Шефът на Охранителна полиция в Пловдив: Глобихме над 150 000 джигити

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/9322691 Шефът на Охранителна полиция в Пловдив: Глобихме над 150 000 джигити Шефът на Охранителна полиция в Пловдив: Глобихме над 150 000 джигити www.24plovdiv.bg
Комисар Виктор Празов
Комисар Виктор Празов

- 19-годишна кара със 184 км/ч в града, 500 пияни шофьори останаха без книжки

- Сложихме жени полицаи да охраняват протестите през лятото - имаше голям ефект

Точно преди година комисар Виктор Празов оглави Охранителна полиция в Пловдив. 37-годишният служител на МВР  е минал през всички нива на йерархията. Под негово ръководство в града и областта бяха осъществени множество акции срещу престъпността. За свършената работа и новите предизвикателства той разказа пред 24plovdiv.bg.

- Комисар Празов, гонките с коли в Пловдив сякаш намаляха или това е заблуда? Смятате ли, че се справихте с тях?

- Ако кажем, че сме се справили, ще прозвучи нескромно. Има ги навсякъде по света. Нашата работа е да ги държим в разумни граници. Към констатираните нарушители не проявяваме никаква толерантност. Постоянно спираме от движение автомобили, които не отговарят на изискванията - издават шум, имат променена конструкция или затъмнени стъкла. Има затегнат контрол при пускането им в движение. Следим за заплащане на наложените глоби. Това е правилния път.

- Измина година, откакто ръководите Охранителна полиция. Кои бяха най-тежките ви моменти?

- В началото на пандемията беше наистина трудно. Наложи се изключително бързо да направим нужната организация и да сформираме екипи за пропускателните пунктове. В Пловдив те бяха 13, за сравнение в София имаше по-малко. Нуждаехме се от служители за проверка на лицата, върнали се от чужбина и поставени под карантина. Всеки ден излизаха нови заповеди на министъра на здравеопазването, които ние трябваше веднага да приведем в действие. Наистина беше тежко, но смятам, че с общи усилия се справихме добре. В момента отново сме на първа линия в борбата с Ковид-19 и подпомагаме РЗИ. Оказваме съдействие и в районите на търговските центрове с цел недопускане на струпвания на хора. И всичко това изпълняваме заедно с обичайните ни задачи. В момента Охранителна полиция се доближава до това, което трябва да бъде една образцова структура на реда. Има още какво да се желае, но сме много по-добре от началото.

- Сега  поне няма протести в Пловдив, каквито имаше през лятото. Имахте ли критични моменти при провеждането им?

- Не бих казал.  Благодарение на създадената организация всичко мина добре. Имаше моменти на голямо напрежение заради провокатори, които бяха със задачи да създават напрежение. Затова използвахме иновативен подход - протестите бяха охранявани от жени полицаи. Тогава наблюдавахме как гражданите, изразяващи по мирен начин несъгласието си, възпираха провокаторите и ги предаваха на колегите. Нямаше пострадали пловдивчани или служители на МВР, не бяха допуснати и хулигански действия.

- По улиците виждаме повече полицаи отпреди. Нови хора ли назначихте?

   - Когато се направи добра организация, се оказва, че хора има. На служителите вече им стана ясно, че времената, в които те си караха спокойно службата, са изтекли. Обществото изисква от нас да бъдем активни и аз ще държа на това. Вярвам, че щом едни могат, и другите трябва да могат. И настоявам всекидневно за това.

   - Какви са най-често нарушенията, които установявате при полицейските акции?

   - Операции по различни линии се провеждат непрекъснато в различни части на Пловдивска област. Екипи на Специализираните полицейски сили и Пътна полиция работят и в малките населени места. Оказа се, че има такива, където не бяха виждали полицай. В някои села буквално не е нямало никакъв контрол. Всяка седмица установяваме водачи, седнали зад волана след сериозни количества алкохол, както и такива, които са употребили наркотици. И в двата случая ги задържаме. Този процес няма да спре, колкото и да им се иска на някои хора.

- Колко почерпени водачи са хванати т.г.?

    - Ще ги обявим през януари, когато традиционно анализираме дейността на полицията за предходната година, но вече имаме над 200 досъдебни производства за шофиране след употреба на алкохол или наркотични вещества. Повече от 500 са отнетите книжки на пияни водачи. Значително е нараснал броят на констатираните нарушения за превишена скорост. Издали сме над 150 000 електронни фиша.

