Епидемия от късогледство, деца пълнят очните кабинети в Пловдив

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/10253377 Епидемия от късогледство, деца пълнят очните кабинети в Пловдив Епидемия от късогледство, деца пълнят очните кабинети в Пловдив www.24plovdiv.bg
Все повече деца и тийнейджъри посещават очните кабинети. СНИМКА: Румен Златански

- Ученици увеличават диоптрите за няколко месеца

- Взирането в компютъра и дистанционното обучение сочени като основна причина

Главоболие, сълзене, виждане на размазани образи и трудна концентрация.

С такива оплаквания могат да се видят деца пред очните кабинети в Пловдив. Офталмолози не крият, че за последната година и половина, откакто бе въведено дистанционното обучение, се наблюдава епидемия от късогледство. Родителите са разтревожени.

“Дъщеря ми Камелия през лятото завърши четвърти клас. До този момент не се оплакваше от проблеми с очите. Но ми направи впечатление, че в последните учебни часове се приближава прекалено близо до екрана на компютъра. Няколко пъти я видях да си търка и очите”, разказа пловдивчанката Ася Димитрова. Майката завела детето на очен лекар. Прегледът установил, че е за два диоптъра.

До този момент 4-класничката не е имала проблеми със зрението. Лекарката била категорична, че късогледството е възникнало

заради прекалено

дългото стоене

пред компютъра

Родителите не крият, че дъщеря им обича да се заседява пред него и в извънучебно време. Сега съжаляват, че не са ѝ наложили ограничения още в средата на учебната година.

По време на ваканцията свели до минимум достъпа на детето си до дигиталните устройства и телевизора. По съвет на лекарите момичето не носи през целия ден изписаните му очила, а само няколко часа, за да не привиква бързо към тях.

“През цялото лято се молихме новата учебна година да не започва с дистанционно. Надяваме се децата да останат максимално дълго в клас”, заяви майката. Тя призова родителите да обръщат по-сериозно внимание на очните проблеми на децата си и при най-малкото оплакване да потърсят помощта на лекар.

Проблеми с очите има и 11-годишният Константин. Баща му Стоян Коцев заяви, че синът му се оплакал от главоболие в края на учебния ден, понякога чувствал конвулсии в очите.

“Заведохме го на лекар. Предписаха му капки, намалихме рязко стоенето пред компютъра, на практика

спряхме гледането

на телевизор и

след две седмици

синът ми спря

да се оплаква”,

каза той. Коцев съветва родителите да се интересуват активно дали децата им нямат проблеми с очите и при най-малкото оплакване да потърсят помощна на специалист.

С около 10% спрямо миналата година са се увеличили посещенията на деца при очните лекари в Пловдив, установи проверка на “24 часа”. Но офталмолози твърдят, че в последно време са се увеличи и случаите на далекогледство при подрастващите - нещо, което е типично за хората в напреднала възраст.

“И при него се наблюдават дискомфорт и главоболие”, каза д-р Мария Джарова, детски офталмолог. Тя обясни, че водещ си остава проблемът с т.нар. училищно късогледство. С годините нараствал прогресивно. Може да се предотврати, като се спазват определени правила. Най-важното е да се редува гледането отблизо с гледането надалеч.

“Много е важно за късогледите деца

да излизат да

играят навън

в свободното си време, а не и тогава да се захващат с електронни устройства. Това казвам и аз на моите съседчета”, обясни д-р Джарова.

Тя добави, че проблемът е много сериозен, тъй като в много случаи късогледството расте с половин диоптър на година. Затова се търсят методи за неговото забавяне. Най-разпространено е чрез контактната корекция - поставяне на мултифокални лещи. Има и нов вид, които се използват само през нощта, когато детето спи. Очила обикновено слагат деца с по-висок диоптър, като е най-добре да се стремят да четат без тях.

“Ако родителите видят, че детето се приближава често до екрана, търка си очите, оплаква се от главоболие, веднага да търсят лекарска помощ”, съветва д-р Джарова. По този начин можело да се реагира навреме.

Д-р Станка Узунова: Повече от 2 часа взиране в телефона е много опасно

След 20 минути работа с компютър децата да гледат 20 секунди в далечината - така релаксират очните мускули

Д-р Станка Узунова е един от известните офталмолози в Пловдив. Има и магистърска степен “Обществено здраве и здравен мениджмънт”. Търсен специалист е за лечение на глаукома и отлепена ретина.

- Д-р Узунова, може ли да се каже, че сред подрастващите се наблюдава епидемия от късогледство?

- Има нещо такова. Напоследък родители водят деца при мен с намалено зрение. При немалка част от тях преодоляхме проблема със стриктен режим на зрително натоварване. Това постигнахме не само с нужните предписания, а и с разговори с родителите и убеждаване на самото дете.

- Компютрите ли са основната причина?

- Да, те увеличават риска от развитие на зрителни проблеми във възраст, когато очите на децата не са укрепнали, за да издържат прекомерното натоварване. Като добавим и използването на дигитални устройства за удоволствие, нещата стават ясни.

Определено напоследък се наблюдава нарастване на късогледството. Получава се спазъм на акомодацията, който, ако се задълбочи, става предпоставка за поява на късогледство. Проблем, който остава за цял живот. За съжаление, в детска възраст и при продължаващо зрително натоварване вече късогледите очи започват прогресивно да увеличават диоптъра.

