Министър Николов: "Булгаргаз" може да получи пълните обеми природен газ от Азербайджан

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/10643372 Министър Николов: "Булгаргаз" може да получи пълните обеми природен газ от Азербайджан Министър Николов: "Булгаргаз" може да получи пълните обеми природен газ от Азербайджан www.24plovdiv.bg
Александър Николов
Александър Николов

"Булгаргаз" е имал възможност да получи пълните обеми природен газ, които са договорени с Азербайджан. Това посочва в рамките на парламентарния контрол днес министърът на енергетиката Александър Николов в писмен отговор на въпрос на депутата от парламентарната група на "Демократична България" Ивайло Мирчев дали се разследват причините България да не получава договореното количество азерски газ, както и дали е установена връзка между незавършването на интерконектора IGB, който е системно забавян, за да не се внася пълния обем азерски газ.

Междувременно, както съобщихме по-рано, ГДНП и ДАНС влязоха в "Булгаргаз". Проверката е във връзка със спекулативно препродаване на газ. Изземват се различни документи. Служители на ДАНС и полицията са влезли общо на 6 различни адреса, като сред тях има частни дружества в различни градове.

Енергийният министър Николов уточнява, че съгласно сключения договор между "Булгаргаз" и "Азербайджан газ съплай къмпани" (Azerbaijan Gas Supply Company - AGSC), IGB (междусистемната газова връзка Гърция-България) е посочена като една от точките за доставка на природен газ. Според него обаче това не означава, че за "Булгаргаз" не е имало възможност да получи пълните обеми природен газ.

"Вследствие на всички извършени действия от "Булгаргаз", включително сключените анекси към оригиналния договор за доставка, ситуацията е такава, че за доставката към настоящия момент на пълните количества природен газ, е необходимо изричното съгласие на AGSC", допълва министър Николов.

Според договора азерската компания трябва да доставя на България по 1 млрд. куб метра природен газ годишно.
Министърът на енергетиката информира, че в момента се преговаря с азербайджанската страна на най-високо правителствено ниво относно възможностите за доставяне на пълните договорени обеми по алтернативни маршрути, предаде БТА.

Припомняме, че на 1 януари от "Булгаргаз" публикуваха на сайта си официална позиция, в която отговарят на въпроса защо България получава само част от договорените количества природен газ от Азербайджан. Според обществения доставчик единственото трасе за доставка на азерски природен газ за България, съгласно договора с азерската страна, е газопроводът IGB (междусистемната газова връзка Гърция-България), който не е изграден. През 2020 г. азерският доставчик е информирал "Булгаргаз", че започва доставки по Трансадриатическия газопровод до мястото на свързване с IGB на Комотини, но газопроводът IGB не беше изграден. "При това положение Булгаргаз ЕАД не само че не може да получава природен газ съгласно договора, но е заплашен и от неустойки", написаха тогава от обществения доставчик. Според "Булгаргаз" азерската компания, от своя страна, нито е длъжна да доставя газ по друг газопровод, освен по IGB, нито - да доставя всички количества, които би доставила по IGB. След като вече няколко пъти пускането на газопровода IGB се отлага, "Булгаргаз" ЕАД не е имал друг избор, освен да преговаря с азерската страна и да търси най-доброто възможно временно решение с изричното съгласие на доставчика. "Булгаргаз" ЕАД е успял да договори с азерския доставчик да получава газ на друг газопровод, отстоящ на близо 300 км от IGB (през гръцката газопреносна мрежа ДЕСФА).

Към настоящия момент "Булгаргаз" ЕАД получава количествата, които азерският доставчик се съгласи да достави. Получаването на пълния размер на договорните количества на алтернативния газопровод зависи изцяло от волята и възможностите на азерската страна, твърдят от българския обществен доставчик.

Депутатът Ивайло Мирчев поставя и въпрос дали е анализирано решението на "Булгаргаз" да намали ангажираните количества в гръцката преносна система от 14 400 на 10 000 мегаватчаса на при входната точка от ТАП в гръцката система - Неа Месемврия, което ще се задържи до юни 2022 г., тъй като недостиг на капацитет не е установен. Той пита дали това доказва умисъл в действията на "Булгаргаз".

От гледна точка на Министерство на енергетиката няма обективна причина за намаляване на договорените количества от 14 400 на 10 000 мегаватчаса на ден, посочва министър Николов. Той добавя, че поради тази причина министерството, съвместно с Българския енергиен холдинг, изясняват причините за действията на "Булгаргаз".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от От страната и света

СНИМКА: БНР

Росен Плевнелиев: Притеснен съм, партиите се скриха зад Инициативни комитети

Срещата на четири очи между премиера на България Кирил Петков и премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски.
Снимка: Министерски съвет

Северна Македония определи своите представители в работните групи с България

Коронавирус
Снимка: Пиксабей

Германия регистрира 140 160 нови случая на заразяване с коронавирус

СНИМКА: БСП

6 организации подкрепиха Нинова в усилията й в защита на потребителите

В Израел учениците, които не са на възраст, за да получат ваксина, са тествани за коронавирус по два пъти седмично. СНИМКА: РОЙТЕРС

Израел отменя карантината за контактни деца

Джо Байдън
Снимка: Ройтерс

Рейтингът на Байдън падна на 43% - най-ниското равнище, откакто е президент

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от От страната и света

Пушек се издига от охладителните кули на ядрената централа “Голфеш” в Южна Франция.

В ЕП расте съпротивата срещу обявяването на газа и ядрената енергия за зелени

Антъни Блинкън

Блинкън и Лавров ще се срещнат днес в Женева, за да обсъдят кризата около Украйна

СНИМКА: Pixabay

Пилот обърна самолета и се върна в Маями заради пътничка без маска

Нито един от тези най-популярни богаташи в САЩ не членува в “Патриотични милионери”, настояващи да плащат повече данъци.

100 патриотични милионери: Вземайте ни повече данъци

Българската смесена щафета завърши 5-а място на европейското за младежи

Българската смесена щафета завърши 5-а място на европейското за младежи

ДИМИТЪР КОВАЧЕВСКИ

СНИМКА: РОЙТЕРС

Димитър Ковачевски: Езикът и идентичността не се обсъждат, нищо не се прави зад гърба

Последно от

Последно от

Най-важното