Милен Митев: БНР прави екип за проверка на фактите за COVID-19

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/10323136 Милен Митев: БНР прави екип за проверка на фактите за COVID-19 Милен Митев: БНР прави екип за проверка на фактите за COVID-19 www.24plovdiv.bg
Милен Митев по време на изслушването си в СЕМ
Милен Митев по време на изслушването си в СЕМ

Екипи за проверка на фактите, повишаване на заплатите и развиване на журналистическите умения онлайн - това са основните приоритети в амбициозната програма на Милен Митев, кандидат за генерален директор на БНР, който в момента е и временен ръководител на медията. Той беше първият участник в конкурса, изслушан от Съвета за електронни медии днес. 

Екипи за проверка на фактите ще бъдат създадени във всички програми на БНР, като първият ще е специализиран за COVID-19. Така радиожурналистите ще са сигурни в информацията, която предоставят на слушателите си, като същевременно проверката ще им позволи да не заглушават различните мнения. Чрез тези екипи постепенно БНР ще се присъедини и към европейска мрежа за проверка на фактите.

Сред приоритетите на Митев още са да пренесе традиционните ценности на БНР в журналистиката от аналоговия в дигиталния свят, да има единно планиране на съдържанието във всички линейни и нелинейни платформи, да се инвестира в развитието на журналисти и в информационни системи и да ръководи чрез прозрачност и отчетност.

Нуждата от силно и демократично обществено радио се подкрепя и от изследване на Европейския съюз за радиоразпръскване (EBU), направено през март 2020 г. и цитирано от Митев. Това е първият месец на пандемията и именно в него проучването показва ръст на слушаемостта на радиата, както и повишаване на лушането на новини 2 пъти. Отбелязан е и 2,5 пъти ръст в посещението на сайтовете към радиата.

Желанието на Митев е всичките 2 национални и 9 регионални програми на БНР да имат собствени журналистически екипи, които ще създават новини, както и вече споменатите екипи за проверка на фактите. По думите му в "Хоризонт" трябва да се подобри качеството на новините, да има повече репортажи и повече средства за разследваща журналистика, както и увеличаване на кореспондентската мрежа. "Христо Ботев" ще продължи да е програмата с акцент върху културата, като ще се опитва да бъде и активен участник в развитието й. Идеите на Митев за регионалните програми е те да правят повече изнесени предавания и партньорства с местни организации.

Същевременно основната роля на БНР през следващите години е да увеличи нелинейните услуги и достъпността на платформите, като създава продукти, включително и на музикалните си състави, предназначени само за онлайн.

Друго радиоизследване показва, че от началото на годината над 78% от посещенията в сайта на БНР се правят от мобилни устройства. Затова и Митев планира създаването на мобилен сайт на радиото, за да е по-удобен, а по-нататък във времето и създаване на отделни приложения.

Пак във връзка с онлайн присъствието БНР ще търси и външна експертиза, за да може 6-те музикални състава към радиото да правят не само звукови, но и видеозаписи.

Митев предвижда и специален сайт за архива на БНР, разработен с мобилно приложение. В Момента радиото има над 1,5 млн. архивни единици и едва под 20% от тях са дигитализирани. Така Златният фонд на радиото е със слаба достъпност и ниска популярност. За създаването на сайта Митев ще търси външно финансиране от европейски програми за дигитализирането и поддръжката на архива.

Като временен шеф на БНР той вече е представил желания бюджет на радиото за 2022 г., като в него задължително са включени инвестиции в хората. По думите му е нужно да се инвестира в развитието им, като това включва две посоки - в ръководните им умения и в уменията на журналистите за работа с нелинейни платформи.

За разлика от много кандидати за шеф на БНР в изминалите години Митев дори не се оплака от финансовото състояние на радиото. Напротив, каза, че то далеч не е трагично. Но отново почерта, че единственото, което е най-важно, е да се увеличи заплащането на хората.

В момента администрацията на БНР в София наброява 310 души, като 130 от тях са в дирекция "Техника". Общо в БНР в София работят 950 души.

Преди Митев да поеме временно поста на генералния директор, той беше административен директор на БНР. Именно в това му качество е подписал договор за доставка на електроенергия за радиото, заради който в момента БНР е проверявана от прокурор. Това се разбра от въпрос на Соня Момчилова - най-новия член в СЕМ.

Митев обясни каква е ситуацията. Той работи няколко месеца в края на 2019-а и в началото на 2020 г. като юрисконсулт в БТА. Връща се в БНР на 1 април 2020 г. През април радиото започва да води преговори, за да сключи договор за обществена поръчка за доставка на електроенергия, като предишният договор е изтекъл през март. В края на април договорът е подписан. Митев подписва договора като запознат с него в ролята си на административен директор.

Без негово знание обаче в договора е записана задна дата от март, той не знае защо и кой го е направил. При проверка на Сметната палата обаче не са открити нарушения. Иначе той самият през март не е бил в БНР, нито е съществувала и административната дирекция.

Конкурсът продължава с изслушването на Митко Димитров. Утре е ред на Иво Тодоров. СЕМ трябва да избере новия генерален директор на БНР на 27 октомври.

Заради епидемиологичните мерки срещу коронавируса конкурсът се излъчва на живо онлайн и е без присъствието на журналисти.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

Летище София

3,3 млн. пътници са минали през летище София за 2021-а

Ивайло Мирчев

Ивайло Мирчев: Нямаше да сме в тази ценова криза, ако прокуратурата си вършеше работата

15 са ранените при катастрофи последното денонощие.

Един загинал, 15 ранени при катастрофи за последните 24 часа

Церемонията се състоя пред паметника на кап. Бураго в Дондуковата градина. Снимки: 24plovdiv.bg

Ето как Пловдив почете скромно 144 г. от освобождението си (снимки)

ДЕЛЯН ДОБРЕВ

Делян Добрев: Само у нас няма компенсации за бизнеса за цената на тока

Доста са намалели овцете, отглеждани в България през последните три години,

Най-много у нас се отглеждат птици, овцете - намалели с 300 000

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

Министър Иванов: Секторът на зеленчукопроизводството в момента търпи най-сериозни загуби

Министър Иванов: Секторът на зеленчукопроизводството в момента търпи най-сериозни загуби

ВЛАДО ПЕНЕВ

Владо Пенев ще играе свещеник в нов сериал

НАП: Видът на осигуряването може да се променя до 31 януари

НАП: Видът на осигуряването може да се променя до 31 януари

Пламен Димитров

Пламен Димитров, КНСБ: Водата ще скочи, ВиК дружествата са във фалит

Проф. Радка Аргирова

Радка Аргирова: Пандемията върви към приключване

Кирил Петков

Премиерът Кирил Петков: Гешев гледа ли се в огледалото?

Последно от

Последно от

Най-важното