Пращат в Германия деца, които спешно имат нужда от нов черен дроб

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/10017143 Пращат в Германия деца, които спешно имат нужда от нов черен дроб Пращат в Германия деца, които спешно имат нужда от нов черен дроб www.24plovdiv.bg
Наш екип ще се консултира с немски специалисти. Целта е да се подобри програмата в “Лозенец”.

След уволнението на проф. Любомир Спасов единственият център за чернодробни трансплантации на деца в България подготвя обмен с немски

90 българчета получили нов орган за 11 г., 2/3 от тях са оперирани в чужбина

Доц. Радосвет Горнев
Доц. Радосвет Горнев

Първата органна трансплантация у нас е направена още през 1968 г. - на бъбрек на дете, тогава страната ни се нарежда сред водещите в света

Д-р Емил Доросиев
Д-р Емил Доросиев

Българчета, които спешно се нуждаят от трансплантация на черен дроб, ще бъдат изпращани засега за операция в Германия. Поне докато с помощта на немски център в университетската болница “Лозенец” бъдат обучени екипи, които да го правят и в България.

Това решение за запазване на чернодробните трансплантации на деца е намерил новият директор на болница “Лозенец” доц. Радосвет Горнев.

Бившата правителствена болница е единственият център в България за чернодробни трансплантации на деца, но след уволнението в началото на юни на проф. Любомир Спасов, който постави основите му и реализираше операциите, дейността бе спряна. Родители на трансплантирани деца дори изпратиха отворено писмо до президента Румен Радев, притеснени от развитието на събитията, но така или иначе от тогава досега не е имало донорски ситуации. 

Новото ръководство на болницата е започнало да търси решение от момента, в който пое управлението, и вече подготвя договор за обменна програма с университетска болница в Германия и с конкретен професор, който е опитен в тази дейност.

“Целта е екипът, който е в “Лозенец”, да може да се ползва с техните консултации, включително и с личното участие на този професор при извършването на трансплантациите тук.

Освен да се консултират, младите ни колеги ще могат и

да се обучат

в Германия, като

очакваме до

2 месеца с наш

екип да отидем да видим техния център, а те да дойдат тук”, обясни пред “24 часа” доц. Горнев.

Дотогава обаче при спешна нужда от трансплантация на черен дроб ще се съдейства децата да бъдат приемани в Германия, допълни той.

Вече е създадена организация между болницата, здравното министерство, здравната каса и агенцията по трансплантации за изпращане на деца за трансплантиране в Германия. Скоро е имало такъв

случай на

7-месечно бебе, което е лежало в “Лозенец” и вече е прието в немския център.

“Нашата цел като ръководство е да защитим и оптимизираме програмата и тази дейност да продължи да се извършва в България, но с много сериозно сътрудничество с голям център в Германия и по стриктните европейски стандарти, за да се избегнат всякакви спекулации за успеваемост и т.н. Така, от една страна, държавата ще инвестира по-малко пари за лечението на тези деца, защото

една

трансплантация в

Германия струва

100 000 евро,

докато тук може да се плати само хонорар за консултант. В същото време екипът тук ще е на ниво и ще се поддържа програмата. Иначе най-лесно е да се закрият тези неща”, обясни доц. Горнев. Той уточни, че договор с немския център ще има не само болницата, но такъв ще се сключи и на университетско ниво между Софийския университет, на който “Лозенец” е база и този в Германия. Когато това се случи, ръководството ще каже и кой точно е центърът.

Идеята е

първоначално за

трансплантациите

в България да

идва водещ

немски хирург,

а след това дейността ще се поеме изцяло от български екип.

“Навсякъде по света трансплантациите се правят предимно от млади лекари до 45-годишна възраст, а по-възрастните и опитните обикновено само проследяват процеса. Искаме и това да въведем тук”, сподели още доц. Горнев.

За разлика от чернодробните,

болница

“Лозенец”

успешно

продължава

с бъбречните

трансплантации

при възрастни,

като миналата седмица е направена такава от жив донор. Реципиент е бил 30-годишен мъж, а донор е станала майка му.

30 деца са получили нов черен дроб от 2010 г. досега при операции в България. При 18 от тях е от жив донор, а при 12 - от трупен. В момента чакат три деца - на 13 г., 1 г. и бебе на 9 месеца.

Общо за 11 години са трансплантирани 90 българчета до 18-годишна възраст. При 2/3 от тях обаче (56 деца) операцията е била извършена в чужбина, а останалите 34 са трансплантирани у нас, показват данните на Изпълнителната агенция по трансплантации, предоставени на “24 часа”.

