Михов или Радев в БНБ и още постове за мир в коалицията

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/10577556 Михов или Радев в БНБ и още постове за мир в коалицията Михов или Радев в БНБ и още постове за мир в коалицията www.24plovdiv.bg
Валентин Михов има магистърски степени по международни икономически отношения от МГИМО и по бизнес администрация от INSEAD. Бил е консултант и младши партньор в консултантската фирма McKinsey и е ръководил проекти в най-големите банки в България, Германия и Русия - Коммерцбанк, Сбербанк Русия, Сбербанк Европа в Австрия.

Възможно е успоредно с процедурата в националната банка да започне предсрочно и тази в Комисията за финансов надзор

Три дами от Европейската инвестиционна банка, ЕБВР и Международната инвестиционна банка могат да се върнат преди края на мандатите си

БНБ може да получи нов гуверньор с името Валентин Михов или Димитър Радев още преди края на март, ако неофициалните преговори в управляващата коалиция финишират гладко.

Тече активно лобиране за конкретни имена пред премиера Кирил Петков и пред вицепремиера Асен Василев, потвърдиха неофициално от правителството пред “24 часа”.

Мандатът на управителя Димитър Радев изтече на 15 юли миналата година и въпреки спешното желание на “Има такъв народ” на Слави Трифонов постът да бъде зает от техния експерт и депутат - банкера Любомир Каримански, поредните извънредни избори стопираха процедурата.

Днес в

оспорваната

битка за

гуверньор вече

има нови имена

А управляващата политическа сила “Продължаваме промяната” може да се окаже с двама равностойни кандидати.

Пред “24 часа” информирани споделят, че кандидатурите с най-големи шансове ще бъдат тествани и през партньорите ни от Европейската централна банка (ЕЦБ).

А за да се удовлетворят желанията, които са повече от постовете, се обмислят варианти за нови важни позиции. Един от тях е да се търси наследник на Бойко Атанасов преди изтичането на мандата му в Комисията за финансов надзор през юли.

Залог в преговорите можело да се окажат и двама подуправители на БНБ - Калин Христов и Нина Стоянова, чиито мандати изтекоха през октомври. С изтекли мандати са и петимата членове на фискалния съвет.

Димитър Радев може да остане начело на БНБ по закон до избора на наследник. Преди повече от 6 години той зае поста с внушителните 130 гласа в парламента “за”. Наследи Иван Искров, който е единственият, останал начело на банката два мандата.

Радев спечели в конкуренция с Бисер Манолов, предложен от Реформаторския блок, Григорий Вазов, номинация на Патриотичния фронт, и Виктор Йоцов, предложен от АБВ. Хора от кухнята твърдят, че нито един от тях няма да се пробва в новата битка.

Финансисти виждат намалелите след изборите реални шансове на подуправителя на БНБ Калин Христов, който се очакваше да бъде номиниран от “Демократична България”. Той изкара два мандата като втори човек в централната банка, но ниският изборен резултат на хората на Христо Иванов може да се окаже недостатъчен за важния пост.

Другият подуправител с изтекъл мандат - Нина Стоянова, засега стои встрани от състезанието.

Затова и все по-често се споменава името на

Валентин Михов

като първи

човек в БНБ

Той влезе в надзора на държавната ББР по предложение на Кирил Петков, докато бе служебен министър на икономиката.

Брат на Валентин Михов е авторитетният преподавател проф. Илиян Михов, който е ректор на INSEAD в Сингапур - едно от водещите бизнес училища в света. Михов бе поканен за вицепремиер в първото правителство на Борисов, но събитията с оставката на кабинета през 2013 г. изпревариха назначаването му.

Братът Валентин не е публично известен, защото банкерския си стаж трупа в най-голямата руска банка - Сбербанк. Завършил е международни икономически отношения в Москва. Професионалният му опит включва и позицията управляващ директор на голямата консултантска компания “Валор Адвайзърс”.

Лобисти виждат в битката с номинации бившия подуправител на БНБ Цветан Манчев, който е съветник в МВФ.

Според неофициална информация досегашният управител

Димитър Радев

има немалки

шансове да

управлява

втори мандат

Дори се твърди, че има неофициално “да” от премиера Петков и от вицепремиера Асен Василев. Три аргумента сочат в полза на такъв избор.

Първият е, че по време на първия мандат на Радев България влезе в чакалнята за еврозоната и е отлично запознат с всички изисквания и вероятно проблеми по пътя към еврото, което се очаква да въведем на 1 януари 2024 г.

