложи в различни случаи, а клиентите ни най-често са хора, които искат да подпомогнат по естествен начин своето здраве, сън и продуктивност. Има и хора, страдащи от зимна депресия или сезонно афективно разстройство поради липсата на светлина - най-често срещани в северното полукълбо. Подходяща е и за хора, които летят на далечни разстояния и желаят да се адаптират по-бързо към нова часова зона, или работещите на нощни смени. Очилата се използват и от спортисти на най-високо ниво, които имат нужда от допълнителен тласък по време на тренировка, състезание или почивка.

- Може ли очилата да имат странични ефекти?

- Технологията ни използва напълно естествения ефект от слънчевата светлина за повдигане на енергията и подобряване на общото здраве.

Продуктът ни е

сертифициран на

световно ниво,

не излъчва опасни лъчи като инфрачервени или ултравиолетови, и също така е сертифициран за безопасност на очите от немския сертифициращ орган TUV Rheinland.

- Как се финансира един стартъп в България, а впоследствие и развиваща се компания?

- Понеже нашата компания комбинира хардуер, софтуер и научен фокус, се нуждаем от сериозен капитал и оборотни средства. Макар че започнахме идеята в Нидерландия, много сме щастливи от факта, че в България получаваме от самото начало подкрепа от различни финансови партньори. Първият беше фондът за рисков капитал “Илевън”. Имаме късмета да бъдем подкрепени и от един от българските бизнес ангели Васил Терзиев.

Много се радваме, че Българската банка за развитие е наш партньор, предоставящ ни работен капитал. Не на последно място имаме и удоволствието да работим с няколко бизнес ангела от САЩ.

- Защо избрахте ББР като партньор?

- Като иновативна компания, произвеждаща сравнително скъп продукт, ни трябва работен капитал. Понеже сме млада и силно просперираща компания, но без кредитна история, ни бе трудно да намерим правилния финансов партньор, който може да ни предостави благоприятни условия. ББР ни се довери, успя да ни разбере като млада компания, взимайки предвид нашата финансова позиция и нужди, потенциала ни и ни

предостави

благоприятни

условия,

подходящи

да растем

и да достигнем до следващата ни стъпка в развитието на компанията. Надявам се, че ще изградим дългогодишно партньорство с тях.

- Какъв е размерът на кредита и за какво ще използвате средствата?

- Кредитът е на стойност 200 000 лв. и го използваме за оборотни средства, фокусирани най-вече върху производството на продукта.

- Ще навлизате ли и на нови пазари?

- През последните години наблюдаваме на пазара консолидиране на технологии и компании, предоставяне на преносими устройства, които са по-лесно достъпни до всички. Дори след тези огромни инвестиции на големи играчи на пазара хората все още не спят добре. Вярваме, че с нашата технология и с технологиите, които планираме да представим през идните години, ще допринесем много в тази насока и ще помогнем на милиони хора да спят по-добре, да имат повече енергия през деня и да подобрят здравето си.

Още догодина смятаме да представим едно ново и революционно решение – очаквайте повече информация скоро.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Бисер Иванов (вляво)  и Рони Ромеро

СНИМКА: ТЕД ГЕОРГИЕВ

Бисер Иванов: Дори в най-смелите си мечти не съм си представял, че мога да свиря със звездите, с които работя в Intelligent Music Project

Извеждането в орбита на китайския апарат Чанъе-5. СНИМКА: РОЙТЕРС

Космическите амбиции на Китай: робот на Марс, човек на Луната

Харалан Александров: Протестираме срещу корупцията, но звъним на влиятелни познати

Харалан Александров: Протестираме срещу корупцията, но звъним на влиятелни познати

Илхан Кючюк, член на ЕП от ДПС/Обнови Европа, постоянен докладчик за Узбекистан

Балансиращата роля на ЕС в Централна Азия

Мирчо Петков, Станислав Копаров и другите подсъдими по делото за резерва са живи

Мирчо Петков, Станислав Копаров и другите подсъдими по делото за резерва са живи

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Снимка Ройтерс

Сближаването между Анкара и Рияд открива нови възможности за Москва

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Как политиката потъна в сянката на COVID и кой ще посочи победителя на изборите

Как политиката потъна в сянката на COVID и кой ще посочи победителя на изборите

Може и да разберат в Скопие, че не сме били “фашистки окупатори”

Може и да разберат в Скопие, че не сме били “фашистки окупатори”

Без майтап, ще е добре да ни чипират

Без майтап, ще е добре да ни чипират

Акад. Юлиан Ревалски

Акад. Юлиан Ревалски: Без учените редом до лекарите кризата трудно ще бъде овладяна

Етиен Леви: Страхът и паниката от коронавируса оставят сериозен отпечатък

Етиен Леви: Страхът и паниката от коронавируса оставят сериозен отпечатък

Нидал Алгафари

Нидал Алгафари: Нека мислим преди да разпространяваме простотия на изтрещял месия

Последно от

Последно от

Най-важното