България и още 6 страни стопират битката на ЕС за климатичните промени

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/10003809 България и още 6 страни стопират битката на ЕС за климатичните промени България и още 6 страни стопират битката на ЕС за климатичните промени www.24plovdiv.bg
Шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен (в средата) представя новите предложения за климата в компанията на вицепрезидента за Европейския зелен пакт Франс Тимерманс и еврокомисарите по транспорта Адина Вълян, по икономиката Паоло Джентилони и по енергериката Кадри Симсон (от ляво на дясно). СНИМКА: РОЙТЕРС

Историческият опит на Брюксел да се справи с изменението на климата е изправен пред стена на противопоставяне при седем правителства от общността, сред които и България. Причината за недоволството са плановете на ЕС, които биха ударили доходите на домакинствата с по-високи разходи за енергия, съобщава британският Financial Times.

Бизнес изданието отбелязва, че законодателите на ЕС са заявили, че опитите на ЕК да разшири обхвата на схемата за търговия с емисии до най-замърсяващите сектори на икономиката, като автомобилите и сградите, са изложени на риск, тъй като държавите-членки се противопоставят, а и схемата ще принуди най-бедните да плащат повече.

Франс Тимерманс, вицепрезидент на Комисията, отговарящ за Зелената сделка, смята, че мерките са необходими, за да се "определи цена на въглеродните емисии и премия за декарбонизацията".

"Нашите настоящи инструменти не правят достатъчно. Ако не се борим с климатичната криза, ще водим войни за вода и храна.", каза той.

Правителствата на някои от най-големите държави се противопоставиха и поставиха под въпрос достойнствата на разширяването на системата за покриване на емисиите от автомобилния транспорт и отоплението при сградите. Аргументите за това са, че ще има "регресивен" ефект върху онези жители, които не могат финансово да си позволят по-зелени алтернативи.

Франция, Испания, Италия, Унгария, Латвия, Ирландия и България изразиха загриженост относно въздействието върху гражданите на среща на посланиците на ЕС в сряда, когато бяха информирани след освобождаването на плановете, казаха дипломати пред FT.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Наука и технологии

Луната. Снимка: Пиксабей

Учени за пръв път наблюдаваха формиране на луна около планета извън Слънчевата система

Пулсиращи минисърца от стволови клетки

Пулсиращи минисърца от стволови клетки

СНИМКА: Pixabay

Учени откриха как новият коронавирус стига до мозъка

Учени създадоха самовъзстановяващ се материал
за екрани на смартфони

Учени създадоха самовъзстановяващ се материал за екрани на смартфони

Как тайконавтите се грижат за хигиената си в Космоса?

Как тайконавтите се грижат за хигиената си в Космоса?

Нови снимки от телескопа
СНИМКА: НАСА

Телескопът "Хъбъл" възобнови напълно работата си и вече изпраща снимки (Видео)

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Наука и технологии

Джеф Безос в капсулата на космическата си ракета

Безос полита в Космоса: По-важните въпроси и отговори

Шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен (в средата) представя новите предложения за климата в компанията на вицепрезидента за Европейския зелен пакт Франс Тимерманс и еврокомисарите по транспорта Адина Вълян, по икономиката Паоло Джентилони и по енергериката Кадри Симсон (от ляво на дясно).

България и още 6 страни стопират битката на ЕС за климатичните промени

Проф. Жеко Ганев от Стара Загора разкри пред журналисти ДНЕС идеите си как екологично може да бъде удължен животът на топлоцентралите на въглища в комплекса "Марица изток", без да бъде променян досегашният им начин на работа. 
Снимка: Ваньо Стоилов

Професор от Стара Загора разработи технология, която ще спаси ТЕЦ-овете на въглища

Биолози заснеха "стъклен" октопод (Видео)

Биолози заснеха "стъклен" октопод (Видео)

Китайският марсоход е изминал над 500 метра по повърхността на Марс

Китайският марсоход е изминал над 500 метра по повърхността на Марс

СНИМКА: pixabay

Швейцарски учени разработиха нов кръвен тест за антитела срещу COVID-19

Последно от

Последно от

Най-важното