Решиха: Със 150% поскъпва домуването на кола в синята зона в Пловдив

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/10329639 Решиха: Със 150% поскъпва домуването на кола в синята зона в Пловдив Решиха: Със 150% поскъпва домуването на кола в синята зона в Пловдив www.24plovdiv.bg
Доц. Ангел Иванов /вляво/ води днешната сесия. Снимка: Авторът
Доц. Ангел Иванов /вляво/ води днешната сесия. Снимка: Авторът

Ударът няма да е сериозен, 12 лева излиза месечно, каза зам.-кметът Тодор Чонов

От 60 на 150 лева става годишната такса за домуване на автомобил в синята зона на Пловдив. Това решиха общинските съветници. Увеличението засяга хората, които живеят в обхвата на синята зона. Според съветника от "Съюз за Пловдив" Евелин Парасков само от това завишение в хазната ще влязат 5-6 милиона лева. Той изчисли, че "корекцията" ще обхване около 50 000 автомобила. "Дали това увеличение ще подобри работата на синята зона", попита Парасков. И допълни, че по неговите изчисления завишението е с 300%.
Зам.-кметът Тодор Чонов му отговори, че 15% от замърсяването на въздуха в Пловдив се дължи на транспорта. Затова една от мерките била да бъдат изтласкани колите от центъра на града към периферията. "Увеличението на цената на домуващите автомобили в синята зона излиза средно по 12 лева на месец. С оглед на инфлацията завишението е обосновано", обясни Чонов. Според него ударът върху гражданите нямало да е сериозен.
Отпор от страна на съветника от ВМРО Димчо Петров срещна предложението да бъдат завишени с 1 лев входните билети за деца, ученици и студенти в Природонаучния музей. Той настоя цените да останат непроменени.
"Уважавам позицията, изтъкната преди малко, но ние правим нови инвестиции и до края на годината откриваме нови 3 зали. Това предложение е направено още през март и цели да ни даде глътка въздух. Основната част от посетителите ни са деца, ние ги уважаваме, но разходите ни много се увеличиха, а приходите ни доста намаляха. Дали ще е един, или два лева, и двете суми са символични. Решението е ваше“, каза директорът на музея Огнян Тодоров. „Именно защото музеят е насочен към децата, не трябва да вдигаме цените за тях. Може да се помисли по друг начин да бъдат компенсирани загубите“, отвърна Димчо Петров. В крайна сметка съветниците запазиха съществуващите цени.

Днешното заседание на общинския съвет се води от зам.-шефа Ангел Иванов (БСП), тъй като председателят Александър Държиков е в отпуск.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

Природен газ Снимка: Архив

Иран, Туркменистан и Азербайджан ще обменят природен газ

Кирил и Георги Домусчиеви са първите български бизнесмени, включени в класацията на милиардери на “Форбс”.

Какво ни казва “Форбс” за Домусчиеви, което не знаем

Снимката е илюстративна

Хиляди протестираха срещу COVID ограниченията в Прага

135 решения на новата коалиция са договорени (инфографика)

135 решения на новата коалиция са договорени (инфографика)

Цветан Цветанов поздрави във фейсбук ереите за празника Ханука

Цветан Цветанов поздрави във фейсбук ереите за празника Ханука

Изпълнителният директор на приходната агенция казва пред румънския вестник “Либертатя”, че започва съвместна работа с колегите си от северната ни съседка по казуса с укриване на данъци от голяма руска петролна компания.

Шефът на НАП събира данни за “Лукойл” в Румъния (Обзор)

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

Румен Радев

Радев свиква парламента на 3 декември

Снимката е илюстративна

Германия установи трети случай на варианта Омикрон

Чешкият президент Милош Земан назначи новия премиер Петър Фиала, като по време на цереманията седеше в инвалиден стол в специална пластмасова “стаичка”, защото е болен от COVID-19. Чехия е една от европейските страни, в които е засечен омикрон.

Омикрон носи смазваща умора, болки в мускулите и препускащ пулс

Снимката е илюстративна ИЗТОЧНИК: ПИКСАБЕЙ

Хиляди във Великобритания останаха без ток след бурята Аруен

Крал Мохамед Шести СНИМКА: Ройтерс

И Мароко забранява влизането в страната от понеделник заради новия COVID

Носителят на титлата „Мениджър на годината 2021“ Мирослав Вичев (в средата) минути след връчването на наградата, президентът Румен Радев и издателят на организатора на конкурса списание „Мениджър“, Александра Мирчева

Мирослав Вичев е Мениджър на годината 2021

Последно от

Последно от

Най-важното