Цацаров за отнетия му достъп до информация: Ще обжалвам!

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/10646425 Цацаров за отнетия му достъп до информация: Ще обжалвам! Цацаров за отнетия му достъп до информация: Ще обжалвам! www.24plovdiv.bg
Сотир Цацаров
Сотир Цацаров

Председателят на антикорупционната комисия Сотир Цацаров ще обжалва акта, с който му е отнет достъп до класифицирана информация. Това става ясно от прессъобщение на комисията до медиите, в която е изразена позицията му.

Ето какво се казва в съобщението:

Днес, в 13,20 часа, в кабинета ми в сградата на КПКОНПИ, служители на ДАНС ми връчиха акт за отнемане на разрешението ми за достъп до класифицирана информация. Отнемането е на основание чл. 59 ал. 1 т. 2 от ЗЗКИ: „лицето е извършило нарушение на закона или на подзаконовите актове по прилагането му, което е създало опасност от възникване или е довело до значителни вреди за интересите на държавата, организациите или лицата в областта на защитата на класифицираната информация“.

Актът за отнемане е подписан тази сутрин от заместник-председателя на ДАНС, в отсъствие на председателя. Известно ми е, че това е станало след продължителен институционален натиск, упражнен спрямо ръководството на агенцията от министър-председателя Кирил Петков и от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. Кирил Петков обяви отнемането на достъпа ми в ефира на bTV близо час и половина преди този акт да ми бъде връчен, с довода, че съм се „провалил на контрола за надеждност“. Всъщност, проверката на ДАНС е започнала след сигнал, че по време на срещата със Сашо Дончев през 2017 г., известна като „ЦУМ гейт“, съм изнесъл класифицирана информация. Още тогава публикувах своя позиция, в която посочих, че там от мен бе искано да упражня влияние по отношение на проверка, което отказах. Такъв сигнал - от министъра на вътрешните работи Рашков, е бил вече разглеждан от ДАНС през м. август миналата година и тогава от него не е последвал акт като издадения тази сутрин.

Отнемането на достъпа ми до класифицирана информация не е поводът да подам оставка като председател на КПКОНПИ. Напротив, обявеното вчера мое намерение е повод за издаденото тази сутрин отнемане. Ясни са ми и причините за това – ако за министър Рашков те са свързани с желание за лична разправа и отмъщение, както и с проверките на имотното му състояние, за премиера Кирил Петков и за хората, определящи неговото поведение, това е опит за отклоняване на общественото внимание от действителните проблеми, пред чието решаване той самият е изправен. Не съм разследван, нито съм се провалил на контрол за надеждност – всяко такова прибързано изказване, направено с цел печелене на временни политически дивиденти, ще се окаже клевета.

Продължавам да изпълнявам задълженията си като председател на КПКОНПИ, до приемане на оставката, която ще подам в началото на следващата седмица в Народното събрание. Издал съм незабавно заповед, всички материали, съдържащи класифицирана информация, да се докладват само на заместник-председателя на Комисията, без мой достъп до тях. Отнемането на разрешението от ДАНС не променя уважението ми към служителите в агенцията, а към подписалия го заместник-председател Станислав Станчев проявявам искрено разбиране, с оглед упражнения натиск. Актът за отнемане ще бъде обжалван от мен по реда, предвиден в закона. Както заявих, мотивите за оставката ми ще бъдат обявени, след като тя бъде представена в парламента.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от От страната и света

Петков: България да е портал за американски компании в Европа

Петков: България да е портал за американски компании в Европа

Газопровод. СНИМКА: АРХИВ

"Газпром" подава 63,3 млн. куб. м газ за Европа през Украйна

Украински бежанци
СНИМКА: Ройтерс

Над един милион украинци са пристигнали в Румъния

Фумио Кишида СНИМКА: Ройтерс

Япония ще удвои финансовата си помощ за Украйна

Шефът на парламента Никола Минчев.

Решетките в НС са по искане на НСО

Хванаха мъж за кражба, извършена в условията на опасен рецидив

Хванаха мъж за кражба, извършена в условията на опасен рецидив

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от От страната и света

Полиция
Снимка: Архив

Арест за млад мъж, заключил приятелка в апартамента си

Иззеха ментета на известни марки дрехи в Горна Оряховица и Свищов

Иззеха ментета на известни марки дрехи в Горна Оряховица и Свищов

Десислава Билева

Заради 1 метър треви, спират парите за косене на район "Красно село"

Картотека в библиотека
Снимка: Пиксабей

Библиотекарите излизат на протест утре

Сирените са разположени на важни точки в страната

Пускат сирените в Казанлък за профилактика

Темида 
СНИМКА: Архив

Шофьорка с условна присъда за смъртта на пешеходец

Последно от

Последно от

Най-важното