Митко Димитров: БНР с голям фестивал за българска музика още догодина

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/10324390 Митко Димитров: БНР с голям фестивал за българска музика още догодина Митко Димитров: БНР с голям фестивал за българска музика още догодина www.24plovdiv.bg
Митко Димитров по време на представянето си пред СЕМ
Митко Димитров по време на представянето си пред СЕМ

Съветът възмутен защо кандидатът за шеф на радиото сравнява във фейсбук СЕМ с коронавируса

Два поста във фейсбука на Митко Димитров - кандидат за генерален директор на БНР, възмутиха СЕМ по време на представянето му в конкурса днес. И за двата го попита Галина Георгиева, член на СЕМ. В единия той бил посочил, че адресът на съвета е в психиатрията в Ловеч. "Това не е моят профил, нямам такъв пост", отрече Димитров.

В другия пост Димитров е написал, че СЕМ се е превърнал в коронавируса на българските медии. "Когато съм счел, че нещо трябва да се критикува, съм го направил, когато нещо трябва да бъде похвалено, също го правя. Такъв ще бъда и в работата си", отговори той.

Димитров се явява за 5-и път на конкурс за генерален директор на БНР. Най-новата му идея този път е общественото радио да организира голям авторитетен фестивал за българска музика, в който активно да участват и 6-те музикални състава на БНР.

Ако получи поста, той ще събере музикални редактори, продуцентски къщи и утвърдени музиканти, които да изработят статут на фестивала и първото му издание да е още догодина.

Друга интересна идея на Димитров е около утвърдените имена в БНР да бъде създадена школа за журналистика, в която участниците да се обучават на принципите на професията и на високи езикови езикови стандарти. Така според него ще се преодолее кадровият дефицит в радиото.

Димитров е нарекъл концепцията си за развитие на БНР "Информирани по всяко време". В нея той залага на основни принципи като обективност, диалогичност, екипен подход, приемственост на добрите практики, както и екипна и лична отговорност на журналистите и служителите.

Предлага още централната новинарска емисия на "Хоризонт" да бъде допълнена след излъчването си с коментарна рубрика, в програмата да има повече тематични предавания за здравеопазване и социална политика, за националната сигурност, както и засилено присъствие на българска музика.

За програма "Христо Ботев" си представя да има засилена извънстудийна дейност и да организира културни салони, които може да се правят и в голямото фоайе на БНР. Мине ли пандемията, тези салони може да бъдат представени и из страната.

Димитров има идея репортажи от Радио България да се излъчват и в другите програми на БНР, като така ще са полезни на чужденците, които живеят и работят у нас.

По думите му БНР трябва да е на всеки смартфон, а съдържанието на радиото да се дигитализира максимално, както и архивът на Златния фонд. Димитров ще търси и начини за допълнително стимулиране и кариерно развитие на журналистите.

Според него медийният закон трябва да бъде променен, така че мандатите на управителния съвет и на генералния директор да съвпадат. Когато шефът си тръгне, с него да си заминава и УС, а новият ръководител да може сам да избере хората, с които ще работи. В закона трябва да бъде разширена обществената функция на радиото, както и да бъде включен текст, с който генералният директор да може да предлага нови ръководители на определени структури в радиото.

Попитан какво би променил в медийния закон в частта му за СЕМ, Димитров отговори: "Може би не е редно аз да предлагам промяна за СЕМ, бих могъл да дискутирам текстовете за обществените медии".

Конкурсът за генерален директор на БНР продължава утре с представяне на концепцията на Иво Тодоров. СЕМ трябва да избере новия ръководител на радиото на 27 октомври.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

Д-р Александър Симидчиев КАДЪР: БНТ

Д-р Симидчиев: Колеги спряха да четат и още смятат, че COVID е грипче

Земетресение

Земетресение трета степен е регистрирано в Перник

Здравко Димитров съкрушен: Смъртта ни отне безценната Дарина!

Здравко Димитров съкрушен: Смъртта ни отне безценната Дарина!

Александър Вучич СНИМКА Ройтерс

Вучич: Джокович направи всичко нужно, а след това започна тормоз в невиждани размери

Летище София

3,3 млн. пътници са минали през летище София за 2021-а

Ивайло Мирчев

Ивайло Мирчев: Нямаше да сме в тази ценова криза, ако прокуратурата си вършеше работата

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

15 са ранените при катастрофи последното денонощие.

Един загинал, 15 ранени при катастрофи за последните 24 часа

Церемонията се състоя пред паметника на кап. Бураго в Дондуковата градина. Снимки: 24plovdiv.bg

Ето как Пловдив почете скромно 144 г. от освобождението си (снимки)

ДЕЛЯН ДОБРЕВ

Делян Добрев: Само у нас няма компенсации за бизнеса за цената на тока

Колите след катастрофата
СНИМКА: БНТ

Гонка в центъра на София завърши с тежка катастрофа и двама пострадали

Доста са намалели овцете, отглеждани в България през последните три години,

Най-много у нас се отглеждат птици, овцете - намалели с 300 000

Земеделският министър Иван Иванов

Министър Иванов: Секторът на зеленчукопроизводството в момента търпи най-сериозни загуби

Последно от

Последно от

Най-важното