Последните ледници в Африка може да се разтопят в следващите 20 г.

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/10303505 Последните ледници в Африка може да се разтопят в следващите 20 г. Последните ледници в Африка може да се разтопят в следващите 20 г. www.24plovdiv.bg
Последните ледници в Африка може да се разтопят в следващите 20 г.

Последните ледници в Африка са изправени пред сериозен риск от разтопяване в следващите две десетилетия заради глобалното затопляне, което на контитента се случва с доста бързи темпове, предадоха световните информационни агнеции, като цитираха доклад на Световната метеорологична организация (СМО).

Учените предупреждават, че ледниците в масивите Килиманджаро, Кения и Рувензори напълно ще изчезнат, предаде БТА. 

"В момента само три планини в Африка са покрити с ледници. Това са Кения в едноименната държва, Рувензори в Уганда и Килиманджаро в Танзания. Въпреки че тези ледници са малки, за да се използват като големи резервоари с вода, те имат важно значение за туризма и науката," според учените от СМО.

Авторите на доклада отбелязват, че настоящият темп на топене на планинските ледници е по-бърз от средния за света. "Ако продължи, това ще доведе до пълно разтопяване до около 2040 г.", предупреждават експертите.

Според тях планината Кения първа ще остане без ледник, като това ще се случи дестина години по-рано в сравнение с Килиманджаро и Рувензори.

"Бързото свиване на последните ледници в източната част на Африка, които се очаква да се стопят напълно в близко бъдеще, сигнализира за заплахата от ... необратима промяна на земната система," казва генералният секретар на СМО Петери Талас.

Експертите предупреждават, че затоплянето в Африка се случва с по-бързи темпове от средните за Земята. Периодът от 1991 до 2020 г. е бил по-топъл от предходните 30 години, когато пък температурите са били по-високи от средните за времето от 1931 до 1960 г.

Изменението на климата изостри продоволствената несигурност в Африка през 2020 г., здравната криза и бедността на фона на пандемията от новия коронавирус, се казва в доклада. От Източна Африка и региона на Африканския рог са 12 процента от новите бежанци и разселени лица в света през 2020 г. Над 1,2 милиона души са напуснали домовете си заради природни бедствия и почти половин милион заради конфликти.

Темповете на повишаване на нивото на Индийския и Атлантическия океан край африканското крайбрежие също надвишават средните за света. През 2020 г. валежите бяха по-обилни от обичайното в редица райони, включително Сахел, Източноафриканската рифтова долина и североизточна част на Африка. Судан, Южен Судан, Етиопия, Чад и няколко други страни пък преживяха наводнения. Сушата в Мадагаскар доведе до хуманитарна криза.

Според прогнозите до 2030 г. около 118 милиона души от Африка, които живеят с по по-малко от 1,9 щатски долара на ден, ще бъдат изправени пред суша, наводнения и екстремни горещини.

Експертите от СМО изчисляват, че страните на юг от Сахара се нуждаят от годишна инвестиция от 30-50 милиарда щатски долара в следващите десет години, за да се "избегнат още по-големи разходи за допълнителна помощ, свързана с бедствия," се казва още в доклада.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

 Олаф Шолц

Олаф Шолц е новият канцлер на Германия

Недоносени бебета имат често проблеми с дишането
Снимка: Архив

Втори месец липсва лекарство за спасяване на недоносени бебета

БФС спря правата на Борислав Колев заради скандала с парите за "Хемус"

БФС спря правата на Борислав Колев заради скандала с парите за "Хемус"

1 г. затвор за кражба от кола на пари и вещи за 16 353 хил. лв.

1 г. затвор за кражба от кола на пари и вещи за 16 353 хил. лв.

Кметът на район "Тракия" Костадин Димитров пред новата детска площадка.

Нова площадка за игра радва децата от район "Тракия" в Пловдив

Студентките от УХТ призовата за отговорно празнуване.

Празнувай отговорно! - зоват пловдивски студенти от УХТ навръх 8-и

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

Даниел Митов

Митов: Нямам влогове в размер на 600 хил. лв.

Слави Ангелов

Липсващи заседател, свидетел и адвокат отложиха делото за побоя над Слави Ангелов

Обновени пътеки и почистени езера на Витоша

Обновени пътеки и почистени езера на Витоша

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков

Скандал в парламента по изслушването на Минеков за изгонването на "Труд"

ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ

Пеевски към журналистите: Трябва да се уважавате!

ЛЮБОМИР КАРИМАНСКИ

ИТН потвърди - ще има вицепремиер в кабинета, защото “така е справедливо”

Последно от

Последно от

Най-важното