Поне 20% на вота за да управляват - целта на Петков и Василев, с “коалиция на почтените” (Обзор)

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/10198652 Поне 20% на вота за да управляват - целта на Петков и Василев, с “коалиция на почтените” (Обзор) Поне 20% на вота за да управляват - целта на Петков и Василев, с “коалиция на почтените” (Обзор) www.24plovdiv.bg
Кирил Петков и Асен Василев ще се явят на изборите с мандата на коалиция от 7-8 партии. СНИМКА: Велислав Николов

l “Имаме топки и можем да работим в екип” е формулата на успеха според двамата

l Чакат подкрепа от депутати и вляво, и вдясно, искат срещи преди кампанията

l Не един мандатоносител, а коалиция от 7-8 партии, не им плащали дори с места в листите

l Кандидатите за депутати - обучени в Харвардския им център и хора, с които са работили по каузи

l Дарения само от компании, които не се борят за обществени поръчки, а всеки в “Продължаваме промяната” ще дава достъп до регистрите с личните си имоти и пари

Да спечелят поне 20% на вота през ноември - това е целта на “Продължаваме промяната”, чието създаване обявиха официално в неделя Кирил Петков и Асен Василев.

От екипа им са оптимисти за толкова висок резултат, като стъпват на прогнозите за партията на Слави в навечерието на първите тазгодишни избори през април. Тогава социолозите му отреждаха 8%, а сега изходната база за харвардския проект е 9-10 на сто, коментираха за “24 часа” от екипа на бившите министри. И тъй като са убедени, че проектът им ще е изненадата през ноември, така както Слави бе през април и юли, залагат минимум 20% реални избиратели.

Целта е да поемем управлението на страната, но това може да стане само с “коалиция на почтените”, обяви Кирил Петков вчера.

Има такива хора във всички партии, видял той по време на работата си с депутатите от 46-ия парламент. И даде пример със социалиста Крум Зарков, когото много харесвал като човек. Потърсен за коментар, вчера юристът не вдигаше телефона си.

Такива съмишленици имало и вдясно, и в центъра. За хората на Слави пък специално посочи: “Имах ползотворна работа с техни депутати, за съжаление, не цялостно. Всеки отговаря за себе си. Видях не един и двама души, с които с удоволствие бих разговарял.”

Не е важно дали си ляв, или десен. В нашето служебно правителство имаше хора отвсякъде. Важното е дали си почтен. Това е огромният приоритет и ние сме тук, за да започнем да работим с почтените хора, каза Петков.

“Имаме топки и можем да работим в екип” - така пък той и Василев обобщиха защо вярват, че могат да успеят.

Най-важното -

не ни е страх! добави бившият икономически министър.

Има ли партия, която е против закона “Магнитски”? С този риторичен въпрос отвърна пък Василев на питане за взаимодействие с ДПС. За коалиция с ГЕРБ отговорът също бе с поредица от въпроси: “А ГЕРБ до каква степен биха признали, че инхаус процедурите са порочна практика? Че не е нормално да има санитарки в болниците със заплата 1000 лв., а директорите им да вземат по 120 хил.?”

Цел на Петков и Василев е да проведат разговори с партиите, които се очаква да са в новия парламент - още преди да е бил звънецът му, да са се разбрали за общите цели. Били готови да инициират такива срещи.

Мистерия остава кой ще е мандатоносител на “Продължаваме промяната”. Със 7 партии вече са разговаряли в последните 3 дни и навярно ще се явят на изборите с коалиция. И седемте сами ги потърсили. Сред тях не е лявата МИР на Симеон Славчев, каза Василев. Той не потвърди, но и не отрече дали сред останалите е “Волт” на Настимир Ананиев, както “24 часа” писа преди дни.

Двамата отрекоха категорично, че са пробвали да отцепват структури на други партии, както твърди БСП, и отново призоваха да не се вярва на никого, който говори от тяхно име.

2 условия поставят бившите министри пред мандатоносителите: Никакви пари не даваме на никого, не искаме да ни напълнят листите.

“Ако искате да сте част от промяната, повярвайте ни.

Ние ще се само-

финансираме, нищо друго не искаме от вас”, допълни Петков.

Ще се отказват дарения от фирми, които се борят за обществени поръчки и които досега били свикнали да инвестират в партии, а те да им “върнат”. Няма да приемаме пари от никого, с когото не искаме да работим. Моите любими фирми са тези с експортен потенциал, които няма да бъдат с изисквания след изборите да се случи нещо конкретно с тях, каза още Петков.

Нови, непознати

за политиката

лица ще са

в листите,

но с експертен опит и доказали се в професията си. Основа на списъците ще са възпитаниците на Кирил Петков и Асен Василев от Харвардските курсове към Софийския университет, които те правят от 14 години.

“Всяка година за курсовете кандидатстваха стотици, а ние избирахме топ 60 студенти. Като видим назад в годините - 671 са минали през тази програма. Нямаме област, която да не покриваме. Така попълваме всичките листи формално”, каза Петков.

