Ни да си жив, ни да си умрял - гробовете в Пловдив с 20% по-скъпи (обзор)

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/10331439 Ни да си жив, ни да си умрял - гробовете в Пловдив с 20% по-скъпи (обзор) Ни да си жив, ни да си умрял - гробовете в Пловдив с 20% по-скъпи (обзор) www.24plovdiv.bg
Траурните услуги в Пловдив поскъпват с 20%.

Нощувката за кола до жилище в синята зона скочи на 150 лева

Масово поскъпване на общинските услуги в Пловдив гласуваха съветниците, а скокът на цените не подмина и погребенията. Без никакъв дебат местният парламент прие завишението. Така изкопаването на нов гроб от 84 лева става 108. Когато трябва в старо гробно място да се положи нов труп, поскъпването е от 96 на 120 лв.

“Смъртта дебне зад ъгъла и няма място за дебати”, коментира с черен хумор пред “24 часа” шефът на общинското предприятие “Траурни дейности” Коста Попов.

Той обясни, че
цените не са
вдигани
от 2012 г.,
когато минималната работна заплата е била 270 лв., а сега е 650 лв. “Виждате колко се увеличиха материалните разходи”, посочи Попов.
Според него по-скъпо е ново погребение в стар гроб, защото всичко се прави на ръка. “Първо, трябва да се изчисти мястото, а няма къде да се хвърля пръстта, защото в съседство са други гробове. Отделно трябва да се извадят тленните останки и след това да се положат отново”, каза Попов. По думите му повишението е с не повече от 20%.
“За съжаление, ни да си жив, ни да си умрял”, коментира председателстващият заседанието на общинския съвет доц. Ангел Иванов (БСП). От кметската администрация обаче контрираха, че цените на общинските услуги не са вдигани от години, а горивата и електроенергията са скочили драстично.
Според Коста Попов редно е част от разходите, които прави общината по погребенията, да се покриват от цената. По думите му по-малко е увеличението за организация на полагане в урна или кремация - от 12 лева става на 15.
“Траурни дейности” пускат и нови услуги като почистване на растителността в гробовете и около тях с хербициди, което еднократно ще струва 15 лв. Наблюденията на служителите са, че в пандемията хората са поизоставили поддържането на гробовете на своите близки, затова и предлагат тази нова услуга.
“Нашите цени са ниски. Вижте във Варна, Бургас и Русе - там е много по-скъпо”, обясни Коста Попов. Според него през последния месец
в пика на
четвъртата
вълна от COVID
погребенията са
нараснали с
50-60%
“Ако преди пандемията средно на ден умираха по 10-12 души в Пловдив, сега цифрата е 15-18, дори достига и до 20”, каза Попов.
Общинските съветници не подминаха и сватбите. Ритуалите при младоженците поскъпват средно с 15%. Изключение правят изнесените венчавки по домовете на хора с увреждания. Те поевтиняват от 48 на 24 лева.
Най-драстично е увеличението за автомобилите на живеещите в синята зона. Затова и при обсъждането се разгоря дебат. Годишната такса от 60 лева се вдига на 150. Според съветника от “Съюз за Пловдив” Евелин Парасков само от това завишение в хазната ще влязат 5-6 млн. лв. Той изчисли, че корекцията ще обхване около 50 000 автомобила. “Дали това увеличение ще подобри работата на синята зона?”, попита Парасков.
Зам.-кметът Тодор Чонов му отговори, че 15% от замърсяването на въздуха в Пловдив се дължи на транспорта. Затова една от мерките била
да бъдат
изтласкани
колите от
центъра на града
към периферията
“Увеличението на цената на домуващите автомобили в синята зона излиза средно по 12 лева на месец. С оглед на инфлацията завишението е обосновано”, обясни Чонов. Според него ударът върху гражданите нямало да е сериозен.
Отпор от страна на съветника от ВМРО Димчо Петров срещна предложението да бъдат завишени с 1 лев входните билети за деца, ученици и студенти в Природонаучния музей. Той настоя цените да останат непроменени.
“Правим нови инвестиции и до края на годината откриваме нови 3 зали. Основната част от посетителите ни са деца, ние ги уважаваме, но разходите ни много се увеличиха, а приходите ни доста намаляха. Дали входът ще е един, или два лева - и двете суми са символични”, обясни директорът на музея гл. ас. Огнян Тодоров.
Съветниците запазиха сегашните цени - 1 лев за деца до 7 г., за ученици и студенти - по 3 лв.
Поскъпват обаче и част от цените на Зооветеринарния комплекс, известен в Пловдив като Кучкарника. Досега сумата за повикване за улавяне или приспиване на куче по искане на неговите собственици беше 17 лв., с корекцията вече е 20 лв. С 5 лв. се вдига и цената за освобождане на домашно куче, уловено от служители на Кучкарника. Досега тя беше 29 лв.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

Природен газ Снимка: Архив

Иран, Туркменистан и Азербайджан ще обменят природен газ

Кирил и Георги Домусчиеви са първите български бизнесмени, включени в класацията на милиардери на “Форбс”.

Какво ни казва “Форбс” за Домусчиеви, което не знаем

Снимката е илюстративна

Хиляди протестираха срещу COVID ограниченията в Прага

135 решения на новата коалиция са договорени (инфографика)

135 решения на новата коалиция са договорени (инфографика)

Цветан Цветанов поздрави във фейсбук ереите за празника Ханука

Цветан Цветанов поздрави във фейсбук ереите за празника Ханука

Изпълнителният директор на приходната агенция казва пред румънския вестник “Либертатя”, че започва съвместна работа с колегите си от северната ни съседка по казуса с укриване на данъци от голяма руска петролна компания.

Шефът на НАП събира данни за “Лукойл” в Румъния (Обзор)

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

Румен Радев

Радев свиква парламента на 3 декември

Снимката е илюстративна

Германия установи трети случай на варианта Омикрон

Чешкият президент Милош Земан назначи новия премиер Петър Фиала, като по време на цереманията седеше в инвалиден стол в специална пластмасова “стаичка”, защото е болен от COVID-19. Чехия е една от европейските страни, в които е засечен омикрон.

Омикрон носи смазваща умора, болки в мускулите и препускащ пулс

Снимката е илюстративна ИЗТОЧНИК: ПИКСАБЕЙ

Хиляди във Великобритания останаха без ток след бурята Аруен

Крал Мохамед Шести СНИМКА: Ройтерс

И Мароко забранява влизането в страната от понеделник заради новия COVID

Носителят на титлата „Мениджър на годината 2021“ Мирослав Вичев (в средата) минути след връчването на наградата, президентът Румен Радев и издателят на организатора на конкурса списание „Мениджър“, Александра Мирчева

Мирослав Вичев е Мениджър на годината 2021

Последно от

Последно от

Най-важното