Пастир ли запали най-големия пожар в Кресненското дефиле, изпепелил гори и имоти за 34 млн. лв.?

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/10304221 Пастир ли запали най-големия пожар в Кресненското дефиле, изпепелил гори и имоти за 34 млн. лв.? Пастир ли запали най-големия пожар в Кресненското дефиле, изпепелил гори и имоти за 34 млн. лв.? www.24plovdiv.bg
Пастирът Костадин Митев пред съда СНИМКА: Тони Маскръчка

- Съдът не откри категорични доказателства, че огънят е тръгнал от незагасената цигара на Костадин Митев

Пожарът изпепели къщи и близо 15 хил. дка в района на Кресна и Симитли.
Пожарът изпепели къщи и близо 15 хил. дка в района на Кресна и Симитли. СНИМКА: Тони Маскръчка

- Другите версии – техническа неизправност на електропровода, мълния, т.нар. ефект на лупата, умисъл

- Днес делото ще се гледа на втора инстанция

Откъде тръгна най-големият пожар у нас, изпепелил държавни, частни общински гори, къщи и друго имущество за 34 млн. лв. в района на Кресна и Симитли? Кой е виновен и ще има ли наказани за бедствието, щетите от което

ще се

възстановяват

поне 50 години?

Тези въпроси стоят без отговор повече от 4 г. Разследващите и прокуратурата стигнаха до пастира Костадин Митев, когото обвиниха, че предизвикал огъня от незагасена цигара. Районният съд в Благоевград обаче го оневини заради недостатъчно доказателства. Прокуратурата протестира и днес окръжният съд ще гледа делото на втора инстанция.

24 август 2017 г. Поредният горещ летен ден с температури до 33-34 градуса, а дъжд не е валял от месеци. Това ще се окаже и фаталният ден за близо 15 хил. дка гора.

35-годишният Костадин Митев, който е нает да се грижи за 80 говеда от Фонда за дивата флора и фауна във ферма в местността Долен Мечкул, сутринта се подготвя да изведе стадото на паша. Заедно с приятелката си Снежана трябвало да подготвят животните да им се вземе кръв за изследване. Към 8 ч във фермата пристигнали колеги на Костадин от фонда, които за около 2 часа взели кръв, а после той извел сам говедата. Превел ги през близката река, но там те се разделили. Една част поела по билото нагоре, друга - по пътеката.

Пастирът тръгнал с едната група и я събрал с другата близо до пресъхналия водоем. Седнал от южната страна на една дига да наблюдава животните. Запалил цигара. Те отново се разделили. Костадин изпушил цигарата си до фаса, после

я изгасил в

пясъка и тръгнал

след животните

Когато се обърнал, видял, че от горната страна има пушек. Димът идвал южно от пресъхналия водоем. Пастирът се изкачил по билото и установил, че на около 50 м от мястото, където изгасил цигарата си, горели треви, а пламъците вървели към дърветата. Паникьосал се и се обадил по телефона на един от селските кметове да извика огнеборци.

Опитал да спре

пламъците с

тениската си

Видял, че няма да се справи, и изхвърлил дрехата в огъня. Бил с къси панталони и космите и по краката му обгорели. Успял да прибере стадото в обора.

Заради вятъра, високите температури и сухата растителност пожарът продължил да се разпространява, като обхванал големи горски площи в землищата на селата Мечкул, Влахи, Ощава, Стара Кресна. Стотици пожарникари, горски, доброволци и 2 хеликоптера участваха в гасенето. Пламъците бяха локализирани едва след седмица, а жителите на две от селата - евакуирани.

Четири дни след началото на стихията пастирът бе обвинен, че хвърлил незагасена цигара в сухата трева и запалил по непредпазливост чужди имоти. Унищожените имоти според съдебната експертиза са на обща стойност 33 902 435 лева, а причинените вреди са за 6 119 944 лв.

Районната прокуратура пледира Костадин да бъде признат за виновен, защото експертизи установяват, че причината за възникване на пожара е външен източник, какъвто е изхвърлената неизгасена част от цигара. Държавното обвинение поиска наказание от 2 години и половина условно с 5-годишен изпитателен срок.

Делото бе гледано по реда на съкратеното съдебно следствие - с разпит само на част от свидетелите.

Митев

не се призна

за виновен

Обясни, че много добре си спомнял, че е загасил цигарата си, не е бързал за никъде. И друг път бил пушил в тази обстановка и е знаел много добре как да се предпазва от пожар.

