Не коалиция, а подкрепа “за политики и механизми” в кабинет на приемливия компромис (Обзор)

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/10017065 Не коалиция, а подкрепа “за политики и механизми” в кабинет на приемливия компромис (Обзор) Не коалиция, а подкрепа “за политики и механизми” в кабинет на приемливия компромис (Обзор) www.24plovdiv.bg

Радев зададе формулата, по която е прилично БСП и ДПС да подкрепят правителството

Не коалиция, а обединяване около ясни цели, приоритети и механизми, с които да се реализира управление.

Тази нова формула бе лансирана публично от президента Румен Радев след срещата му с “Има такъв народ”. С нея беше даден старт на политическите консултации преди връчването на първия мандат за съставяне на кабинет. Единствено ГЕРБ не отидоха на “Дондуков” 2, така показвали, че според тях президентът е разединител.

С новата формула

се пресичат

споровете кой

ще подкрепя

кабинета и кой

с кого не иска

да е в отношения Тя дава основания на “Има такъв народ” да води разговори за управлението както с протестните “Демократична България” и “Изправи се БГ! Ние идваме”, така и с отричаната от тях ДПС и двойно етикетираната като “статукво” и опозиция БСП.

Това даде възможност на Тошко Йорданов още вчера да заговори за общи приоритети с БСП и ДПС.

Радев обяви, че не е и не иска да бъде архитект на управляваща коалиция, защото не е в правомощията му по конституция. Реално обаче влезе в ролята на такъв.

Той обеща на партиите

да им даде

колкото е нужно

време да

се разберат,

няма да бърза с връчването на мандата. Единственото му условие - постигане на устойчиво мнозинство в парламента.

“Не искам кабинет на всяка цена. Но настоявам този път, преди да говорим за следващи предсрочни избори, да изчерпим всички опции на диалог и търсене на консенсус около интересите на България, така че да намерим разумно решение”, предупреди президентът представителите на всички партии.

По основните приоритети, които ние имаме и които президентът смята за важни,

нямаме

разминавания

с ДБ, ИБГНИ, до

голяма степен с

БСП и, колкото и

да е странно,

по някои неща

и с ДПС,

обясни Йорданов след срещата с Радев. И ако партиите стъпят на това, което ги обединява, шансовете да има кабинет са добри. Все пак не изключи напълно варианта пак да се ходи на избори.

Партийният заместник на Слави повтори: отговорността за съставянето на кабинет и имената в него са отговорност на ИТН. “Не търсим подкрепа от останалите партии, ще говорим на практична основа”, заяви Йорданов.

“Партньор означава да си в коалиция с някого. Ние няма да влизаме в коалиция с партии. Ще проведем разговори, ще изложим нашите виждания и приоритети, ако другите партии сметнат, че те покриват техните в някаква степен, ще преценят дали да подкрепят кабинета, или не”, обясни той.

Новият момент в думите му бе за плаващи мнозинства в парламента, стига всеки да надскочи своите партийни пристрастия при излъчването на кабинет.

Управление с плаващо мнозинство е неустойчиво, предупреди обаче Корнелия Нинова. А президентът подчерта, че при конфигурацията в парламента от БСП зависи постигането на устойчиво мнозинство. Не само като математически сбор, но и на идейна основа, посочи Радев.

Нинова

видя добър знак

в поканата

за разговори

и промяната в позицията им, че БСП е партия на статуквото. Председателката напомни, че ако не се стигне до правителство от първия и втория мандат, БСП има политическо решение да опита с третия. Имала и подготвени кадри, но дали нейни хора ще получат покана в бъдещия кабинет, щяло да се разбере в събота (когато БСП е на среща с ИТН).

Лидерите да не си мерят егото, отговорното е никой от тях да не настоява да е премиер, предупреди Нинова, може би визирайки Христо Иванов.

Въпросът не е просто да има кабинет, а формула за парламентарна конфигурация и подкрепа, която може да му осигури гръбнак. Защото плаващите мнозинства много лесно се превръщат в подвижни пясъци, в които всичко бързо потъва, предупреди пък Иванов. От ДБ били

готови на

всякакви

варианти - и

за пълноценен

коалиционен

партньор, и с

даване на

подкрепа

отстрани, дори

като опозиция - добронамерена и ефективна, заяви Иванов. Но нямало да дадат подкрепа на всяка цена.

Право на мандатоносителя е да прецени как да форматира мнозинството. Притеснява ни не да се почне разговор с ДПС, а те да останат в разговора и да бъдат в крайната конфигурация, обясни той. Но намери и резон в това да се стартира разговор с всички - така нито един от участниците не може да бъде решаващ. “Това пък ни освобождава от отговорността да бъдем в положението или да подкрепим, или да няма правителство. Може и без нас, ако така изберат ИТН”, каза Иванов.

Връщане на нормалността в политиката - тази оценка даде на планираните разговори Мустафа Карадайъ. Фразата за “нормалността” е сред новите сакрални за ДПС от последната година, с което реално лидерът на партията потвърди готовността ѝ да подпомогне излъчването на правителство. А яростното заклеймяване досега на ДПС обясни като “инструмент за печелене на дивиденти” в предизборната кампания.

