Дигитални технологии правят транспорта по-екологичен и устойчив

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/10298285 Дигитални технологии правят транспорта по-екологичен и устойчив Дигитални технологии правят транспорта по-екологичен и устойчив www.24plovdiv.bg
Дигитални технологии правят транспорта по-екологичен и устойчив

Бързото развитие на дигиталните технологии води до големи промени в традиционната транспортна индустрия на Китай.

Постигайки разход на гориво от 27,75 литра на 100 км, Дзян Джъли, 39-годишен шофьор на камион от провинция Хънан, стана вицешампион в онлайн състезание за спестяване на гориво, включващо шофьори на тежкотоварни превозни средства.

Дигитални технологии правят транспорта по-екологичен и устойчив

В допълнение към отличните шофьорски умения и опит, Дзян приписва успеха си на мобилно приложение, което може да следи разхода на дизел на камиона му в реално време, да оценява действията на водачите и да дава разумни предложения след анализ.

Разработено от „Дзиефан“ (Jiefang), дъщерно дружество на водещия китайски автомобилен производител FAW Group, приложението стартира през 2019 г. и прави шофирането на камиони по-лесно и по-икономично.

Транспортът е отговорен за около една четвърт от преките емисии въглероден диоксид вследствие на изгарянето на изкопаеми горива, според статистика на ООН в доклад за устойчивия транспорт.

Въглеродните емисии от транспортния сектор в Китай представляват около 10% от общите в страната, като над 80% от тя се дължат на автомобилния товарен транспорт, показват данните.

Тъй като Китай се стреми да изпълни ангажимента си за пик на въглеродните емисии преди 2030 г. и въглероден неутралитет до 2060 г., правителството насърчава широкото приложение и интеграцията на нови технологии като големи данни, интернет, изкуствен интелект и блокчейн в транспортния сектор, както и повече усилия за насърчаване на екологичен и нисковъглероден транспорт.

Общият обем на китайския пазар за интелигентни превози се е увеличил от 42 милиарда юана (6,53 милиарда долара) през 2011 г. до 165,8 милиарда юана през 2020 г., с годишен темп на растеж от около 20 процента, сочат статистически данни, публикувани от Китайската асоциация за интелигентни транспортни системи.

„Манбан“ (Manbang Group), с централа в град Гуейян, е водеща платформа за вътрешни товарни услуги, която използва дигитализацията, за да помогне за намаляване на въглеродните емисии в сектора. Компанията обслужва около една пета от шофьорите на камиони в страната, като бизнесът ѝ обхваща повече от 300 града.

С интелигентни препоръки чрез използване на големи данни, „Манбан“ помага на шофьорите на камиони да намират бързо стоките и намалява празните курсове и разхода на гориво, снижавайки по този начин и въглеродните емисии с приблизително 330 000 тона през 2020 г.

„Ние активно изпълняваме нашите социални отговорности и задължения, като насърчаваме намаляването на разходите, ефективността, енергоспестяването и намаляването на емисиите в логистичната индустрия“, казва Сю Цян, вицепрезидент на „Манбан“. В бъдеще компанията предвижда да създаде платформа за управление на емисиите на въглерод, да оптимизира режима на транспортна организация и насърчи използването на нови енергийни превозни средства, добавя той.

Освен товарни услуги, други сектори в областта на транспорта също възприемат нови технологии за справяне с въглеродните емисии.

При снижаването на самолетите, ранното спускане на колесника води до по-висок разход на гориво, докато прекалено късното крие рискове за безопасността. Въз основа на анализ на големи данни, Южнокитайските авиолинии (China Southern Airlines) са определили най-добрата височина за това. Компанията е измислила и други методи, включващи излитане, полет и кацане, за да спести повече гориво.

Данните показват, че от 2018 до 2020 г. самолетите на Южнокитайските авиолинии са спестили 127 000 тона гориво и са намалили въглеродните емисии с 401 000 тона.

„Пълното приложение на интернет и дигиталните технологии в транспортния сектор играе активна роля за подобряване на ефективността на индустрията и намаляване на потреблението на енергия и въглеродните емисии“, казва Тан Сяою, старши инженер в Института за планиране и проучвания към Министерството на транспорта на Китай.

В края на миналата седмица Пекин бе домакин на Втората конференция на ООН за устойчив транспорт. В нея се включиха около 1000 представители на повече от 100 държави, които призоваха да по-активно международно сътрудничество за постигане на устойчиво развитие на транспортния сектор и по-зелено бъдеще.

В публикуваната след края на конференцията декларация се призовава за изработването на интегрирани, интердисциплинарни и междусекторни подходи, подкрепени от по-голямо международно сътрудничество.

Участниците се съгласиха, че задълбочената трансформация на транспорта към по-устойчив е ключова за постигането на целите от Парижкото споразумение за климата и целите за устойчиво развитие до 2030 г.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Наука и технологии

Новата планета е с размерите на Марс

Откриха нова планета с размерите на Марс

СНИМКА: РОЙТЕРС

Учени създават ембрионални модели със стволови клетки

СНИМКА: Pixabay

"Байонтех" ще създаде ваксина срещу Омикрон за 100 дни

СНИМКА: pixabay

Мегакомета в Слънчевата система е започнала да отделя отровен газ

Астронавти на НАСА излязоха в открития Космос

Астронавти на НАСА излязоха в открития Космос

Астронавти. Снимката е илюстративна Източник: Архив

Американски астронавти смениха антена на МКС

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Наука и технологии

С този елегантен смартфон нямате нужда от предпазен калъф

С този елегантен смартфон нямате нужда от предпазен калъф

Интерфейс мозък-компютър помага на възрастен китаец да играе мадзян

Интерфейс мозък-компютър помага на възрастен китаец да играе мадзян

Астероид с диаметър над 300 м ще се приближи до Земята следващата седмица

Астероид с диаметър над 300 м ще се приближи до Земята следващата седмица

Новият вариант на коронавирус - Омикрон
Снимка: Пиксабей

Лекарството с антитела на "ГлаксоСмитКлайн" е ефективно срещу варианта Омикрон

Професор Чи Тек Лим държи VeCare превръзка в NUS в Сингапур
Снимка: Ройтерс

Учени тестват умна превръзка за дистанционно възстановяване

Системата "Галилео"

Силен вятър отложи изстрелването на два спътника от системата "Галилео"

Последно от

Последно от

Най-важното