По-високи пенсии, но не и за 1 млн. души, предлагат БСП и Мая Манолова

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/10009078 По-високи пенсии, но не и за 1 млн. души, предлагат БСП и Мая Манолова По-високи пенсии, но не и за 1 млн. души, предлагат БСП и Мая Манолова www.24plovdiv.bg
По-високи пенсии, но не и за 1 млн. души, предлагат БСП и Мая Манолова

Помощта от 120 лв. за храни да се даде и на възрастните с минимална пенсия, искат от ИБНИ

Социалистите отново внесоха Закон за възрастните хора и предлагат майчинството през втората година да е 650 лв.

Пенсиите да се преизчислят още от 1 септември с осигурителния доход от 2018 г. Тази промяна в Кодекса за социално осигуряване внесоха още в първия работен ден от БСП и "Изправи се БГ. Ние идваме". Това предложение мина на първо четене в предишния парламент, но заради краткия му живот не успя да  стане факт.

Според разчетите на "Изправи се БГ. Ние идваме" увеличение ще получат 75% от пенсионерите. При преизчисление обаче 929 990  пенсионери ще останат без стотинка увеличение на пенсията, показват изчисления на осигурителния институт. Те бяха правени и за законопроектите на социалистите при предишния парламент.

Служебното правителство пък подготвя различни варианти за по-високи пенсии. Както "24 часа" писа, се подготвят два варианта. Първият е точно преизчисление на пенсиите с актуален осигурителен доход за 2018 или 2019 г. При него обаче цената е 3 млрд. лв. на година и не всички пенсионери ще получат увеличение. Вторият по-евтин вариант с цена около 140 млн. лв. на месец е вдигане през коефициента за година стаж. Той е предпочитан от служебният социален министър Гълъб Донев, защото ще даде увеличение на всички пенсионери. Преизчислението обаче вече се смята с увеличение на коефициента от 1,2 на 1,35. Така увеличението на пенсиите трябва да е около 17 процента. Вероятно малко по-високо до 350 лв. ще е вдигането на минималната пенсия. Този вариант предвижда и увеличение на тавана на пенсиите със 17 на сто. 

Последното преизчисление на пенсиите бе през 2008 г., като оттогава ножицата между старите и новите пенсии става все по-широка.

Преизчисляването на пенсиите ще струва на държавния бюджет допълнително 185 млн. лв. на месец, а за 2022 г. - 2,286 млрд. лв, пишат  хората около Мая Манолова. "Целта е да се създаде баланс между пенсиите на хората, пенсионирали се преди 2018 г. и тези след това. В същото време ще се намалят диспропорциите в размера на пенсиите заради големите разлики в средния осигурителен доход през годините", пише в мотивите към законопроекта.

От "Изправи се БГ. Ние идваме"  предлагат помощта от 120 лв. за хранителни продукти да се изплати и на пенсионерите с минимална пенсия. Предишното правителство я отпусна на хората с пенсии между 300,01 и 369 лв. По този начин допълнителна подкрепа ще получат 733 000 пенсионери, показват сметките им. В мотивите им пък е записано, че това ще струва около 88 млн. лв.

Хората на Мая Манолова са внесли и промени в Закона за личната помощ.  

Майчинството през втората година да стигне 650 лв., колкото е и минималната заплата, са внесените още предложения от БСП. Според разчетите им пази помощ ще са нужни още 32 млн. лв. в бюджета за от септември до декември. 

В деловодството вече са и предложенията на социалистите да се отпуска по-висока еднократна помощ при раждане на второ и трето дете. Предложението им е тя да е 10 минимални заплати, но условието е родителите да са се осигурявали минимум 24 месеца преди раждането. Помощта от 250 лева пък да се дава не само за първокласници, но и за родители с ниски доходи на деца в начален курс. Сметките на социалистите показват, че ще са нужни още 90 млн. лв.

От БСП отново предлагат да има и закон за възрастните хора. Той се отнася за българите над 65 г. Социалистите предлагат мерки за социално включване и културно сближаване, както и такива в здравеопазването, образованието и обучението. Новост е предлаганата грижа за възрастни хора в приемно семейство.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

Наш екип ще се консултира с немски специалисти. Целта е да се подобри програмата в “Лозенец”.

Пращат в Германия деца, които спешно имат нужда от нов черен дроб

Продават фалшиви билети за рок фестивал в Пловдив

Продават фалшиви билети за рок фестивал в Пловдив

Даниел Митов

Даниел Митов: Не приемам колениченето на ДБ пред президента

Предложението на служебното правителство ще вдигне пенсиите средно с 12,5%.

938 хил. души на минимална пенсия от 340 лв., но половин милион от тях твърде “богати” за помощи (Обзор, графика)

Нидерландският тийнейджър изненадал милиардера Джеф Безос по време на полета. Снимки РОЙТЕРС

Младежът, летял в космоса с Безос, му признал: Не съм поръчвал от "Амазон"

Вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов

Пеканов поиска повече грантове за бизнеса в плана за възстановяване

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

Бойко Рашков отговаря на въпроси на депутатите.

СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Поне 148 депутати са за нов ВСС, след като не допусна смяна на Гешев (Обзор)

Триумфалната арка в Париж

Реализират проекта на Христо Явашев за Триумфалната арка

Онлайн обучението трудно извън София и областните градове (Обзор)

Онлайн обучението трудно извън София и областните градове (Обзор)

На място са 5-6 противопожарни екипа и няколко на лесничеството. Снимка: Архив

Нов пожар се разгоря в Сакар планина

Огнян Стоичков. Кадър БНТ

Спрямо двама от протестите прилагали неправомерно СРС

Ваксината на "Пфайзер/Бионтех". Снимка Архив

Ефективността на "Пфайзер" срещу индийския щам е 39%

Последно от

Последно от

Най-важното