Павел Вълнев: Фокусът на САЩ върху корупцията, върховенството на закона и свободата на медиите в България е постоянен

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/9585417 Павел Вълнев: Фокусът на САЩ върху корупцията, върховенството на закона и свободата на медиите в България е постоянен Павел Вълнев: Фокусът на САЩ върху корупцията, върховенството на закона и свободата на медиите в България е постоянен www.24plovdiv.bg
Павел Вълнев е зам.-председател на новата партия “Републиканци за България” с лидер Цветан Цветанов. От 20 г. живее в Чикаго, САЩ, където има голяма спедиторска фирма. Семеен, с две деца.
Павел Вълнев е зам.-председател на новата партия “Републиканци за България” с лидер Цветан Цветанов. От 20 г. живее в Чикаго, САЩ, където има голяма спедиторска фирма. Семеен, с две деца.

- Г-н Вълнев, в продължение на седмица имахте редица срещи във Вашингтон. Разговаряхте със сенатори, конгресмени, анализатори, влиятелни мозъчни тръстове. Защо?

- САЩ, моят втори дом, са стратегически партньор и съюзник на Родината ми България. Във всички официални документи по този повод са очертани областите на взаимната ни работа – сътрудничеството в областта на сигурността и отбраната, в икономиката, търговията и енергетиката, в укрепването на демокрацията и върховенството за закона. Не на последно място е сътрудничеството ни в защитата на медийната свобода. Ето тези са и темите, от които американските ни партньори се интересуват постоянно. Това бяха проблемните области на нашите разговори.

- Нарекохте ги „проблемни области“. Настина ли има проблем в сътрудничеството ни със САЩ? В четвъртък стана известна позицията на двама американски сенатори, демократ и републиканец, коите засилиха това усещане. Двамата призоваха България да зачита върховенството на закона и демократичните ценности, нарекоха корупцията ни „постоянна“, а свободата на медиите – „влошена“?

- Кое не е вярно? Гледам, че у нас е впрегнат голям „анализаторски“ и ПР ресурс, за да се омаловажи предупреждението на двамата сенатори. Но те не са случайни хора – Боб Менендес, демократ от Ню Джърси, е председател на Комисията по външна политика, а Джим Риш, републиканец от Айдахо, е най-старшият от своята партия в същата институция. Те покриват цялата политическа палитра на Вашингтон. Вижте, изявлението е официален документ, последна възможност на стратегическия ни партньор да предупреди преди изборите на 4 април, че няма да толерира корупцията, потъпкването на законите и мачкането на медиите. Точни думи са „С наближаването на парламентарните избори за правителството (на България) е наложително да защити тези ценности“.

- А какво е мнението на политиците, с които вие се срещнахте на Капитолия?
 

-Абсолютно същото е. Емоционалният градус обаче е по-висок. Ние разговаряхме с г-жа Дина Тайтъс, член на Конгреса и на Комисията по външна политика от Демократическата партия, със сенатор Тод Йънг от външната комисия и конгресмен Робърт Адерхолд от Комисията за сигурност и сътрудничество с Европа, наричана още Хелзинкска комисия. Доктор Адерхолд има много информация по свобода на медиите, а аз го запознах и с медийната свобода в България, като бивш собственик на независима телевизия. Към темите добавихме трансатлантическото сътрудничество, корупцията в енергийните проекти, като Турски поток-2, маскиран зад името Балкански поток, който превръща България в подизпълнител на Газпром и Кремъл. Инициативата „Три морета“ също беше във фокуса ни. С ръководителите на големите анализаторски центрове Херитидж, Карнеги, СЕРА, Международния републикански институт, Института за изследване на външната политика и Атлантическия съвет говорихме по двустранните ни и многостранни активности, но и за киберсигурността, неутрализирането на кибератаките и сътрудничеството ни в НАТО.

- Казахте НАТО. Стана известно, че сегашният президент Джо Байдън е бил главният застъпник на България за членството й в Североатлантическия пакт. Сигурно и той се е вслушвал в тинк-танковете, преди да се заеме с тази работа...

- Възможно е. Но аз си мисля друго: Може ли да членуваш в престижни и световноизвестни клубове на демократичните държави и да не споделяш ценностите им? Нормално ли е да генерираш мръсни тайни под общата ви заседателна маса, на която се крепи световната сигурност? Нищо не може да превърне лъжата в истина. Моят разказ е от първо лице, единствено число. А колкото до обидните квалификации по адрес на уважавани американски сенатори, дори да са изречени от лакеите на една компометирана власт, за тях пак ще плати същата власт.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Георги Иванов със съпругата  си Лидия

Ген. Георги Иванов: Разговорите ни от Космоса се слушаха и в СССР, и в САЩ

Генералният директор на БТА Кирил Вълчев

Българите искат промяна

СНИМКА: ПОСОЛСТВО НА ГЪРЦИЯ

Ако има европейски сертификат, българите ще влизат в Гърция без чакане и с по-малко разходи

Принц Филип беше цар на лафовете.
СНИМКИ: РОЙТЕРС

Елизабет II загуби най-голямата си опора, дали това ще я откаже от трона (Инфографика, видео)

Ръстът на други починали успоредно със скока при жертвите на COVID – скрита смъртност? (Графики)

Ръстът на други починали успоредно със скока при жертвите на COVID – скрита смъртност? (Графики)

Чуем ли пазарлъка за министри, ще усетим новите с нови навици ли са

Чуем ли пазарлъка за министри, ще усетим новите с нови навици ли са

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Онлайн гласуване? Няма как по-рано  от година-две

Онлайн гласуване? Няма как по-рано от година-две

Гласовете на вота на 4 април - най-малко за последните 30 г.

Гласовете на вота на 4 април - най-малко за последните 30 г.

ПАВЛИН ПАВЛОВ

Павлин Павлов: Още първата фактура за ток след избор на гърговец показва, че е по-евтино

Имаме естетически проблеми със Слави Трифонов. А политически?

Имаме естетически проблеми със Слави Трифонов. А политически?

Гневните BG общественици, които провалят партии след избори

Гневните BG общественици, които провалят партии след избори

Д-р Иван Маджаров

Д-р Иван Маджаров: С възрастни и уморени медици при нова вълна ще е нужен пълен локдаун

Последно от

Последно от

Най-важното