Опашки на живарниците около Пловдив, народът граби едри шарани (снимки)

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/10469972 Опашки на живарниците около Пловдив, народът граби едри шарани (снимки) Опашки на живарниците около Пловдив, народът граби едри шарани (снимки) www.24plovdiv.bg
Работник не може да смогне да чисти шарани на един от живарниците край Пловдив. Снимки: Авторът

Утре напливът ще е още по-голям, но ден година храни, казват търговци

Опашки се извиха в късния неделен следобед около живарниците край Пловдив и всеки гледаше да вземе по-голям шаран. На "Пазарджишко шосе" непосредствено преди влизане в града се чакаше по 30 минути, за да бъде изчистена рибата.

"Вчера и днес капнахме от умора. Поне по 500 души сме обслужили, а на самия Никулден ще е още по-голям напливът", коментира единият от работниците, докато премахваше люспите на поредния екземпляр. Той чевръсто "стържеше" рибата с приспособление. Обливаше я на течаща вода, а след това я подаваше на колегата си. С голям нощ другият я разпаряше, вадеше вътрешностите, измиваше я и я правеше на шайби. 

7,50 лева е килограмът, а рибата била докарана от Сливен. "Препоръчаха ми да дойда оттук да си взема", каза мъж, който едва намери къде да паркира на шосето. Най-напред отишъл в един от големите магазини, но там шараните били дребни -  около килограм. "Не искам толкова дребни, защото ще са със ситни кости. Хубавите екземпляри трябва да са около 1,8 кг", каза той. И погледна в аквариумите на "Пазарджишко шосе".

"О, нашите са от 3 кг нагоре", отговори му млада продавачка, която с дървен чук удряше по главата поредния шаран, за да го зашемети и сложи на кантара. "Не са ли тлъсти", попита клиентът. Жената му отговори отрицателно. В това време колегата й бръкна с мрежата и извади още по-едър. "Този е само за вас, господине! Ще си го хапнете с апетит. 12 шайби излизат от него - на всеки по две-три и е свършил", пласира му тя стоката. 3,6 кг отмери кантарът, а клиентът плати 27 лева.

До самия живарник около 17 часа се виеше друга опашка. Тези, които бяха вече купили, чакаха да им ги изчистят като бонус. Но в продължение на 10-15 минути никой не помръдваше.

"Само двама души са и не смогват", отговори друг клиент, който чакаше за същото. По едно време взе да му писва. Аха да си тръгне, но не посмя. "В апартамента ще стане мазало. Мивката ще се запуши. Жената ще вдигне голям скандал. Ще чакам", рече той.

Междувременно други двама от опашката завързаха разговор. "Колко излезе твоят", попита единият. "2 кг и нещо, платих 20 лева. Ама съжалявам, че не взех по-голям, защото сме повече хора  вкъщи", отговори човекът. "Искаш ли да ги разменим? Моят е 3,6 кг. Ето, бележката е тук. Дадох 27 лева", предложи другият. Така, докато чакаха да им дойде редът, направиха трампа и единият доплати разликата на другия.

Сред чакащите се появиха и жени. Едната разказваше, че щяла да го пълни с орехи и кашкавал, друга път на Никулден го правела само на плакия - с лук и домати. "В никакъв случай на фурна! Стои ми като сварен. Класиката е пържен", обади се друг от чакащите.

Всички съжалиха двамата работници. "Цял ден прави, ръкавите и краката им са подгизнали", ожалиха ги чакащи. Но заключиха, че в крайна сметка ден година храни.

И по другите живарници  около Пловдив - на  "Пещерско шосе" край кв. "Прослав", около с. Труд, както и на Околовръстния път, също се струпваха клиенти за прясна риба в късния следобед. Както 24plovdiv.bg писа, експерти съветват шаранът да се гледа в очите, когато се купува. Ако са бистри, значи е пресен. Хрилете пък трябва да са розови.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

"Исус Христос Суперзвезда" на Опера Пловдив

Снимка: Александър Богдан Томпсън

Падат спектаклите на "Исус Христос Суперзвезда" в операта в Пловдив заради болни артисти

РИЧАРД АЛИБЕГОВ

Ричард Алибегов: Скоро ваксинирани ще протестират за правото си на труд

Лисичката Ела се шири в огромен хабитат. Снимки: Авторът

Лисицата Ела и 13 маймуни се ширят в недостроения от 7 г. пловдивски зоопарк (снимки)

Дончо Барбалов

С 30% намалели пътниците в градския транспорт в София

Голямото отличие - копие на ритона от Панагюрското златно съкровище

Как 50 достойни българи получиха признание - вижте в 21 минути (видео)

Част от Римския Форум / Снимки: АВТОРЪТ

Италия с облекчения за туристи от ЕС от февруари

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба СНИМКА: Ройтерс

Продължават опитите за деескалация на напрежението между Русия и Запада

Болницата във Велинград с 1 250 000 лв. дългове и 7 дела за фалшиви сертификати

Болницата във Велинград с 1 250 000 лв. дългове и 7 дела за фалшиви сертификати

Миг от концерт на ансамбъл "Тракия"на Античния театър.
Снимка: 24 часа

Пловдив увеличава парите за събития и годишнини, ще харчи 2,4 млн. лева

Аркутино е сред плажовете, удостоени със “Син флаг”.

В България все още няма хотели отличени със "Зелен ключ"

По-слънчево и по-топло ще е времето.

Слънчево в Пловдив, температурите до 6-7 градуса

Маршрутът на градските автобуси от "Прослав" към Пловдив се променя.

Ремонт променя маршрута на автобусите от кв. "Прослав" към центъра

Последно от

Последно от

Най-важното