В чужбина нов бъбрек са получили 36 деца, а черен дроб - 20.

Броят на реално трансплантираните деца обаче е малко по-голям, защото регистър се води едва от 2010 г. Така например според данните на агенцията децата до 18 -годишна възраст, получили нов бъбрек у нас, са 4, а всъщност броят им е 10.

Първата трансплантация е направена още през 2005 г., когато регистър няма. Извършена е в “Пирогов”, където са направени и всички останали трансплантации на бъбрек на деца.

Те са от периода 2005-2011 г. След това заради болничните условия и амортизиране на апаратура и операционна този вид дейност е преустановена, разказа пред “24 часа” д-р Емил Доросиев, завеждащ клиниката по урология в “Пирогов”.

Всички трансплантации са успешни и са от жив донор - от майките или бащите на децата. Само при едно от децата се наложило присаденият бъбрек да бъде изваден заради развила се тромбоза след операцията, разказа още д-р Доросиев.

Той е лично свързан с трансплантациите на бъбрек на деца и заради баща си - д-р Рашко Доросиев, който през 1968 г. прави първата органна трансплантация у нас изобщо. Тя също е на бъбрек и е на дете, с което не само се поставя началото на този вид дейност у нас, но изпреварва и трансплантацията на бъбрек при възрастен. Наред с това България става и една от първите държави, които присаждат бъбрек.

Сега

“Пирогов”

работи за

възстановяване

на бъбречните

трансплантации

на деца

“От 1 август трябва да започне ремонт на клиниката и операционната, като освен вътрешно и апаратурно обновление сме включили и концепция за бъбречна трансплантация - да има чисти потоци, бели стаи, където да се гарантира минимум контанизирана среда и всичко необходимо”, каза д-р Доросиев.

1046 души чакат

нов орган в

България

От тях 12 са до 18-годишна възраст. За бял дроб чака едно дете на 13 г. , а за черен дроб - 3 деца. Две деца на 4 г. и едно 2-годишно чакат за сърце, а нужда от нов бъбрек имат 5 деца на 17 г., 12 г., 9 г. и две на по 10 г., показва справката на агенцията по трансплантации.

За част от тях към момента се търсят оферти за реализирането им в чужбина, включително в САЩ. Един от случаите например е за дете, което се нуждае от двуорганна трансплантация - на сърце и бял дроб.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

Китайският парламент разглежда проект на нов закон свързан с родитлеите на непослушни деца СНИМКА: Ройтерс

Наказания за родители на непослушни деца ще има в Китай

Маскиран свидетел разпознал биячите на Слави Ангелов в полицията

Маскиран свидетел разпознал биячите на Слави Ангелов в полицията

Галина Иванчева, бивш депутат от ИТН снимка: ФЕЙСБУК

Депутат от ИТН се отрече от партията

Кумбре Виеха бълва лава

Лавата от вулкана Кумбре Виеха опустошава Ла Палма (видео от дрон)

На 400 метра от плажната ивица се намират бунгалата на почивната база “Кранево - Русе”, пише в сайта на “Ученически отдих и спорт”.

8 млн. лв., източени с фиктивни детски лагери, носят 11 хил. лв. заплата на шеф (Обзор) на държавна фирма

Нивата на ваксинация в Латвия са едни от най-ниските в Европа  Снимка: Ройтерс

Латвия въвежда локдаун за близо четири седмици

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

Дълга опашка от хора със симптоми на коронавирус се изви още сутринта вчера пред ковид зоната на 12-о ДКЦ в София.

Обсъждат лекари, учители и социални да ходят на работа със сертификат (Обзор)

 СНИМКА : Архив

Откриха 12 бежанци в къща в Харманли

Джо Байдън Снимка: Ройтерс

Байдън иска да спре забраната на абортите в Тексас

Волен Сидеров

17-годишен младеж обвини Волен Сидеров в побой, политикът отрича

В понеделник президентът Румен Радев събра на кръгла маса в “Бояна” работодатели, синдикати, шефове в енергетиката и министри, за да чуе конкретни мерки срещу високите цени на тока.
СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Повече държава в кризата с тока искат всички. Радев чака бързи решения от кабинета (Обзор)

Д-р Петър Москов

Петър Москов е оправдан по всички обвинения за турските ваксини

Последно от

Последно от

Най-важното