Задава ли се водна криза в Пловдивско?

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/9276814 Задава ли се водна криза в Пловдивско? Задава ли се водна криза в Пловдивско? www.24plovdiv.bg
Язовир "Пясъчник" служи за напояване на огромни площи от оризища и други земеделски култури.
Язовир "Пясъчник" служи за напояване на огромни площи от оризища и други земеделски култури.

Язовирите "Пясъчник" и "Домлян" са пресушени до критични нива

Задава ли се водна криза в Пловдивския регион? Този въпрос изниква след апокалиптичните прогнози на екологичния министър Емил Димитров миналия петък.

Тогава Ревизоро влезе в парламента на пожар и изнесе 40-минутна реч.

“Догодина ни очаква водна криза в земеделието и водни бунтове, както и нови избори”, пророкува той. По думите му обезпечеността на водните площи за земеделски нужди е едва 40-45%.

Министърът подкрепи предсказанието си с тревожни данни за ниските нива на редица язовири и сондажи в страната след тригодишна суша.

„В Пловдивска област преди 10 години са изрязали всички помпени станции и тръбопроводи в мрежата на „Напоителни системи“. Това, което не е изрязано, не работи. Останалото е морално остаряло, а загубите по трасето са колосални“, обясни министърът на екологията.

Според него са налице престъпни действия по унищожаването на националната водоснабдителна система.

Ден по-късно той се срещна спешно с премиера Бойко Борисов и в далеч по-спокоен тон вметна, че водната криза може да се предотврати с бързи действия.

Едно от предложенията на министъра касаеше напълването на язовир „Пясъчник“ край Хисаря.

За тази цел трябвало да се възстановят напоителните канали, които докарват вода от язовирите от каскадата „Въча“, както и да се изгради нова помпена станция.

Борисов отвърна, че парите за проекта могат да дойдат от предвидените за възстановяването на „Напоителни системи“ 100 млн. евро и заръча на министъра да задвижи процедурите.

Градовете и селата в Пловдивска област засега са извън опасност от безводие.

Язовирите за земеделско напояване „Пясъчник“ и „Домлян“, който се намира недалеч от Карлово, обаче са пресъхнали до критични нива.

Това става ясно от публикувания от МОСВ график за ползване на водите за декември.

Водата в „Пясъчник“, чиито общ обем е 206 500 млн. куб. м, е спаднала до 19 705 млн. куб. м. Наличният му полезен обем пък възлиза на 16 305 млн. куб. м.

В "Домлян“ са останали 4613 млн. куб. м  от общ обем от 26 100 млн. куб. м.

„Данните на министерството са завишени, в действителност водата в „Пясъчник“ е по-малко. През пролетта нивата достигнаха до малко над 40 млн. куб. м, но през юли за поливане на оризищата и другите земеделски култури наоколо бяха използвани 20 млн. куб. м.

Липсата на валежи влоши нещата и ако не се вземат мерки, до две години „Пясъчник“ ще е мъртъв“, заяви пред 24plovdiv.bg председателят на пловдивското риболовно дружество „Олимпик 2002“ Валентин Данаилов.

Дълги години пловдивските риболовци се грижат и за опазването на водоемите в региона. Всяка година те зарибяват „Пясъчник“, със собствени средства изградиха и постоянно видеонаблюдение на язовира.

Водоемът е сред най-популярните у нас заради богатите си запаси от шаран, сом, бяла риба, костур, каракуда, толстолоб и други.

Картината е далеч по-ведра в Родопите – язовирите от каскадата „Въча“ са пълни. При общ обем от 226 120 млн. куб. м, наличният в момента е 201 398 млн. куб. м.

Реките край тях също са пълноводни за радост на рибарите.

В Пловдивския край допълнително ситуацията се усложнява от разрушената инфраструктура на „Напоителни системи“, а също и от огромния брой микроязовири, стопанисвани от частници.
Много от тях са превърнати в развъдници за риби и през есента изпускат водата, за да изловят рибата. Други са места за отдих и забавление. Макар някога да са създадени да служат за земеделско напояване, днес тези водоеми са извън системата.

В изобличителната си реч пред парламента екологичният министър засегна хроничните проблеми на сектора на управление на водите и хвърли вината върху политическите клиентели на почти всички големи партии.

Министерства, агенции, общини и частни интереси се боричкат помежду си. „Политически решения съсипват язовирите и преди изборите гледат да изкарат някой лев от тях“, натърти той.

На практика отговорността за водоемите и водопроводите е поделена между регионалното, земеделското и екологичното министерства, общините също имат известни правомощия.

В условията на трайно засушаване се изостря и битката за остатъчния воден ресурс. Той трябва да се разпредели за питейно-битови нужди на населението, земеделско напояване, захранване на различните по мащаб ВЕЦ-ове и индустриални предприятия. Хаосът около достъпа до кранчето води до политическа корупция и унищожаване на водите, стана ясно от изповедта на министъра. 

Последното от предложенията на Ревизоро към премиера бе да се прекрати многовластието и да се създаде единен оперативен център за управление на водите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Пловдивски

Георги Гергов

Георги Гергов - оцеляващият червен милионер, се удари в твърд противник: Корнелия Нинова

Александър Секулов

Подкрепяща десница и благословена светлина през 2021-ва, пловдивчани!

Проф. Галин Цоков

Проф. Галин Цоков от ПУ: По 2 ч. на ден средно родителите помагат на децата с уроците онлайн

Комисар Виктор Празов

Шефът на Охранителна полиция в Пловдив: Глобихме над 150 000 джигити

Стефан Стоянов

Стефан Стоянов: По навлизане на облачните технологии се конкурираме с най-напредналите

Старши комисар Йордан Рогачев

Старши комисар Йордан Рогачев: 5 заведения в Пловдив са пускали тайно с парола

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Пловдивски

Снимка: Архив

Земетресение с магнитуд 4,5 в Централна Гърция

Язовир "Пясъчник" служи за напояване на огромни площи от оризища и други земеделски култури.

Задава ли се водна криза в Пловдивско?

Проект за един от лидерите в автомобилостоенето “Мерцедес-Бенз”.

BG фирма създава мебели за световни модни марки

Лили Барутчиева

Лили Барутчиева: Пандемията ни разтърси, но откри и възможности за личностно израстване

Здравко Димитров: В интензивното звукът на респираторите се набиваше. Лежиш и чакаш

Здравко Димитров: В интензивното звукът на респираторите се набиваше. Лежиш и чакаш

Дани Каназирева

Дани Каназирева: Вървим по ръба, мислим следващи мерки в Пловдив и областта

Последно от

Последно от

Най-важното