Европейци са консумирали бира и сирене още преди 2700 г.

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/10285136 Европейци са консумирали бира и сирене още преди 2700 г. Европейци са консумирали бира и сирене още преди 2700 г. www.24plovdiv.bg
СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

Днес не е тайна, че бирата и сиренето вървят ръка за ръка, но ново изследване разкри колко дълбоко е вкоренена традицията за консумирането им в Европа, където работници в солна мина в Австрия са им се наслаждавали преди 2700 години, предаде АФП.

Учени са анализира проби от човешки екскременти, намерени в мина Халщат в австрийските Алпи.

Франк Майкснер, микробиолог от Изследователския институт Еурак в Болцано, Италия и ръководител на изследването, казва, че бил изненадан да установи, че преди повече от две хилядолетия миньорите са имали нужните познания, за да "използват съзнателно ферментацията", предава БТА.

"Намирам това за много сложно и напредничаво. Не съм очаквал подобно нещо за онова време", каза Майкснер.

Находката предоставя доказателство за най-ранното досега зреене на сирене в Европа, казват учените.

И докато консумацията на алкохол със сигурност е документирана чрез археологически доказателства, изпражненията на миньорите съдържат първите молекулярни доказателства за консумация на бира на континента по онова време.

"Става все по-ясно не само, че праисторическите кулинарни практики са били доста сложни, но и че обработени храни и техниката за ферментация са имали значима роля в нашата ранна хранителна история", каза Керстин Коварик от Природонаучния музей във Виена.

Град Халщат, който е в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, е известен с производството на сол повече от три хиляди години. Общността тук е на "много специфично място, разположено в Алпите, по средата на нищото. Цялата общност е работила и живяла от тази мина", каза Майкснер. Миньорите са прекарвали целите си дни в мината, където са работили, хранили са се и са ходили по нужда. Благодарение на постоянната температура от около 8 градуса по Целзий и високата концентрация на сол в мината пробите от екскрементите на миньорите са изключително добре запазени.

Изследователите са анализирали четири проби - една от бронзовата епоха, две от желязната епоха и една от осемнадесети век. В една от пробите на 2700 години са открити две гъбички - Penicillium roqueforti и Saccharomyces cerevisiae, които днес се използват широко в хранително-вкусовата промишленост.

"Изглежда, че миньорите от Халщат съзнателно се прилагали технологията на ферментация на храните с микроорганизми, която се се използва и до днес от хранителната индустрия", каза Майкснер.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Наука и технологии

В Чунцин пуснаха тестово три автономни автобуса

В Чунцин пуснаха тестово три автономни автобуса

СНИМКА: Pixabay

Златни бижута от времето на Нефертити са открити в две гробници в Кипър

СНИМКАТА Е ИЛЮСТРАТИВНА

Учени създадоха хидрогел за възстановяване на увредени тъкани

СНИМКА: Pixabay

Пълно слънчево затъмнение над Антарктида - последното в света до април 2023 г.

Новата планета е с размерите на Марс

Откриха нова планета с размерите на Марс

СНИМКА: Pixabay

"Байонтех" ще създаде ваксина срещу Омикрон за 100 дни

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Наука и технологии

СНИМКА: pixabay

Мегакомета в Слънчевата система е започнала да отделя отровен газ

Астронавти на НАСА излязоха в открития Космос

Астронавти на НАСА излязоха в открития Космос

Изригващият вулкан на испанския остров Ла Палма

Испански остров се превръща в лаборатория на открито за вулканолози

Астронавти. Снимката е илюстративна Източник: Архив

Американски астронавти смениха антена на МКС

С този елегантен смартфон нямате нужда от предпазен калъф

С този елегантен смартфон нямате нужда от предпазен калъф

Интерфейс мозък-компютър помага на възрастен китаец да играе мадзян

Интерфейс мозък-компютър помага на възрастен китаец да играе мадзян

Последно от

Последно от

Най-важното