МВР и ДАНС културно в “Булгаргаз”, търсят евтиния газ (обзор)

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/10648996 МВР и ДАНС културно в “Булгаргаз”, търсят евтиния газ (обзор) МВР и ДАНС културно в “Булгаргаз”, търсят евтиния газ (обзор) www.24plovdiv.bg
Екип от четириме служители на МВР и ДАНС дойдоха в петък в “Булгаргаз”. 

СНИМКА: “НОВА тв”
Екип от четириме служители на МВР и ДАНС дойдоха в петък в “Булгаргаз”. СНИМКА: “НОВА тв”

Петъчно ДАНС и полиция влязоха културно в “Булгаргаз”, за да изискат документи.

Напрежението около газа не стихва от месец насам. Премина през няколко етапа - от изтичане на клаузи от договора за азерския газ, през твърдения, че може да се доставя цялото договорено от Азербайджан количество, до възпитана битка между енергийния министър Александър Николов с КЕВР и газовата компания. Екипът на министъра пресметна дори, че януарското поскъпване на газа можело да е с 5,15, а не с 30%.

И “визитата” на службите дойде съвсем логично като продължение за газа и цените му. Полиция и ДАНС са били в още шест компании. В енергийния бранш твърдят, че това са големи търговци на газ и може би частната газова борса.

Шефът на “Булгаргаз” Николай Павлов заяви за “24 часа”, че представители на МВР и ДАНС са поискали договорите за доставка на газ - с азерския консорциум и с “Газпром експорт”, с крайни клиенти, таблици и прочее. Павлов поясни, че документацията е по-малко от тази, която е предоставена на БЕХ по проверката, поискана от енергийния министър.

От борда на директорите на “Булгаргаз” изпратиха до медиите съобщение, според което проверките са необходими и полезни и са добра възможност за установяване на истината по въпроси, свързани с цените и доставките на природен газ.

Енергийният министър Александър Николов в петък по време на парламентарния контрол отноно заяви, че “Булгаргаз” е имал възможност да получи пълните обеми газ, договорени с Азербайджан.

Подобна теза застъпи преди Нова година и председателят на Българската газова асоциация Павел Павлов. Той заяви, че няма изрично задължение азерският газ да се доставя само през непостроената все още газова връзка с Гърция. Можело да се приемат целите договорени количества от 1 млрд. куб. м газ на година на точката, отстояща на 250 км - Неа Месемврия.

Шефът на “Булгаргаз” Николай Павлов многократно обясни обаче, че цялото договорено количество може да влезе у нас, когато се пусне газовата връзка с Гърция, която и към 31 декември не беше технически завършена и бележи нови закъснения.

Според Павлов доставките на азерски газ, които според информирани са 350 млн. куб. м на годишна база, са в резултат на добрата воля на консорциума, на който дори името не се споменаваше, но вече се знае, че е AGSC.

Другата тема, която бе повдигната пак от министър Николов, е за това, че “Булгаргаз” е продавала газ от хранилището в Чирен в Румъния, както и че компанията не е направила всичко възможно да осигури евтин микс за българите.

От газовото дружество твърдят, че нямат лиценз за търговия в Румъния, а миксът за българския пазар се прави с количества от Чирен и азерския газ, които се допълват с по-скъпия в момента руски газ. Каквото останало свободно, се продава на борсите.

Сега пред МВР и ДАНС стои задачата да разберат кой е прав в спора - министърът или ръководството на “Булгаргаз”. Вероятно истината би трябвало да се съдържа в изисканите от проверяващите графици, договори с клиенти, търговци на газ.

Александър Николов

отново твърди, че може

да получаваме пълния

обем от Азербайджан

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

Автомобил блъсна пешеходка в Пловдив

Автомобил блъсна пешеходка в Пловдив

Шефът на РПУ в Годеч – главен инспектор Христо Кръстев Кадър: Нова тв

Полицейски шеф карал подчинените си да фабрикуват доказателства

СНИМКА: Pixabay

2 товарни влака се сблъскаха в София, локомотивите са дерайлирали

Магистрала "Тракия" в 8,24 часа днес. Снимка: Иван Тотев

Иван Тотев: Магистрала "Тракия" е леш, а прогнозата се знаеше от дни

Пенсионери на опашка пред пощата, за да си вземат парите.

СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

695 хил. ваксинирани пенсионери ще получат 75 лв. от 1 февруари

Йордан Иванов.

Областният управител: Има свободни легла за лечение в Пловдив

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

Проф. Георги Рачев Кадър: Би Ти Ви

Проф. Георги Рачев: До четвъртък, петък ще е истинска зима - много студено, до минус 13 градуса

Корнелия Нинова на 49-ия конгрес на БСП.

961 отиват на конгреса на БСП, а настроенията са: подкрепа за Корнелия Нинова

В кметството на район "Източен" не могат да намерят архитект.

Районни кметства в Пловдив закъсаха за кадри, никой не иска за 1000 лв.

На 25 януари - Достойните българи за 19-и път, вижте кои са досега

На 25 януари - Достойните българи за 19-и път, вижте кои са досега

СНИМКА: Pixabay

Бебе на 11 месеца простреляно в лицето в Бронкс

Пловдивската опера отложи спектакъл

Пловдивската опера отложи спектакъл

Последно от

Последно от

Най-важното