НАП ще търси кой пести ДДС с нереално ниски цени при внос

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/10332385 НАП ще търси кой пести ДДС с нереално ниски цени при внос НАП ще търси кой пести ДДС с нереално ниски цени при внос www.24plovdiv.bg
Данъчните налагат масов контрол при вноса, като камионите със стока ще се проследяват още от изхода на митниците по граничните пунктове.
Данъчните налагат масов контрол при вноса, като камионите със стока ще се проследяват още от изхода на митниците по граничните пунктове.

Над 10 000 проверки ще направят данъчните, ще се следи всеки камион със стока от митниците до магазина

Националната агенция за приходите започва проверки дали се плаща ДДС при внос, съобщиха от приходната агенция.

Стотици инспектори, съвместно с други държавни органи започват масов контрол. Данъчните ще следят на място прилагането на режимите за освобождаване от данъка при внос от трета страна на стоки, предназначени за друга държава от ЕС. При тези случаи ДДС не се плаща у нас, а в държавата получател, което е предпоставка за измами, поясняват от НАП.

Ще се контролира и чистият внос, при който стоки основно от Китай и Турция се потребяват в България. Тук главният

данъчен риск

бил в ниската

облагаема

стойност при

обмитяване,

но след това продажната цена е от десетки до стотици пъти по-висока. Необлагането с ДДС на тази разлика ощетявало сериозно бюджета.

В кампанията на НАП всеки внос от трета страна в България ще бъде проследяван от момента, в който бъде оформен пред митническата администрация, през движението на стоката, до последващите препродажби. Ще се направят минимум 10 000 проверки на място в складове, търговски площи и счетоводни кантори.

Инспекторите на НАП

ще извършват

пълен

мониторинг на

фирмите, които

извършват внос

чрез обмен на данни с Агенция “Митници”. Звеното “Фискален контрол” ще следи движението на стоките на територията на страната, а ревизори ще анализират стотици хиляди фактури и ще проверяват вносители, търговци на едро и дребно. При открити отклонения от облагане ще бъдат възлагани проверки и ревизии не само на фирмите, но и на собствениците им.

Инспектори посочват, че най-често измамата със занижени цени е следната: на митницата при внос дрехи се обмитяват на цени от около 15 лева, на основата на които се плаща ДДС. След това обаче се правят две-три прехвърляния на стоката през посредници, докато цената набъбне до 100 лв. Тогава се прибягва до т.нар. липсващ търговец, който най-често е фирма - фантом, и така ДДС върху по-високата цена не влиза изобщо в бюджета.

За да се избегнат тези измами, камионите със стоката се поставят под митнически контрол, докато се оформят всички документи. Митниците подават информация на НАП изпреварващо, установява се кой е собственик на внасяната стока, използва се специалният софтуер на данъчните, който по около 40 показателя посочва кой търговец е рисков.

Така всички фирми, които попаднат в черния списък, и тяхната стока

започват да се

следят още

от изхода на

митницата

от звеното “Фискален контрол”. Наблюдението приключва, когато се появят крайните получатели на стоката, данъчните установяват каква е фактурната стойност и на каква цена се продава стоката. След това се начислява ДДС.

Само ден преди НАП да обяви мащабната кампания по ДДС, бе спрян опит за фиктивна доставка на над 20 тона месо. На ГКПП Кулата е проверен камион, който по документи превозвал 32 палета с пилешко и свинско месо от българско дружество за фирма в Гърция.

Оказва се обаче, че в товарния отсек са натоварени бутилки с минерална вода, като пред тях е имало само 2 реда кашони с пилешко месо. От НАП посочват, че реално не е имало доставка на посоченото количество месо и по този начин се укриват приходи и ДДС от последваща продажба в България.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

Природен газ Снимка: Архив

Иран, Туркменистан и Азербайджан ще обменят природен газ

Кирил и Георги Домусчиеви са първите български бизнесмени, включени в класацията на милиардери на “Форбс”.

Какво ни казва “Форбс” за Домусчиеви, което не знаем

Снимката е илюстративна

Хиляди протестираха срещу COVID ограниченията в Прага

135 решения на новата коалиция са договорени (инфографика)

135 решения на новата коалиция са договорени (инфографика)

Цветан Цветанов поздрави във фейсбук ереите за празника Ханука

Цветан Цветанов поздрави във фейсбук ереите за празника Ханука

Изпълнителният директор на приходната агенция казва пред румънския вестник “Либертатя”, че започва съвместна работа с колегите си от северната ни съседка по казуса с укриване на данъци от голяма руска петролна компания.

Шефът на НАП събира данни за “Лукойл” в Румъния (Обзор)

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

Румен Радев

Радев свиква парламента на 3 декември

Снимката е илюстративна

Германия установи трети случай на варианта Омикрон

Чешкият президент Милош Земан назначи новия премиер Петър Фиала, като по време на цереманията седеше в инвалиден стол в специална пластмасова “стаичка”, защото е болен от COVID-19. Чехия е една от европейските страни, в които е засечен омикрон.

Омикрон носи смазваща умора, болки в мускулите и препускащ пулс

Снимката е илюстративна ИЗТОЧНИК: ПИКСАБЕЙ

Хиляди във Великобритания останаха без ток след бурята Аруен

Крал Мохамед Шести СНИМКА: Ройтерс

И Мароко забранява влизането в страната от понеделник заради новия COVID

Носителят на титлата „Мениджър на годината 2021“ Мирослав Вичев (в средата) минути след връчването на наградата, президентът Румен Радев и издателят на организатора на конкурса списание „Мениджър“, Александра Мирчева

Мирослав Вичев е Мениджър на годината 2021

Последно от

Последно от

Най-важното