BG фирма създава мебели за световни модни марки

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/9267179 BG фирма създава мебели за световни модни марки BG фирма създава мебели за световни модни марки www.24plovdiv.bg
Проект за един от лидерите в автомобилостоенето “Мерцедес-Бенз”.

Фондът за капиталови инвестиции на ББР влага в компанията 1,65 млн. лв.

Един от реализираните проекти на “М2 ПРОМ” в Париж.
Един от реализираните проекти на “М2 ПРОМ” в Париж.

Българската фирма “М2 ПРОМ” прави мебели за световни модни марки като “Диор” и “Ив Сен Лоран”. Компанията стартира едва преди 5 г. с идеята да покаже, че България може да се асоциира с качествено мебелостроене. А сега може да се похвали, че в музея на “Ив Сен Лоран” редом до автентичните мебели на дизайнера, стои и изработено от тях обзавеждане.

Музеят на френския моден дизайнер “Ив Сен Лоран ”.
Музеят на френския моден дизайнер “Ив Сен Лоран ”.

През 2015 г. Мирослав Константинов и Димитър Димов правят малка фирма, в която работят общо трима души. Първоначално разпределят запитвания на клиенти към български подизпълнители, разказват основателите.

Фирмата работи с един от най-добрите софтуери за проектиране, иновативен за България.
Фирмата работи с един от най-добрите софтуери за проектиране, иновативен за България.

Двамата млади предприемачи са учили и работили във Франция и решават да променят разбиранията, че българските производители на мебели са лоукост и некачествени. И решават да създадат фирмата М2, а от една разходка в Париж се вдъхновяват от френска фирма да добавят към името и “ПРОМ”, защото звучи мащабно. През следващите 5 години развиват компанията и я профилират в производство на търговско и офис обзавеждане в луксозния сегмент. Клиентите им са международни компании с филиали по цял свят, но правят мебели предимно за Франция. Официален подизпълнител са на френската търговска верига “Лагардер”, правили са обзавеждане за обекти на парижкото летище “Шарл дьо Гол”. В момента имат поръчки и за новия му терминал. Техни мебели са и на друго парижко летище - “Орли”, и на това в Прага.

В списъка с клиентите им е и фирмата за часовници “Суоч”.

Изработили са и

обзавеждане за

четирите офиса

на самолетния

гигант “Еърбъс”

в Тулуза, както и за две големи френски застрахователни компании. Работят и с други компании, за които правят обзавеждане за луксозни бутици във Франция, Англия, Испания, Америка. Официален подизпълнител са и на “Кей Еф Си” и “Пица Хът” за Франция.

Мирослав и Димитър решават да се захванат с производство, за да имат контрол върху качеството и сроковете. Така могат да проследят целия процес - от проектирането, през изпълнението, експедицията и монтажа на мебелите. Обемът на поръчките нараства и за да разширят бизнеса си, двамата предприемачи започват да търсят финансиране. Отказват на френски завод да ги купи, не искат и кредит, защото търсят партньор, а не само финансова подкрепа. Решават, че инвестиционните фондове са подходящи за техния бизнес. Така се свързват с Фонда за капиталови инвестиции. Оттам виждат потенциала на компанията и решават да участват с 1,65 млн. лв. Мирослав и Димитър

избират

дъщерното

дружество на

ББР пред

английски и

чешки фондове,

защото виждат

партньор,

отнасящ се с разбиране към дългосрочната им стратегия за развитие. Това, че зад тях застава голяма финансова институция и национален фонд е решил да инвестира, им дава един още по-стабилен имидж пред клиентите и по-голяма тежест на европейския пазар.

Близо 8 месеца след като фондът влиза в “М2 ПРОМ”, Мирослав и Димитър казват, че това е било правилното решение. С финансирането те разширяват производството, наемат нови хора, като фирмата вече наброява 30 човека. Успяват да внедрят и най-добрата в сферата програма за 3D проектиране. Според Мирослав това била една от най-важните инвестиции, тъй като така

достигат нивото

на водещи

производители

в луксозния сегмент

в Западна Европа. Купуват и две машини, които са свързани директно с 3D програмата. В България няма експерти за това и обучават конструкторите за работа с нея.

Инвестицията в “М2 ПРОМ” е първата сделка на Фонда за капиталови инвестиции, в която той влиза като акционер. Дружеството с капитал от 65 млн. лв. финансира малки и средни предприятия, насърчавайки техния растеж. Фирмата на Мирослав и Димитър привлича интерес с производствения си профил и капацитета за генериране на висока добавена стойност, казва Цветомир Цанов, член на съвета на директорите на фонда. Дяловото финансиране в случая е в подкрепа на предприемачеството, но и осигурява работни места в предизвикателните пандемични условия.

След подкрепата от фонда компанията има все повече запитвания и от България. Мирослав и Димитър вярват, че за да е успешен бизнесът им, във фирмата всички трябва да са част от един екип. Поради това основна цел им е да осигуряват добра работна среда и специфична социална политика. Провеждат срещи с всеки от екипа инвидидуално в началото и в края на година, за да разберат как се чувства в компанията и в каква сфера иска да се развива. Всяка година правят презентация за успехите, както и колко фирмата губи от грешките.

Двамата предприемачи готвят презентация и пред студентите от Лесотехническия университет в София, за да покажат на младите хора, че има възможност за работа по значими проекти и от България, и че има смисъл и бъдеще в професията.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Пловдивски

Иван Петков неизменно е с Корнелия Нинова. Изпълнителното бюро го постави на трето място в листата на БСП за Пловдив.

Иван Петков-Бебето: Хората на Гергов не бива да са на ръководни позиции в БСП

Христо Кидиков подготвя нов албум и нова книга за юбилея си

Христо Кидиков: Ще се оттегля от сцената с бенефис - ако не тази година, другата

Благодаря ви д-р Цонева! Написа здравният министър проф. Костадин Ангелов във фейсбук профила си след посещението си в Пловдив.

Д-р Цонева от РЗИ-Пловдив: Здравният министър ме изненада, докато ваксинирах

Виктор Комбов

Виктор Комбов: Много са предателите на Левски, но кой e пратил заптиетата в Къкрина

Стефан Стоянов .

Стефан Стоянов: Изследване нареди Пловдив пред София по механичен прираст и ни изненада много

Д-р Христиана Бацелова

Епидемиологът д-р Христиана Бацелова: Ако има трета вълна, няма да е от раз

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Пловдивски

Монсеньор Румен Станев: Науката върви ръка за ръка с вярата, и папата бе ваксиниран

Монсеньор Румен Станев: Науката върви ръка за ръка с вярата, и папата бе ваксиниран

Румен Станев (вляво) вече е дясна ръка на монсеньор Георги Йовчев. Снимка: "24 часа"

Новият монсеньор Румен Станев – запален кулинар и фен на "Ботев"

Георги Гергов

Георги Гергов - оцеляващият червен милионер, се удари в твърд противник: Корнелия Нинова

Александър Секулов

Подкрепяща десница и благословена светлина през 2021-ва, пловдивчани!

Проф. Галин Цоков

Проф. Галин Цоков от ПУ: По 2 ч. на ден средно родителите помагат на децата с уроците онлайн

Комисар Виктор Празов

Шефът на Охранителна полиция в Пловдив: Глобихме над 150 000 джигити

Последно от

Последно от

Най-важното