Проучване откри състаряване на мозъка дори при лек COVID

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/10266989 Проучване откри състаряване на мозъка дори при лек COVID Проучване откри състаряване на мозъка дори при лек COVID www.24plovdiv.bg
Проучване откри състаряване на мозъка дори при лек COVID

Невролози: Резултатите от британското проучване са толкова смущаващи, че трябва да се тълкуват много предпазливо.

Тревожни данни от проучване на Оксфордския университет във фаза пред рецензиране разтърси неврологичната общност. Популярният по-опростен прочит на изводите е, че дори при прекаралите леко COVID се наблюдава “свиване” на мозъка, подобно на това от напредналата възраст и заболявания в кръга на деменциите.

Резултатите са едновременно вдъхновяващ стимул за продължаване на проучванията и толкова смущаваща перспектива, че всички публикации в сериозните медии и коментарите на експертите призовават за предпазливост в тълкуването. Уклончивостта е свързана с доказването на причинно-следствена връзка и дали не се касае за временни отклонения, които мозъкът да успее да компенсира в бъдеще.

Екипът се е възползвал

от уникална възможност

да сравнява образните

изследвания с ЯМР

от 2014 г. и сега

на едни и същи хора, поканени за нови сканирания. Съгласилите се участници са разделени в приблизително равни групи - хора, които са прекарали леко или тежко коронавирусната инфекция, и такива, които не са се заразявали.

Старите сканирания са взети от архива на Британската биобанка, в която има документация за над 40 хиляди души. От тях са подбрани две извадки - 401 прекарали COVID и 384 “контроли” с отрицателен тест за антитела и “чисти” медицински картони във времето на пандемията. Двете групи били така подбрани, че хората в тях да са сходни по възраст, пол, етническа принадлежност и интервал между сканиранията. За по-висока надеждност на резултата контролите и боледувалите не се различават по стойности на кръвното, индекс на телесна маса, хронични заболявания, пушене, консумация на алкохол. Били изравнени дори по социално-икономическо положение.

Сравняване на старите сканирания на мозъка им и направените по време на проучването установявя отчетливи разлики между прекаралите COVID и тези, които не са се заразявали.

При инфектираните се наблюдава относително увеличаване на индексите на дифузия - маркер за увреждане на тъканите, в мозъчните области, функционално свързани с обонятелните зони (частите, които обработват миризмата), по-голямо намаляване на общия размер на мозъка и увеличаване на обема на цереброспиналната течност, което предполага допълнителна атрофия.

Учените влизат в още по-голямо прецизиране, като сравняват не просто боледувалите и неболедувалите, а леко прекаралите инфекцията, лекуваните в болница и отрицателните за SARS-CoV-2 - патогена, който причинява COVID. И се оказва, че вирусът е оставил следа в мозъка и на тези, които не са стигнали до хоспитализация. Изследователите установяват значително намаляване на дебелината на сивото вещество във фронталната (предната) и париеталната (теменната) зона. Освен това участниците,

заразени със SARS-CoV-2,

показват по-голям

когнитивен спад

в сравнение с контролите

Очаква се проучванията в тази област да продължат.

Засега изводите от проучванете се тълкуват разнопосочно и в условно наклонение. Допуска се, че резултатите от изобразяването на мозъка са свидетелства за дегенеративно развитие на болестта. Или да илюстрират разпространението на вируса в мозъка чрез обонятелните пътища (възможен вход към централната нервна система е обонятелната лигавица). Или да са резултат на невровъзпалителни събития, дължащи се на инфекцията. Или сканиранията да изобразяват просто загуба на обонятелна и вкусова сетивност.

Дали установените вредни въздействия може да бъдат преодолени, или ще продължат в дългосрочен план, остава да се проучи с допълнителни проследявания.

Един от публичните “говорители” по темата за засягането на мозъка е специалистът по епидемиология на инфекциозните болести и по генетика на микроорганизмите д-р Франсоа Болу от Импириъл колидж - Лондон.

“Докато дори малките загуби в обема на определени области на мозъка може да изглеждат тревожни,

фините промени в мозъка

не означават непременно

заболяване, дори

в зряла възраст

- коментира ученият в авторска статия в “Конвърсейшън”. - Изследователите тълкуват констатациите си като директен вреден ефект на COVID, причинен от вируса и проникнал в мозъка през носа. Друго обяснение обаче е, че промените в обонятелните области на мозъка може да са следствие от загуба на вкус и мирис, а не причина за това.”

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

Университетската болница в Стара Загора Кадри: Нова тв

Дете на 11 г. е със счупен таз и бедро след катастрофата на "Тракия" (Видео)

Вариант на коронавируса Омикрон.
Снимка: Пиксабей

Само 355 нови заразени с ковид

1 юни: На косъм от бой се разминаха депутатите след размяна на реплики между Искрен Митев от ПП и Костадин Костадинов от “Възраждане”, но се стигна само до дърпане на вратовръзки между двамата.
СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Отиде си парламентът с най-много наказани

В посока към връщането на парите на заможните действа и обявеното от ЕЦБ увеличаване на лихвите, което започна и у нас първоначално от няколко по-малки банки.

Заможните вече увеличават парите си в банките, по-бедните обаче спестяват по-малко (Графика)

Иван Гешев
Снимки: Георги Кюрпанов

Гешев пътува към мястото на катастрофата със сръбския автобус

Здравният министър д-р Асен Меджидиев

МЗ: 8 деца и 4 възрастни от катастрофата остават в болница

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

Обърнатият в канавката на "Тракия" автобус с деца

Следователи от националното следствие започват още тази нощ оглед на катастрофиралия сръбски автобус

Министър Иван Демерджиев

Демерджиев: Най-вероятно автобусът се е обърнал, защото водачът се е разсеял и е изгубил контрол

Горски пожари

Локализиран е пожарът в Сакар планина

Служебното правителство на Гълъб Донев ще отпуши спряната рокада по дипломатическите представителства на България зад граница

Гълъб Донев назначава консули и посланици, спирани месеци от Кирил Петков (Обзор)

Руски военни охраняват най-голямата АЕЦ в Европа "Запорожие", което е на украинска територия Снимка Ройтерс

Украинският град Енергодар близо до Запорожката АЕЦ отново беше подложен на обстрел

Oткриване на фотоизложбата на Виолета Апостолова "От изгрева до залеза" б галерия "Кутловица" в Монтана

Лети Апостолова с поглед на фотообектива от изгрева до залеза

Последно от

Последно от

Най-важното