НАП затяга контрола над всички големи данъкоплатци

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/10437634 НАП затяга контрола над всички големи данъкоплатци НАП затяга контрола над всички големи данъкоплатци www.24plovdiv.bg
Двойно се е увеличил делът на хората, които са готови да не плащат данъци, но на тези, които се издължават съветно остава висок - 71,4%.
Двойно се е увеличил делът на хората, които са готови да не плащат данъци, но на тези, които се издължават съветно остава висок - 71,4%.

Приходната агенция със засилени проверки, след като анкета показала, че се е удвоил броят на хора и фирми, готови да укриват налози

НАП засилва контрола над големите данъкоплатци и започва засилени проверки. Причината са резултати от проучване за нагласите на бизнес и физически лица да плащат данъци.

Данните показали, че пандемията и инфлацията са увеличили двойно дела на тези, които биха укрили налози и осигуровки, ако знаят, че няма да има последици.

Преди кризата 4,2% от хората са обявили, че са готови да укрият данъци, а сега вече са 8,9%.

Все пак делът на тези, които се издължават коректно, остава сравнително висок - 71,4%. Тревожното обаче, е че сега 20% от хората са посочили, че

плащат колкото

могат, а не това,

което дължат

Преди година техният брой бе 7,8%.

С близо 40% може да се увеличи делът на хората, които не укриват данъци, ако техният размер бъде намален. Последното проучване на нагласите преди пандемията показваше, че повечето хора - 45%, биха плащали съвестно, ако има повече прозрачност за данъците.

В тазгодишното проучване заради пандемията и инфлацията, която стопява доходите,

основната част

от хората искат

данъците да

бъдат намалени

Делът на тези, които посочват прозрачността като условие, е намалял на 30%.

Размерът на налозите е толкова категоричен мотив за издължаването към хазната, че го предпочитат повече хора в сравнение с тези, които настояват за по-голяма справедливост - 26% сега срещу 36% преди една година. Свил се е и делът на хората, които настояват за по-добро качество на получаваните от държавата услуги - от 38 до 26%.

Опитът да се установят мотивите, които карат един данъкоплатец да бъде лоялен или не, показва труден избор между морал и почтеност и загриженост за собственото бъдеще. При предишното изследване 38% от анкетираните са отговорили, че съвестното плащане на налози и осигуровки е въпрос на морал и почтеност.

Отговорността пред собственото бъдеще бе предпочитана от 12,7% от хората. Последното изследване разменя местата на тези ценности – вече 28% избират отговор за морала и почтеността и също толкова и двойно повече отпреди година - 28%, избират отговор за собственото си бъдеще.

Финансово-данъчната грамотност на анкетираните е на ниво при 68% от анкетираните, които знаят, че доходите на всички - и на физически лица, и на фирми, се облагат с еднаква ставка от 10%. Близо 1/5, т.е. 19% от запитаните, са убедени, че високите доходи се облагат с по-висока ставка, а ниските - с по-ниска. 13% пък са избрали отговор, че не знаят какъв е размерът на ставката и дали е една, или са повече.

Самооценката на хората не се различава съществено от обективните отговори. Над половината от анкетираните заявяват, че по-скоро познават данъчната система, а 13% са убедени, че познанията им са отлични.

25% обаче нямат

представа какъв

размер налози

плащат и защо

Тъй като повечето хора са поверили удържането на осигуровките на работодатели, а някои - и на счетоводители или на познати, малко над половината от осигуряващите се знаят в кой фонд отиват допълнителните пари за втора пенсия. 23% са отговорили, че знаят и следят движението на парите си.

Въпреки първоначалните си нагласи към исканията за по-ниски данъци 38% от хората са споделили, че ги плащат, без това да им създаде финансов проблем. Увеличил се е делът - вече до 47% от 33% преди година, на отговорилите, че имат известни финансови проблеми при плащане на данъците и осигуровките. Данните от анкетата показват, че е много висок делът на продължаващите да се осигуряват на минималния осигурителен праг. Този дял вече е 65% срещу 48% преди пандемията. 24% са осигурени върху доход над минималния, показват данните от проучването.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

Жена намушка приятели си при семеен скандал в Първомай

Жена намушка приятели си при семеен скандал в Първомай

Откриха 40 000 къса контрабандни цигари на "Капитан Андреево"

Откриха 40 000 къса контрабандни цигари на "Капитан Андреево"

Кирил Петков

Кирил Петков се поклони на гроба на Св. Кирил, но 24 май е запазен за македонците

Български шофьори са в нелегална мрежа за продажба на контрабандни горива в Гърция

Български шофьори са в нелегална мрежа за продажба на контрабандни горива в Гърция

Румен Радев


СНИМКА: Велислав Николов.

Румен Радев удостои с висши държавни отличия шестима изтъкнати български учени

Стоян Темелакиев СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

МВР готви национален протест на 12 юни

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

Заловената линейка, която извършва нерегламентирани услуги.

Частна линейка с фалшиви номера в Пловдив кара болни на дъмпингова цена, спипаха я

Стоян Темелакиев СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Зам.-министърът на вътрешните работи: Имаме готовност да увеличим заплатите

Газопровод. СНИМКА: АРХИВ

Полша анулира междуправителственото споразумение с Русия за доставка на газ

Ваксини.

Белгия ще унищожи милиони дози ваксини срещу ковид

Изпитите по кормуване ще останат засега в стария си вид - курсистът ще минава по улици, които изпитващият ще избира, вместо да си избере на случаен принцип от няколко предложени.

Отлагат с още една година GPS да избира маршрута при изпит за шофьорска книжка

Бензиностанция - снимката е илюстративна

Пиян полски тираджия зареди гориво, без да плати

Последно от

Последно от

Най-важното