  - Кой е най-фрапиращият случай за превишена скорост?

- 19-годишна бе засечена да кара в Пловдив със 184 км/ч на 13 октомври т.г. Наказанието й беше 1450 лв. глоба, 3 месеца лишаване от свидетелство за управление, както и отнемане на 12 точки.

  - Какви мерки прилагате срещу футболното хулиганство?

  -  Въведохме т.г. една нова практика, която, както очаквахме, се оказа успешна. Футболните срещи се охраняват само от „Специализираните полицейски сили“ и „Жандармерия“. Считаме, че те са обучени точно за такива мероприятия и са по-добре оборудвани. По време на мероприятия, за които има информация за евентуално напрежение, се командироват колеги от други дирекции, както и наши служители са били изпращани на спортни прояви в страната. Тази практика беше възприета и се прилага на национално ниво. През годината имахме мач – между „Левски“ и „Ботев“, в който избухна напрежение между отделни групи от феновете на отбора гост. Тогава доказахме, че институциите са в състояние да си свършат работата докрай. Задържахме повече от 40 души, извършващи хулигански действия.38 от тях са вече с осъдителни присъди. Така ще бъде и занапред. Няма да позволим една малка група да създават проблеми и да помрачават спортните мероприятия.

- Какви са задачите пред Охранителна полиция през следващите месеци?

  - Продължаваме по същия начин - изискваме от служителите си да бъдат активни, а от гражданите да спазват правилата. През зимния сезон се очаква засилен трафик. Вече сме увеличили екипите по магистралата и главните пътища. Не изпускаме контрола и в малките населени места. Напролет ще работим активно с децата и юношите, защото те са бъдещите участници в движението.

  - Какво ще пожелаете на подчинените си в навечерието на Коледа и Нова година?

   - Искам да им благодаря за добрата работа през годината, да им пожелая най-вече здраве, както и да имат вяра в това, което правят.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Пловдивски

Христо Бонев: Болката ми е голяма! Ще видя ли изобщо новия стадион на “Локомотив”?

Христо Бонев: Болката ми е голяма! Ще видя ли изобщо новия стадион на “Локомотив”?

Борисов на откриването на една от кампаниите в зала “Колодрума” - сега той е начело на листата на ГЕРБ в Пловдив за 5-и пореден път.

В Пловдив Борисов иска 5-а победа, Нинова – да срази кръга “Гергов”, а Христо Иванов - десен реванш

Иван Петков неизменно е с Корнелия Нинова. Изпълнителното бюро го постави на трето място в листата на БСП за Пловдив.

Иван Петков-Бебето: Хората на Гергов не бива да са на ръководни позиции в БСП

Христо Кидиков подготвя нов албум и нова книга за юбилея си

Христо Кидиков: Ще се оттегля от сцената с бенефис - ако не тази година, другата

Благодаря ви д-р Цонева! Написа здравният министър проф. Костадин Ангелов във фейсбук профила си след посещението си в Пловдив.

Д-р Цонева от РЗИ-Пловдив: Здравният министър ме изненада, докато ваксинирах

Стефан Стоянов .

Стефан Стоянов: Изследване нареди Пловдив пред София по механичен прираст и ни изненада много

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Пловдивски

Славчо Атанасов

Славчо Атанасов: На 53 г. се оттеглям от политиката, но не излизам в пенсия

Д-р Христиана Бацелова

Епидемиологът д-р Христиана Бацелова: Ако има трета вълна, няма да е от раз

Монсеньор Румен Станев: Науката върви ръка за ръка с вярата, и папата бе ваксиниран

Монсеньор Румен Станев: Науката върви ръка за ръка с вярата, и папата бе ваксиниран

Румен Станев (вляво) вече е дясна ръка на монсеньор Георги Йовчев. Снимка: "24 часа"

Новият монсеньор Румен Станев – запален кулинар и фен на "Ботев"

Георги Гергов

Георги Гергов - оцеляващият червен милионер, се удари в твърд противник: Корнелия Нинова

Александър Секулов

Подкрепяща десница и благословена светлина през 2021-ва, пловдивчани!

Последно от

Последно от

Най-важното