Синята светлина, която се излъчва от всички дигитални устройства, води до

промени в биоритъма

- по-трудно заспиване,

чувство за умора

при събуждане, самовглъбеност, необоснована агресия и депресивни състояния. Немалка част от по-големите ученици предпочитат да престояват в затъмнено помещение. Това изтощава допълнително очите. Особено вредно за тях е гледане на филм или клип в телефона преди заспиване при загасено осветление – навик в юношеска възраст, за който ни информират голяма част от родителите.

- Къде е долната възрастовата граница?

- По-малките по-рядко се оплакват, защото смятат, че така виждат всички. Затова е особено важно

да се правят

профилактични

прегледи – на

възраст 3 и 5 години,

и задължително преди тръгване на училище. Ако проблемите настъпят в училищна възраст, тогава детето забелязва, че не вижда добре на дъската, и би могло да сигнализира. Някои обаче не го правят от страх да не сложат очила. С една дума – оплаквания има основно при децата над 10-годишна възраст.

- Кои са другите рискови фактори?

- Състояние за ранната възраст е т.нар. мързеливо око, или амблиопия. Зрението на едното око, без да има анатомично нарушение, намалява в най-ранна детска възраст и мозъкът си избира възприятие от по-добре виждащото око. Така игнорира другото, което е с намалено зрение, то изостава и се използва все по-малко.

Всичко, което може да засегне зрението от раждането до 6-годишна възраст, може да причини амблиопия. Това например може да бъде кривогледство, различно зрение във всяко око, късогледство или далекогледство, очна травма и други.

Тъй като е проблем на детската възраст, често е трудно да се открие без щателен очен преглед. Много често е свързана с кривогледство – тогава обикновено родителите веднага търсят лекарска помощ. Често, ако се закрие едното око, детето започва да се дърпа и да плаче – това може да подскаже, че е закрито “доброто око”, т.е. това, с което детето вижда.

В идеалния случай лечението започва в ранно детство – когато се формират сложните нервни връзки между очите и мозъка. В голяма част от случаите при назначаване на правилна корекция с очила се постига нормално зрение на двете очи и проблемът се преодолява, като с времето очилата се свалят и детето има нормално зрение. Понякога,

за да накараме

мозъка да обърне

внимание на

мързеливото око

и за да стимулираме зрението, се налага да закрием здравото око. Поставянето на превръзка на по-добре виждащото око се прави по определена от очния специалист схема. Ключови моменти в лечението са ранното откриване на проблема и съдействието от родителите и самото дете. Критичният период за въздействие е 8-9-годишна възраст.

- Какво да предприемат родители, ако отново се наложи дистанционно обучение, което май е неизбежно?

- Особено важни са редовните почивки за очите. Препоръчително е на интервали от 20 минути да се поглежда към обект в далечина за 20 секунди - така очните мускули се релаксират. Нека по-малките деца в свободното си време да не играят с компютър, телефон, телевизор, плейстейшън или таблет, а да се забавляват с нещо друго. Така ще отвикнат от вредните навици.

Тийнейджърите да гледат филми и клипове на телевизора, а не през телефона.

- Колко е допустимото време за прекарване пред телефона?

- Според Американската академия по офталмология от 0 до 3 години не трябва да гледат в него, 4-5-годишните не повече от 15 минути, от 6 до 10 г. - до един час. Децата от 11 до 18 години да гледат максимум 2 часа дневно.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

СНИМКА: "24 ЧАСА"

770 лв. минимална заплата от 1 януари (Обзор)

Депутатите от последния парламент декларираха акции и повече пари в сметките си.

СНИМКА: “24 ЧАСА”

Депутатските сметки набъбнаха, купуват и акции в чужди компании (Обзор)

Силвио Берлускони СНИМКА: Ройтерс

85-годишният Силвио Берлускони ще се кандидатира за Сената

Американски ракетни установки HIMARS

Армията ни поиска HIMARS, мислят как да плащат без одобрение от парламента (Обзор)

Приходите на хотелите от нощувки през този юни са достигнали 178 млн. лв.

Приходите в туризма със 100% повече, износът расте с 41%, в индустрията - спад

Бившият дом за деца с физически увреждания в Луковит

Само 3% ползват социална грижа, а над 2000 места не достигат в домовете

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

Нова магистрала - до Северна Македония, дават 3,7 млн. лв., за да се проектира (Графика)

Нова магистрала - до Северна Македония, дават 3,7 млн. лв., за да се проектира (Графика)

Бившият областният управител на Варна Благомир Коцев. СНИМКА: Фейсбук

ГЕРБ посочи топ 6 на скандалите на бившия областен управител на Варна

ПЕТЪР МОСКОВ, лидер на партия КОД.

КОД не искат коалиция, излизат самостоятелно на изборите

Досегашният министър на транспорта Николай Събев е най-заможният човек във властта.
СНИМКИ: “24 ЧАСА”

21 млн. лв. дивиденти взел ексминистър Събев, другите от властта карат на заплати (Обзор)

Ивайло Вълчев, ИТН: Не сме писали сценарий за падане на правителството

Ивайло Вълчев, ИТН: Не сме писали сценарий за падане на правителството

Белград, Сърбия СНИМКА: Pixabay

Русия може да построи военна база в Сърбия

Последно от

Последно от

Най-важното