Втората група хора са

“локални борци”

за каузи

За пример Петков даде хората от Бургас, с които той се бори за запазването на плажа Корал.

Първите 5-има членове на “Продължаваме промяната” вече са ясни - те също бяха представени. Сред тях са двете бивши зам.-министърки на Петков - Яна Балникова и Деница Симеонова, както и бившият вече председател на бюрото по прозрачност към Министерството на икономиката Даниел Лорер. Той всъщност става третото водещо лице на формацията, ще отговаря за международните връзки, научи “24 часа”.

Желаещите да се запишат за членове на политическия проект трябва да отговарят на 4 критерия: да изпълняват роля извън политиката,

да не са били

в повече

от една партия

преди това, да нямат скандали зад себе си и да нямат скрити от държавата пари, като за последното дори ще подпишат “договор за почтеност”. “Продължаваме промяната” ще иска от хората си доброволно да се откажат от банковата тайна и личните им имоти и пари да бъдат достъпни.

Готов съм да си покажа всички сметки и активи, декларира Петков. По повод скандалите пък отново увери, че не е канадски гражданин, просто нямал време да отиде до посолството в Букурещ и лично да си вземе всички документи, които го чакат там от 20 август. Вече е само български гражданин и няма никаква пречка да се кандидатира за депутат, заключи той. И Петков, и Василев, и 5-имата представени вчера със сигурност ще са в листите. А

кандидатът на

“Продължаваме

промяната”

за президет е

Румен Радев

Това не означава, че проектът е формация на президента Радев, категоричен бе Василев.

“Нито веднъж не ни се обади и не ни каза да назначим някого или да уволним друг. Той каза: “Направете каквото решите, че е добре за България”, обясниха двамата. Не от Радев дошла идеята за проекта, а от самия Кирил Петков - след като в едно от 8-часовите заседания на парламента видял как партиите не могат да стигнат до консенсус и да излъчат кабинет, отишъл при Василев и му казал: “Асен, трябва да направим тази следваща стъпка”, разказа Петков.

Двамата бивши министри очакват “натиск” от хора и фирми, на които отрязали възможността за корупция, обясниха те. “Тези интереси ще се обаждат в следващите 60 дни, за да ни спрат, но не ни е страх”, заяви Петков. Според него

повечето

държавни

служители не са

корумпирани

“Във всяко държавно учреждение има по няколко човека, през които минават парите, и те са корумпирани. Сигнализирали сме за тях”, продължи той. Даде за пример Българската банка за развитие - “трябваше да сменим само трима души в борда и ББР заработи по изцяло нов начин”.

Василев пък отвори тема за енергетика и трансформация на мини “Марица-изток” след поетия ангажимент да намалим вредните емисии от въглищата с 55%. “Единият вариант е да се направи газификация на част от турбините. Аз заявих, че докато съм министър, газификация няма да има - да изгорим 1,2 млрд. лв. и след 10 г. да имаме същия проблем. Има набор от различни решения - въглеродният диоксид да се хваща и да се праща в химически заводи, да се премине на други енергийни източници, но за мен е огромно престъпление, че сме подписали това споразумение, без да сме си написали домашното, и сега трябва да го правим на крак”, коментира той.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

Адвокат Гено Василев, който представлява останалите собственици.

Бизнесменът Стамов, прокопал тунелите в Пловдив, обещал да възстанови щетите

Здравко Димитров и Александър Държиков на сесия на Общинския съвет.

70 000 лева, за да излъчва онлайн събитията си община Пловдив и през 2022 г.

Тестовете осигуряват присъттвено обучение на малките ученици до 10 декември

Днес се връщат в клас учениците от 5 до 12 клас със зелен сертификат

Страхотно представяне на български ученици по астрофизика, които спечелиха 5 медала от най-престижната надпревара този сезон.
Снимка: olympicbg.org

Наши ученици с пет медала от олимпиада по астрономия и астрофизика

728 новозаразени с COVID-19, починалите са 58

728 новозаразени с COVID-19, починалите са 58

Бабиното присъствие в живота на децата води до по-добри социални умения.

Защо бабите обичат до полуда

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

 Парче от скъпоценната гъба беше продадено неотдавна на търг в италианската област Пиемонт за 103 000 евро, или колкото струва там един малък апартамент.

Кило бял трюфел от Алба достига 6000 евро

Природен газ Снимка: Архив

Иран, Туркменистан и Азербайджан ще обменят природен газ

Кирил и Георги Домусчиеви са първите български бизнесмени, включени в класацията на милиардери на “Форбс”.

Какво ни казва “Форбс” за Домусчиеви, което не знаем

Снимката е илюстративна

Хиляди протестираха срещу COVID ограниченията в Прага

135 решения на новата коалиция са договорени (инфографика)

135 решения на новата коалиция са договорени (инфографика)

Цветан Цветанов поздрави във фейсбук ереите за празника Ханука

Цветан Цветанов поздрави във фейсбук ереите за празника Ханука

Последно от

Последно от

Най-важното