550 фирми ще фалират през тази година - с 5% повече от 2020 г.

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/10302124 550 фирми ще фалират през тази година - с 5% повече от 2020 г. 550 фирми ще фалират през тази година - с 5% повече от 2020 г. www.24plovdiv.bg
Подкрепата за бизнеса в пандемията само временно е отложила фалитите на редица фирми, които са били нездрави и преди това.
Подкрепата за бизнеса в пандемията само временно е отложила фалитите на редица фирми, които са били нездрави и преди това. СНИМКА: "24 ЧАСА"

До края на септември ръстът е вече 3 на сто

524 фирми са фалирали в България през миналата година, като се очаква през 2021 г. броят им да нарасне до 550, което е ръст с 5%. Това прогнозира застрахователят на търговски кредити Euler Hermes, част от немската Алианц банк.

Въпреки че броят на компаниите, изпаднали в несъстоятелност, у нас не е особено голям спрямо останалите държави, тенденцията в България се различава. Според анализаторите мерките по време на пандемията са предотвратили всеки втори фалит в Западна Европа и всеки трети в САЩ през миналата година. Затова и през 2020 г. на глобално ниво е имало спад на несъстоятелностите от 12%, а прогнозата за 2021 г. също е за намаление от 6 на сто.

В България обаче, освен че се прогнозира ръст за тази година, фалитите са нараснали и през миналата - с 4%. Спрямо останалите държави в Централна и Източна Европа

ние сме

единствената

страна с ръст,

докато във всички останали е имало спад.

За 2021 г. с прогноза за нарастването на несъстоятелността освен България е единствено Румъния. Но пък в големи икономики като Испания, Великобритания и Италия се очаква още по-голямо увеличение на фалитите, стигащо до 40%.

“За периода от началото на годината до края на септември 2021-а спрямо същия период на миналата година вече отчитаме ръст на несъстоятелностите в България с 3%. Това е доста по-ниско от очакванията ни преди година именно заради мерките в подкрепа на бизнеса, които бяха предприети в условията на пандемия, както и заради по-бързото възстановяване на глобалната икономика. Освен това в България процедурата по обявяване на несъстоятелност е много тежка и бавна, което традиционно омекотява статистиката спрямо реалната ситуация”, обяснява Камелия Попова, управител на Euler Hermes за България.

През 2022 г. се очаква 9% ръст на фалитите, но прогнозата е несигурна, защото не се знае докога и какви мерки в подкрепа на бизнеса и икономиката ще продължат да се прилагат в България. “При всяко положение обаче увеличение ще има и компаниите трябва да са внимателни в преценката на риска при сделките със своите партньори тук и в чужбина”, смята Попова.

Според доклада най-бързо ще расте броят на фалитите в развиващите се икономики, включително в страните от Централна и Източна Европа. Причина за това са, от една страна, по-ограничените възможности за държавна подкрепа, и от друга – уязвимостта на бизнесите в случай на локдаун.

В Западна Европа чувствителен ръст се очаква в Испания и Италия, където ключови сектори на икономиката понасят загуби заради пандемията. От друга страна, Германия, Франция, Белгия и Нидерландия ще се върнат много бавно към нивата на фалити отпреди кризата заради значителния размер и продължителността на подкрепящите мерки там.

В САЩ и Азия този процес също ще бъде много плавен заради бързото възстановяване на икономиката.

Прогнозите за 2022 г. все пак сочат, че

ръстът в

България е

сред ниските

спрямо

останалите

страни

В Централна и Източна Европа се очакват по-малко фалити единствено в Полша, Чехия, Естония и Словакия.

Спад се прогнозира в Южна Африка. Глобалната прогноза е за увеличение на несъстоятелността с 15%.

Според анализаторите липсата на регистрирани фалити обаче не бива да обърква оценката на риска при избор на търговски партньори, защото извънредните мерки превръщат изкуствено и временно в “зомби” компании, които са били уязвими и нездрави още от времето преди кризата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

В пленарната зала депутатите седят на много близко разстояние един от друг.

Депутатите да ходят на работа със сертификат, обсъждат партиите

Разделиха по 10:4:4:3 министерства и фирми - “Терем” и ремонтите на жп линии отиват при Нинова (Обзор)

Разделиха по 10:4:4:3 министерства и фирми - “Терем” и ремонтите на жп линии отиват при Нинова (Обзор)

Президентът на САЩ Джо Байдън 
Снимка: Ройтерс

Преди разговора с Путин, Джо Байдън ще се консултира със съюзници от НАТО

Николай Денков

И баби могат да подпишат за тестване на внуците, ако родителите са на гурбет

Задължителна ваксинация за хората над 60 в Чехия Снимка: Ройтерс

Задължителна ваксинация за пенсионерите в Чехия

Атанаска Кузманова

Отиде си пловдивската поетеса Атанаска Кузманова

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

Хоаким Гарабу се гмурка на места в Средиземно море, където е поставил маркери, за да види къде има останали колонии от корали.
СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

Силно отровната риба фугу и още 1000 подобни нахлуват в Средиземно море

Уникалният подарък на Димитър Станчов от император Николай II.

ЦРУ отмъква безценен подарък на Станчови след 9 септември

СНИМКА: Pixabay

В Северна Македония проверяват 2 смъртни случая след ваксинация срещу КОВИД-19

Иван Радев, член на Управителния съвет на Асоциацията на европейските журналисти

АЕЖ следи ситуацията с в. "Труд", ще публикува становище утре

Кирил Петков и Асен Василев

"Демократична България" с нови искания за коалицията, Петков и Василев при тях

Андрей Гюров

Андрей Гюров: КПКОНПИ ще бъде разделена на две

Последно от

Последно от

Най-важното