Проф. Мира Кожухарова препоръча трета доза за хора с подтисната имунна система

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/10196893 Проф. Мира Кожухарова препоръча трета доза за хора с подтисната имунна система Проф. Мира Кожухарова препоръча трета доза за хора с подтисната имунна система www.24plovdiv.bg
Проф. Мира Кожухарова
Проф. Мира Кожухарова


"Има разлика между реимунизация и трета доза. Тя е за хора, които не реагират достатъчно добре на ваксината. Това се наблюдава и при други ваксини. При тях е въведена по-сложна схема за ваксинация, така че и те да създадат имунитет", заяви в ефира на "Събуди се" вирусологът и съветник на здравния министър проф. Мира Кожухарова по Нова телевизия

„Въпросът за безплатните лекарства е разрешен. Основната идея на разкриването на COVID зоните е да се улесни достъпът на хората, които не са тежко болни, до медицинска помощ, така че те да не се самолекуват вкъщи. Мисля, че това ще бъде облекчение и за хората, и за болниците. Фактически въпросът е уреден”, обясни тя.

Според нея проследяването на здравословното състояние трябва да се извършва от служители в COVID зоната. Право на безплатни медикаменти ще имат и тези, които не са здравно осигурени, посочи още съветникът на здравния министър.

„Процентът на ваксинираните не е много висок, някъде над 20%. Това е малко. Моите колеги с надежда броят всеки, който си поставя първа доза, с надеждата, че броят на ваксинираните ще се увеличи. Много бавно върви, което продължава да ме учудва. Всички чакахме да се появи ваксината, за да разрешим проблема и да си върнем, доколкото може, обратно живота, с който сме свикнали. Сега имаме ваксина, а не я използваме. По света не е така – имат ваксини, говорят за трета доза”, посочи проф. Кожухарова.Испания ще поставя трета доза ваксина на хората в старчески домове 

Проф. Кожухарова посочи, че процентът на тези, които се отказват от ваксинацията след първата доза, не е висок. Тя изрази надежда, че здравното министерство ще преосмисли позицията си за третата доза.

„Има разлика между реимунизация и трета доза. Тя е за хора, които не реагират достатъчно добре на ваксината. Това се наблюдава и при други ваксини. При тях е въведена по-сложна схема за ваксинация, така че и те да създадат имунитет. Третата доза във всички случаи е необходима за тези с подтисната имунна система по някакви причини. При тях имунитетът след имунизация е по-слаб”, обясни проф. Кожухарова. Тя посочи, че в САЩ е взето решение и за реимунизация за определена група хора.

„Ако се погледне кривата – това не е пик, а по-скоро задържане на положителните случаи, на болните. Всъщност е забавяне на процеса на разпространение. За съжаление процентът на положителните проби макар и много бавно, продължава да расте. Това говори, че вирусът циркулира между нас, но темпът на нарастване е бавен. Това може и да е в резултат, че от 2 септември се говори ефективно, че трябва да се затегнат мерките”, каза проф. Кожухарова.

Тя сподели наблюденията си, че след предупрежденията от здравното министерство по-възрастните хора и тези в рисковите групи са станали по-предпазливи.

Близо 1000 нови случая на COVID-19 са регистрирани през последните 24 часа „Към момента темповете са бавни. Това е една от епидемиологичните цели. Когато са по-бавни темповете, тогава няма опасност системата да отказва в един момент. Вероятно ще има увеличение по-нататък. Прогнози се правят малко сложно, не бих се ангажирала с дати”, каза още епидемиологът.

Тя подчерта, че грипът не е изчезнал, но се правят повече изследвания за коронавирус и той остава на заден план. Двата вируса „вървят” по един и същи начин.

„При леките форми на коронавируса на практика няма разлики с грипа. Напомням, че има и ваксина срещу грипа. Предлагат разстоянието между двете ваксини да е около 2 седмици”, каза проф. Кожухарова.

Тя посочи, че в страната не е регистиран варианта Мю на коронавируса.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Директорът на Националната референтна лаборатория: Във всеки момент очакваме да попаднем на положителна проба на Омикрон

Директорът на Националната референтна лаборатория: Във всеки момент очакваме да попаднем на положителна проба на Омикрон

Стоянка Мутафова през 2022 г. щеше са честна 100-годишнина.

Възпоминанието за Стоянка Мутафова - в черква в кв. "Лозенец"

Пламен Русев. Снимка Архив

Колективната интелигентност на България се събира за първи път в "Българския Давос"

Снимка: Официален сайт на община Плевен

Ученици от Плевен спечелиха национален здравен конкурс

В града край Дунав отбелязаха Международния ден на доброволеца. СНИМКАТА Е ИЛЮСТРАТИВНА

Училищна евакуация проведоха в Свищов

СНИМКА: ФЕЙСБУК

Първата група наши полярници се качиха на чилийски военен кораб към Антарктида

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Екип на Цацаров и полицията проверяват община Враца, кметът отрича нарушения

Екип на Цацаров и полицията проверяват община Враца, кметът отрича нарушения

ГКПП "Капитан Андреево".

Представители по сигурността на България, Турция и Гърция се срещнаха на границата

Кирил Петков

Кирил Петков: Очаквам чернова на коалиционното споразумение утре

Ангел Джамбазки

Перспективата на Западните Балкани се обсъжда на онлайн конференция в София

СНИМКА: МВР

Разбиха оранжерия с 428 саксии с марихуана в София

проф. Илко Гетов

Проф. Илко Гетов: През втората половина на 2022 г. коронавирусът ще се самоунищожи

Последно от

Последно от

Най-важното