Ако в правителството се вижда “дългата ръка на ГЕРБ и ДПС”, “Изправи се БГ! Ние идваме” няма да го подкрепи, закани се Мая Манолова. Това ще е “токсична прегръдка, която да убие очакванията на хората за промяна”, изказа се тя. И още при първия сигнал, че се правят тънки партийни сметки и политически инженеринг и почне шантажът на “златния пръст”, щели да се върнат на площада.

Преговорите в 2 фази: политиците чертаят червените линии, експерти преговарят тема по тема

След като измислиха формулата на кабинета, потенциалните партньори в бъдещото управление стигнаха и до подходящата технология на преговорите.

Те ще се водят на 2 етапа. В първия политиците ще договорят параметрите. После експерти ще се съберат на работни групи по отделните теми, за да изгладят противоречията. Така реално

програмата

на първия

проектокабинет

на Слави ще бъде пренаписана

Има някои основни неща, по които не виждам противоречие с останалите партии. Не сме самовлюбени и се надявам другите да проявят същото, заяви Тошко Йорданов.

Съдебната реформа и пенсиите са сред посочените общи теми.

Приватизацията на ББР и концесиите на пътища пък ще са една от червените линии, които БСП няма да прекрачи, обяви пък Корнелия Нинова. В неделя Националният съвет на социалистите ще даде мандат за приоритетите и темите, по които да не се отстъпва, но отсега е ясно, че това с приватизацията и концесиите противоречи на идейните разбирания на БСП.

Това е крайно неолиберален модел, ние сме за повече държава в икономиката и против тези концесии, категорична бе Нинова. Трудности очаква и по бюджета и преизчислението на пенсиите - там всяка партия има различни виждания

Заръка именно по темата за пенсиите отправи президентът към БСП. Радев препоръча да се разгледат предложенията на служебния кабинет, така че от 1 септември да няма пенсионер под линията на бедност.

Преди партиите да съберат контактните си групи по теми, президентът също им постави приоритети: продължаване процеса на укрепване на държавността, дълбока съдебна реформа, демонтаж на порочния управленски модел, изкореняване на лобизма,

актуализацията

на бюджета

Той акцентира и върху бележките на ЕК по плана ни за възстановяване - Брюксел настоява за ясен календарен срок за въглищен преход и посочва като условие за отпускане на средствата и съдебната реформа, и то в областта на отчетността и отговорността на главния прокурор, напомни Радев. Формулата е ясна - средства срещу реформа, обобщи той.

Изисквали се реформи в здравеопазването, в пазарните механизми. Имало неудовлетвореност от начина на управление на БЕХ и се очаквали дълбоки реформи и там.

Освен съдебната реформа, Христо Иванов посочи като приоритет и подготовката на България за следваща COVID вълна.

Безусловна подкрепа няма. ДПС няма да отстъпи от условията си за възстановяване на нормалността в политиката, възстановяване на демокрацията, постави червените линии на партията си Мустафа Карадайъ.

В диалог да се

произведе

програма за

ускорено

икономическо

развитие

на страната е другото искане на ДПС.

Преизчисляване на пенсиите, компенсации за бизнеса, особено за малките и средните фирми, подкрепа на децата и семействата, майките на деца с увреждания, подкрепа на гражданите срещу монополите изреди Мая Манолова. Както и ревизия на управлението на ГЕРБ.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

Д-р Иван Маджаров

С декларация да се пресече издаването на фалшиви сертификати и обновен управителен съвет приключи съборът на БЛС (Обзор)

снимка: Pixabay

Многохиляден купон изненада полицията в Мадрид

Статията е илюстрирана с плакат от протестите от миналото лято, на който тогавашният премиер Бойко Борисов е изобразен с маска за лице във формата на банкнота от 500 евро. Факсимиле "Шпигел"

"Шпигел": Ако приеме България в еврозоната, ЕС ще си създаде още един проблем

Вижте удивителното Северно сияние над Мурманск (Видео)

Вижте удивителното Северно сияние над Мурманск (Видео)

Като Джеймс Бонд в “Казино роял”
СНИМКИ: РОЙТЕРС

Джеймс Бонд едва не кастрира Даниел Крейг

Кирил Петков показа логото на новия си политически проект

Кирил Петков показа логото на новия си политически проект

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

Президентът Петър Стоянов и Нери Терзиева в телевизионно студио на Си Ен Ен през 2000 г.

PR-ът: Тайната слабост и сила зад (не)успешните

Снимка: Архив

Пиян наръга с нож таксиметров шофьор в Хасково

 СНИМКА: Ройтерс

Франция, Австралия и САЩ в безпрецедентен дипломатически скандал

Димитрина Попова.

Съпругата на майор Валентин Терзиев: Всички правила за безопасност са нарушени

Доц. Христо Шивачев

Избраха детския хирург доц. Христо Шивачев за зам-председател на лекарския съюз, има и нов главен секретар

Петър Стоянов с бившия държавен секретар на САЩ и съветник по националната сигурност Хенри Кисинджър, след заседание на “Конкордия” в Ню Йорк през 2016 г.

СНИМКА: PETARSTOYANOV.COM

Шум и интриги около Петър Стоянов у нас, а той среща световни политици в Ню Йорк

Последно от

Последно от

Най-важното