ОББ твърдо в топ 3 на банките у нас след покупка на Райфайзенбанк от KBC за рекордни 1,015 млрд. евро

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/10405141 ОББ твърдо в топ 3 на банките у нас след покупка на Райфайзенбанк от KBC за рекордни 1,015 млрд. евро ОББ твърдо в топ 3 на банките у нас след покупка на Райфайзенбанк от KBC за рекордни 1,015 млрд. евро www.24plovdiv.bg

Сделката е само за българските активи на австрийската финансова група

Белгийците мотивират своя ход с “качеството на франчайза” и “потенциала за постигане на синергия”

Белгийската финансова група KBC, чиято собственост е ОББ, придобива Райфайзенбанк България, съобщиха официално от групата в понеделник.

Това е поредната голяма сделка на банковия пазар в последните 4 години. Предстоят традиционните за подобни операции регулаторни одобрения, уточняват от групата, което означава, че реалното влизане във владение на новия собственик може да се очаква към края на 2022 г.

Рекордната до момента цена по сделката е 1,015 млрд. евро. Тя е посочена в официалното съобщение на KBC и безспорно е най-голямата сума, срещу която някой придобива банка в България. Експерти пресметнаха, че така австрийският собственик на Райфайзенбанк ще се раздели с българския си актив, получавайки в аванс 13 пъти прогнозната си печалба за 2022 г.

От KBC обясняват, че “на база лостовия ефект от обединеното дружество и експертния опит на KBC ползите от синергиите се очаква бързо да нараснат - от около 12 млн. евро през 2022 г. до приблизително 29 млн. евро през 2024 г., и да останат на приблизителни нива, надхвърлящи 25 млн. евро, през периода от 2025 до 2031 г., като това са цифри преди данъци”.

“Въпреки устойчивата рентабилност и силата на бизнеса на RBI в България решението за продажба е обусловено предимно от възможността да се пренасочи капитал към атрактивни възможности за растеж в ключовите пазари на RBI”, пише в официалното съобщение на “Райфайзен”.

Какво означава

това за

българския

банков пазар

Обединяването на активите на ОББ и Райфайзенбанк ще доближи внушителните 24,67 млрд. лв., което твърдо гарантира място в топ 3 на банките у нас заедно с Уникредит Булбанк и Банка ДСК. Преди сделката Райфайзенбанк България е шеста според БНБ с 10,5 млрд. лв. активи.

Според сметките на KBC обединеното дружество - Райфайзенбанк България и ОББ, ще достигне 18,2% пазарен дял срещу съответно 19,8% и 18,4% на двата конкурента. Анализатори пресметнаха, че това означава 3/4 от активите на банковата система да се държат от трите гиганта на върха, а останалите 12 банки и 7 клонове и дъщерни дружества да се конкурират за другата 1/4.

Сделката включва и придобиването на “Райфайзен лизинг България” с 10,5% пазарен дял, компанията за управление на активи “Райфайзен асет мениджмънт България” с 9,7% от пазара, “Райфайзен застрахователен брокер”, който продава продуктите на 12 компании, а също и “Райфайзен сървис” ЕООД.

Кои са

белгийците и

какво имат у нас

За първи път името на KBC се появи през 2007 г., когато придоби мажоритарен дял в средната по размер СИБанк. Тогавабелгийците купиха 75% от нея за 295 млн. евро. А в следващите години изкупиха и акциите на другия голям акционер - Цветелина Бориславова, която държеше 24%.

Паралелно с това през 2007 г. белгийската група купи и 70% от застрахователната компания ДЗИ за 260 млн. евро, като там също постепенно делът беше увеличен до 100%.

Най-голямата сделка на KBC стана през 2016-а и бе финализирана година по-късно. Тогава белгийците придобиха ОББ и “Интерлийз” от Националната банка на Гърция (National Bank of Greece) за 610 млн. евро, което по това време беше една от най-големите банкови сделки у нас.

Последната покупка на KBC беше на пенсионната компания NN за 77,7 млн. евро, която е пета с 2 млрд. лв. активи. Дружеството вече е ребрандирано като “ОББ пенсионно осигуряване” и допълва липсващото парче от финансовите услуги на групата.

KBC инвестира и в аутсорсинг на услуги за цялата група в България. Във Варна през 2019 г. беше открит споделен център за услуги, който достигна над 300 служители, а през 2021 г. беше обявен и нов център за дигитални технологии, в който планът е да работят още 100 души.

Рокадата в собствеността е поредното доказателство за

трайната

тенденция на

банките към

обединяване,

която бе сочена от експерти като тренд още преди 4 години. Не липсваха и прогнози, че на нашия малък пазар ще останат 3-4 големи банки и вероятно 1-2 бутикови с тясна специализация. Критиците на тази тенденция са категорични, че нейните ползи са неоспорими за стабилност и иновации, но конкуренцията, която обикновено е в полза на клиентите, ще се ограничава все повече.

Йохан Тейс, главен изпълнителен директор на “KBC Груп”:

Отново доказваме подкрепата си към българската икономика

“Наистина се радвам за това второ придобиване в България в рамките на 1 г. Ние сме се позиционирали като силен пазарен играч, предоставящ пълния набор от висококачествени банкови, застрахователни услуги, услуги за управление на активи и лизинг. Придобиването на Райфайзенбанк България е още едно доказателство за нашия ангажимент към българския пазар и за подкрепата ни към българската икономика.

Петър Андронов, главен изпълнителен директор на “Международни пазари” в “KBC Груп”:

Сделката е напълно в унисон с нашата стратегия за разрастване

Ние винаги сме заявявали интерес към възможности за разрастване на нашия бизнес на основните ни пазари посредством допълване на придобивани компании, стига те да отговарят на нашите критерии и да са в унисон със стратегията ни. Придобиването на Райфайзенбанк България е напълно в унисон с тази стратегия и допълнително укрепва нашата вече силна позиция в България.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

Шефът на парламента Никола Минчев.

Минчев за главния секретар на парламента: И да има уволнение, няма да го анонсирам

Стоян Темелакиев СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

МВР готви национален протест на 12 юни

Заловената линейка, която извършва нерегламентирани услуги.

Частна линейка с фалшиви номера в Пловдив кара болни на дъмпингова цена, спипаха я

Стоян Темелакиев СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Зам.-министърът на вътрешните работи: Имаме готовност да увеличим заплатите

Газопровод. СНИМКА: АРХИВ

Полша анулира междуправителственото споразумение с Русия за доставка на газ

Изпитите по кормуване ще останат засега в стария си вид - курсистът ще минава по улици, които изпитващият ще избира, вместо да си избере на случаен принцип от няколко предложени.

Отлагат с още една година GPS да избира маршрута при изпит за шофьорска книжка

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

Бензиностанция - снимката е илюстративна

Пиян полски тираджия зареди гориво, без да плати

Джо Байдън

Байдън обяви, че е готов да използва военна сила, за да защити Тайван

Пловдивският университет

Студенти по изкуства с концерт за 3 важни годишнини на ПУ „Паисий Хилендарски“

архив

Турция и Азербайджан с общо военно учение

СНИМКА: jpost.com

Най-големият за 2022 г. астероид приближава към Земята

Доброволка участва в реновирането на Детското отделение.

СНИМКА: Фейсбук.

Доброволци обновиха Детското отделение на Инфекциозна клиника в Пловдив

Последно от

Последно от

Най-важното