И с пощенски гълъб може да гласуваме, стига да имаше време (Видео)

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/9414798 И с пощенски гълъб може да гласуваме, стига да имаше време (Видео) И с пощенски гълъб може да гласуваме, стига да имаше време (Видео) www.24plovdiv.bg
И с пощенски гълъб може да гласуваме, стига да имаше време (Видео)

В САЩ гласуват и по пощата още от Гражданската война насам, но пак на последните избори 100 000 бюлетини от Ню Йорк бяха сгрешени

Преди 2 месеца се обърнах към политиците с въпроса как ще гласувaме на следващите избори, защото към онзи момент вотът беше мъгла.

Стана ясно, че ще е с машини, но останаха много въпросителни. Сега се появиха някои отговори, но мъглата не се разсея, даже се сгъсти. Причината очаквано е коронавирусът. Изникна на първо място въпросът: “Как ще гласуват карантинираните?”

По всичко изглежда, че ще бъде приета идеята на управляващите с преносими урни по домовете и болниците. Хубавото на тази идея е, че няма да сме първите, които правят това. В края на миналата година в Румъния направиха същото. Всеки под карантина с право на глас дава предварителна заявка, че иска да гласува и урната идва до вратата на къщата му.

Много започна да се говори обаче за един стар модел на гласуване - по пощата. От “Демократична България” първи заговориха за това. Дори написаха свой законопроект, който изпратиха до парламента, но не се е намерил депутат, който да го припознае и да го внесе. Президентът също много хареса идеята на ДБ и я подхвърляше на всяка парламентарно представена партия по време на консултациите.
Всеки метод, който ще накара повече хора да гласуват, трябва да е добре дошъл или по-точно добре записан в Изборния кодекс. Електронно гласуване, машинно гласуване, гласуване по пощата, по факс, по пощенски гълъб, морзов код или дори по димен сигнал и с помощта на бобови зърна... Всичко е възможно, но важното е вотът да е сигурен, защитен и легитимен. Точно в този момент обаче гласуването по пощата не изглежда, че може да влезе в тази графа.

По друг начин казано, идеята е хубава, но изпълнението ще е българско. Няма време и от това тръгват всички останали проблеми. Остават 2 месеца до изборите, а за това време трябва да се изкове добър закон и да се измислят добри правила. Няма как директно да копираме чуждия модел, защото живеем в българска действителност и ще трябва известна адаптация.

Тепърва ще трябва да се подготви и изборната администрация с методологията на гласуване по пощата. Същата тази администрация още не се е научила да работи с машините, а ние да я затрупаме с още би било доста смело очакване. За същия този кратък срок трябва да се направи силна информационна кампания как избирателят да заяви, че иска да гласува по пощата, как да попълни бюлетината и да я изпрати. Това може да не е толкова сложно, но САЩ показа, че може и да е. Въпреки че американците имат традиция в гласуването по пощата от времето на Гражданската война, близо 100 хил. бюлетини от Ню Йорк бяха изпратени повторно на избирателите, заради сгрешени имена и адреси.

Всеки метод за гласуване, който повиши избирателната активност е добър, но трябва и изпълнението да е на ниво, а в този мъгляв момент е сигурно, че няма да бъде.

Вече всеки петък видеозавещание на седмицата от нашите репортери.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

РУСИ РУСЕВ, БОГОСЛОВ

Църквата и ваксините

Какво делят Слави и Доган - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Какво делят Слави и Доган - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Защо ни подпукаха двамата сенатори?

Защо ни подпукаха двамата сенатори?

Павел Вълнев

Павел Вълнев: Яростта на ГЕРБ срещу Републиканци за България издава страха преди вота

Павел Вълнев е зам.-председател на новата партия “Републиканци за България” с лидер Цветан Цветанов. От 20 г. живее в Чикаго, САЩ, където има голяма спедиторска фирма. Семеен, с две деца.

Павел Вълнев: Фокусът на САЩ върху корупцията, върховенството на закона и свободата на медиите в България е постоянен

СНИМКА: СТУДИО "КАРЕ"

Богдана Карадочева: Започнах да пътувам навън благодарение на Емил Димитров

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Иван Чалъков

Доц. Иван Чалъков, социолог: 1,5 млн. българи са между 20 и 40 г., те не могат да се откажат от удоволствията си

Музиката (ли) е най-важното изкуство

Музиката (ли) е най-важното изкуство

Цветан Цветанов и Павел Вълнев: Към блестящите морета

Цветан Цветанов и Павел Вълнев: Към блестящите морета

СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

Проф. Илко Гетов: До 6 месеца очаквам да има таблетки за лечение на COVID

Югозападът достигна 89% от средната в ЕС покупателна способност (Графики)

Югозападът достигна 89% от средната в ЕС покупателна способност (Графики)

Венци Мицов: Така преминава един ден в ковид отделение

Венци Мицов: Така преминава един ден в ковид отделение

Последно от

Последно от

Най-важното