25% от газа у нас различен от руския, има капацитет за внос от Гърция на 6 млн. куб. м на ден

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/10332526 25% от газа у нас различен от руския, има капацитет за внос от Гърция на 6 млн. куб. м на ден 25% от газа у нас различен от руския, има капацитет за внос от Гърция на 6 млн. куб. м на ден www.24plovdiv.bg
Сградата на "Булгартрансгаз" ЕАД
Сградата на "Булгартрансгаз" ЕАД

Осигурихме капацитет за внос на азерски природен газ, нямаме отношение към цената на горивото, ние сме независим преносен оператор, заявяват от  "Булгартрансгаз" срещу опитите на партии да замесят компанията в поскъпването на горивото

"Булгартрансгаз" реагира на опитите на политически партии да замесят газовия оператор с поскъпването на природния газ у нас и срещу внушения за недостатъчен внос на азерско гориво в страната. 

От компанията напомнят, че са сертифициран независим газопреносен оператор и съгласно европейското законодателство дружеството не участва в дейности по търговия с природен газ. „Булгартрансгаз“ няма отношение към формирането на цените на природния газ за българския пазар;

От компанията съобщават още, че  “Булгартрансгаз”, в сътрудничество с гръцкия газопреносен оператор, е осигурил капацитет за пренос на газ от Гърция към България през точката Кулата-Сидирокастро още през 2017 г. Капацитетът е повишаван поетапно и от началото на 2020 г. достига над 6 млн. куб. м. дневно.

Точно по този маршрут се осъществяват доставките и на природен газ от Азербайджан в страната, които стартираха в началото на тази година. За сравнение, договорените количества от Азербайджан са в размер на 1 млрд. куб.м годишно или 2,7 млн. куб. м дневно, съобщават от газовия оператор.

"Благодарение на действията на "Булгартрансгаз" за подобряване на междусистемната свързаност и осигуряване на възможност за доставки от различни източници, през 2020 г. делът на алтернативните доставки на газ за потребление в страната е достигнал близо 25%", се казва в съобщението до медиите.

Уточмнява се още, че дейностите по пренос на природен газ се извършват в условията на прозрачност и равнопоставеност на ползвателите на газопреносната мрежа.
 От „Булгартрансгаз” заявяват, че от нормалната работа на дружеството зависят и нормалната работа и балансът на енергийната система на страната. "Ето защо призоваваме името на дружеството да не се използва за политически цели от партиите, както по време на предизборната кампания, така и след нея", призовават от оператора. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

Природен газ Снимка: Архив

Иран, Туркменистан и Азербайджан ще обменят природен газ

Кирил и Георги Домусчиеви са първите български бизнесмени, включени в класацията на милиардери на “Форбс”.

Какво ни казва “Форбс” за Домусчиеви, което не знаем

Снимката е илюстративна

Хиляди протестираха срещу COVID ограниченията в Прага

135 решения на новата коалиция са договорени (инфографика)

135 решения на новата коалиция са договорени (инфографика)

Цветан Цветанов поздрави във фейсбук ереите за празника Ханука

Цветан Цветанов поздрави във фейсбук ереите за празника Ханука

Изпълнителният директор на приходната агенция казва пред румънския вестник “Либертатя”, че започва съвместна работа с колегите си от северната ни съседка по казуса с укриване на данъци от голяма руска петролна компания.

Шефът на НАП събира данни за “Лукойл” в Румъния (Обзор)

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

Румен Радев

Радев свиква парламента на 3 декември

Снимката е илюстративна

Германия установи трети случай на варианта Омикрон

Чешкият президент Милош Земан назначи новия премиер Петър Фиала, като по време на цереманията седеше в инвалиден стол в специална пластмасова “стаичка”, защото е болен от COVID-19. Чехия е една от европейските страни, в които е засечен омикрон.

Омикрон носи смазваща умора, болки в мускулите и препускащ пулс

Снимката е илюстративна ИЗТОЧНИК: ПИКСАБЕЙ

Хиляди във Великобритания останаха без ток след бурята Аруен

Крал Мохамед Шести СНИМКА: Ройтерс

И Мароко забранява влизането в страната от понеделник заради новия COVID

Носителят на титлата „Мениджър на годината 2021“ Мирослав Вичев (в средата) минути след връчването на наградата, президентът Румен Радев и издателят на организатора на конкурса списание „Мениджър“, Александра Мирчева

Мирослав Вичев е Мениджър на годината 2021

Последно от

Последно от

Най-важното