Трима души, чиито имоти изгоряха, бяха конституирани и като частни обвинители. Те също смятат обвинението срещу пастира за недоказано. Не е изяснено как е възникнал пожарът, защото има показания, че той е тръгнал от три места, а някои от пострадалите дори твърдят, че “не са положени достатъчно усилия за потушаването му”.

Пожаротехническата експертиза сочи, че възможните версии за възникване на пожара са късо съединение или техническа неизправност на електропровода в района около водоема, небрежност при боравене с открит огън - незагасена цигара, умисъл и мълния.

По методиката на изключване и въз основа на обясненията на Костадин вещото лице смята, че е твърде възможна версията за незагасената цигара. Експертите твърдят, че по-специфични неща няма как да се открият при такъв вид пожари. Няма точни свидетелски показания къде е огнището и

не може да се

определи откъде

е тръгнал

пожарът

Не може да се прецени дали е предизвикан от т.нар. ефект на лупата - от взаимодействието на счупените стъкла и слънчевите лъчи. Близо до един от далекопроводите са намерени и иззети парчета от строшени бутилки.

Около далекопровода, който е до сухия водоем, имало само суха тревна растителност и ниски храсти, които били изгорели и няма как да се установи дали са запалени от волтова дъга. Вещото лице сочи, че самата цигара би трябвало да се овъгли и да остави следи.

Вещите лица по друга комплексна съдебна пожаротехническа и геодезическа експертиза са приели, че мястото на огнището е на около 9 м от ръба на водоема, до пътеката, където пастирът е хвърлил фаса.

Свидетели казват, че са чули гръм от 400-киловолтов далекопровод, но експертите отхвърлят причината да е волтова искра. Тя се е получила от повишената температура, която се е развила под далекопровода.

Селски кметове разказват пред съда, че са видели три основни по-силно изразени огнища, пожарът е тръгнал от ниското,

пълзял

е нагоре към

сухия водоем,

а не обратното

Наложи се съдът да проведе изнесено заседание и да направи оглед на района в присъствието на прокурора, подсъдимия и служебния му защитник, вещите лица и свидетелите.

Костадин посочил мястото, на което е пушил. То обаче се различава от терена, отразен в протокола за оглед на местопроизшествието.

Съдия Владимир Пензов е категоричен, че не е установено по безспорен начин, че пастирът е предизвикал по непредпазливост пожара. Спорно било дали е изхвърлил незагасената цигара в сухата трева, или я е загасил. Спорно било и откъде е тръгнало запалването.

Обвинението твърди, че приятелката Снежана е разказала, че е получила обаждане от Костадин. Той ѝ казал, че “е направил беля”, като я предупредил да не казва на никого за случилото се. Пред съда обаче жената обясни, че Костадин не ѝ е споменавал, че е хвърлил незагасен фас. Как окръжните съдии ще разчетат експертизите и свидетелските показания, предстои да се разбере.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

КАРЛ НЕХАМЕР

Новият канцлер на Австрия - доброволец в армията, завършил колежа на Богородица (Обзор)

Ограничения са направени само за яз. “Студена”.

Дори и след сухия ноември язовирите пълни, няма да ограничават количества

ДЖО БАЙДЪН

Вашингтон удря с “Магнитски” руски олигарси, властта в Китай и в Иран

Корабът "Вера Су"
Снимка: "24 часа"

Продължава операцията по изваждането на "Вера Су" на сушата

Президентът Румен Радев се ръкува с лидера на ДПС Мустафа Карадайъ преди срещата.
СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

“По законите на физиката” ДПС може да подкрепи кабинета и пак си проговори с Радев (Обзор)

Кабинетът “Станишев” полага клетва в парламента през 2005 г.

Коалиционният модел “партия сама в министерство” изгоден за тази, която излъчва премиер

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

СНИМКА: Pixabay

Самолет се разби в САЩ, всички на борда са загинали

Урсула фон дер Лайен

Фон дер Лайен: 44% от населението на света е ваксинирано

Управляващата директорка на МВФ Кристалина Георгиева

Кристалина Георгиева подкрепи реформата във фискалните правила в ЕС

Портокали, мандарини и лимони поевтиняха на едро през миналата седмица.

Търговци се правят на производители, продават цитрусови плодове като свои, за да не дават касови бележки

Атанас Мангъров

Мангъров до съюза на лекарите: Трябва да бъда отличен и поощрен, а не да ме обвиняват

В пленарната зала депутатите седят на много близко разстояние един от друг.

Депутатите да ходят на работа със сертификат, обсъждат партиите

Последно от

Последно от

Най-важното