Вторият аргумент “за” Радев и който намалява шансовете на най-сериозните конкуренти - Михов и Каримански, е че ЕЦБ е сдържана, когато националните банки се оглавяват от финансисти с опит в търговски банки, защото оставали съмнения за пристрастност.

Има и трети аргумент в полза на настоящия гуверньор - през първия му мандат банковата система преживя спокоен период, доказан и с първите стрес тестове на банките.

Възможно е успоредно с процедурата в БНБ да върви и смяна в Комисията за финансовия надзор. Шефът ѝ - Бойко Атанасов, бивш директор на НАП, трябва да напусне поста на 28 юли 2022 г.

Така човекът на Слави Трифонов - Каримански, може да поеме структурата, която контролира застрахователи, пенсионни и инвестиционни фондове.

Много вероятно е пъзелът за постове да бъде попълнен и със смяната на български представители в чужди финансови институции. Лиляна Павлова например представлява България от септември 2019 г. в ЕИБ с тригодишен мандат.

Ако парламентът одобри предложение, внесено от служебния финансов министър Валери Белчев, България да увеличи вноската си в Международната инвестиционна банка с 42 млн. евро, почти сигурно е, че самият Белчев ще стане представител на страната ни там. Постът в момента е поверен на Румяна Кючукова, чийто втори 5-годишен мандат изтича през 2025 г.

Рокада се очаква и в българското представителство в ЕБВР, където Карина Караиванова е национален представител в Съвета на директорите на банката.

Два служебни кабинета с двама служебни финансови министри - Асен Василев и Валери Белчев, вече подсказаха на Караиванова, че е много вероятно да бъде отзована. Фаворит бе Стефка Славова, която заемаше същата позиция между 2010 и 2014 година. Дали Славова остава единствен кандидат, или ще бъде изместена от друга номинация, засега не е ясно.

Едновременно или малко след избора на управител и подуправители на централната банка ще бъде подменен и фискалният съвет, който по закон съветва и отчасти контролира финансовия министър. Членовете му бяха избрани на 25 ноември 2015 за 6 години, което означава, че и те са с изтекъл мандат.

В съвета има петима души. В момента се оглавява от издигнатия от ГЕРБ  Борис Грозданов, а членове са Григорий Вазов, предложен от Патриотичния фронт,  Дора Андреева, която е номинация на БДЦ,  Любомир Дацов, предложен от РБ, и кандидата на ДПС Юнал Тасим.

Към днешна дата със сигурност е ясно, че разпределението на ключовите постове в БНБ, КФН, международните финансови институции и фискалния съвет ще е трудно и с неясен изход. Според запознати не са изключени и трусове в коалицията при преговорите, които трябва да подготвят решението. Сигнал за това е и отказът на почти всички от участниците, сочени като възможни номинации, да коментират темата пред “24 часа”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

Стоян Темелакиев СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Зам.-министърът на вътрешните работи: Имаме готовност да увеличим заплатите

Газопровод. СНИМКА: АРХИВ

Полша анулира междуправителственото споразумение с Русия за доставка на газ

Ваксини.

Белгия ще унищожи милиони дози ваксини срещу ковид

Изпитите по кормуване ще останат засега в стария си вид - курсистът ще минава по улици, които изпитващият ще избира, вместо да си избере на случаен принцип от няколко предложени.

Отлагат с още една година GPS да избира маршрута при изпит за шофьорска книжка

Бензиностанция - снимката е илюстративна

Пиян полски тираджия зареди гориво, без да плати

Пловдивският университет

Студенти по изкуства с концерт за 3 важни годишнини на ПУ „Паисий Хилендарски“

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

архив

Турция и Азербайджан с общо военно учение

СНИМКА: jpost.com

Най-големият за 2022 г. астероид приближава към Земята

Доброволка участва в реновирането на Детското отделение.

СНИМКА: Фейсбук.

Доброволци обновиха Детското отделение на Инфекциозна клиника в Пловдив

Проф. Ива Христова.

Кадър: НОВА

Проф. Христова: Първи случай на дете с новия хепатит у нас

Косенето на тревата в пловдивските квартали ще продължи в празничния ден.

Косят тревата в пловдивските квартали и на 24 май

Снимка: Архив

Апаши задигнаха 50 000 лв. от баба, крила парите в кофа

Последно от

Последно от

Най-важното