Започва строителството на новите патрулни кораби за ВМС

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/10466325 Започва строителството на новите патрулни кораби за ВМС Започва строителството на новите патрулни кораби за ВМС www.24plovdiv.bg
Снимки МО
Снимки МО

„Това не е само началото на един технологичен процес, а сбъдването на една мечта. Това е исторически момент за Военноморските сили и за Българската армия“, заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов днес, 3 декември, на тържествената церемония по рязането на стоманата за първия от двата нови многофункционални модулни патрулни кораба за Военноморските ни сили. Събитието се състоя в района на Кораборемонтния и корабостроителен завод „МТГ-Делфин” във Варна, съобщиха от пресцентъра на МО.

Започва строителството на новите патрулни кораби за ВМС

„България е добре известна с възможностите си в корабостроенето, но за първи път заедно ние поставяме страната ни на картата на военното корабостроене“, категоричен бе началникът на отбраната. Той посочи, че от царско време българските Военноморски сили не са получавали нови бойни кораби. Адмирал Емил Ефтимов изрази благодарност към поколенията адмирали и офицери, работили за модернизацията на Военноморските ни сили, както и за реализацията на конкретния проект. Той изказа признателност за професионализма и доверието, вложени в подготовката и осъществяването на сложния проект от немската фирма-партньор, както и за изградените капацитет и способности на екипа в българската фирма, участваща в строителството на новите кораби.

„Пред нас стои задачата да сформираме екипажите, да участваме в процеса на строежа на корабите и с тяхното спускане на вода да сме ги усвоили. Това е отговорна задача, но съм убеден, че ще се справите“, обърна се адмирал Ефтимов към командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов. Началникът на отбраната бе категоричен, че усилията трябва да бъдат фокусирани върху това отделеният скъпо струващ ресурс за отбрана да бъде превърнат в надежден възпиращ потенциал.

Първият пуск на специализираната високотехнологична система за плазмено рязане на стоманата направиха адмирал Емил Ефтимов, контраадмирал Кирил Михайлов, представителят на фирма „Люрсен“ Дирк Малговски и изпълнителният директор на „МТГ-Делфин“ Светлин Стоянов. Новите кораби, които ще са с дължина приблизително 90 метра и водоизместимост от около 2300 тона всеки, ще разполагат с интегрирана система за управление на бойните действия. В различните етапи от тяхното производство ще участват 500-600 специалисти и работници. С реализирането на договора между Министерството на отбраната и германската фирма „Люрсен“ ще бъдат придобити два многофункционални модулни патрулни кораба, притежаващи способности да участват в широк спектър от морски операции на НАТО и ЕС, които да заменят част от наличните във ВМС кораби, неподлежащи на модернизация.

„Щастлив съм, че това, за което преди повече от 15 години можехме само да мечтаем - да имаме нови кораби във ВМС, днес е на път да стане реалност“, посочи командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов. „Способностите, които новите бойни кораби ще донесат на ВМС, ще ни позволят не само да изпълняваме своите конституционни задължения, но и да бъдем равноправен член на съюзите, в които участваме“, подчерта той.

„Първият кораб, както е записано в договора, трябва да бъде спуснат на вода до края на 2025 г“, посочи адмирал Емил Ефтимов в отговор на въпроси на журналисти. Той разясни, че финансовите средства, необходими за реализацията на проекта, са гарантирани, а следващото плащане ще бъде през януари 2022 г.

„До приемането на първия нов кораб в строя на ВМС през 2025 г. предстои много работа, свързана със сформирането на екипажите и тяхното обучение, тъй като това е сложно техническо съоръжение, което изисква съвсем друго ниво на знание и на подготовка“, посочи контраадмирал Кирил Михайлов. Той изрази увереност, че ВМС ще се справят с тази задача, защото разполагат с добър потенциал и солидна база. „Правим всичко възможно, за да поддържаме нашите кораби в добро техническо състояние, така че нито една от задачите, които стоят пред ВМС, не е останала неизпълнена независимо от възрастта на корабите, с които оперираме. Ние се стараем да ги поддържаме в състояние, в което те да изпълняват задачите си“, категоричен беше командирът на ВМС.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

"Исус Христос Суперзвезда" на Опера Пловдив

Снимка: Александър Богдан Томпсън

Падат спектаклите на "Исус Христос Суперзвезда" в операта заради болни артисти

РИЧАРД АЛИБЕГОВ

Ричард Алибегов: Скоро ваксинирани ще протестират за правото си на труд

Лисичката Ела се шири в огромен хабитат. Снимки: Авторът

Лисицата Ела и 13 маймуни се ширят в недостроения от 7 г. пловдивски зоопарк (снимки)

Голямото отличие - копие на ритона от Панагюрското златно съкровище

Как 50 достойни българи получиха признание - вижте в 21 минути (видео)

 Кирил Петков

Премиерът и главният прокурор ще бъдат изслушани в европарламента

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба СНИМКА: Ройтерс

Продължават опитите за деескалация на напрежението между Русия и Запада

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

Болницата във Велинград с 1 250 000 лв. дългове и 7 дела за фалшиви сертификати

Болницата във Велинград с 1 250 000 лв. дългове и 7 дела за фалшиви сертификати

Миг от концерт на ансамбъл "Тракия"на Античния театър.
Снимка: 24 часа

Пловдив увеличава парите за събития и годишнини, ще харчи 2,4 млн. лева

Аркутино е сред плажовете, удостоени със “Син флаг”.

В България все още няма хотели отличени със "Зелен ключ"

По-слънчево и по-топло ще е времето.

Слънчево в Пловдив, температурите до 6-7 градуса

Маршрутът на градските автобуси от "Прослав" към Пловдив се променя.

Ремонт променя маршрута на автобусите от кв. "Прослав" към центъра

Всеки четвърти тестван е с COVID-19, 1003 са случаите в Пловдив, 9916 - в страната

Всеки четвърти тестван е с COVID-19, 1003 са случаите в Пловдив, 9916 - в страната

Последно от

Последно от

Най-важното