Цацаров се събуди далеч от държавните тайни и май Рашков го върна в ЦУМ преди 5 г. (Обзор)

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/10649439 Цацаров се събуди далеч от държавните тайни и май Рашков го върна в ЦУМ преди 5 г. (Обзор) Цацаров се събуди далеч от държавните тайни и май Рашков го върна в ЦУМ преди 5 г. (Обзор) www.24plovdiv.bg
Сотир Цацаров

Председателят на антикорупционната комисия обвини Кирил Петков и вътрешния министър в натиск над ДАНС

Новият скандал е за старата среща с бизнесмена Сашо Дончев, домакинствана от Георги Гергов. Тогава не се разбра темата издателската политика на “Сега” ли е, или проверките за цените на газа в КЕВР и “Овергаз”, които и през 2017 г. също бяха гореща тема

Срещата на Сотир Цацаров с бизнесмена Сашо Дончев от 2017 г., известна като “ЦУМ гейт”, е причината да му бъде отнет достъпът на класифицирана информация.

Това разкри председателят на антикорупционната комисия, след като Кирил Петков обяви заповедта на ДАНС и новината тръгна по Би Ти Ви. Първо бе съобщението в късния следобед в четвъртък на Цацаров пред “24 часа”, че идната седмица ще депозира оставка в Народното събрание, а ще напусне поста на 1 март.

Два въпроса остават неясни - дали актът на ДАНС за отнемане на достъпа му до държавните тайни е бил с цел да го отстранят от поста предсрочно и дали Цацаров е знаел, че се готви подобен сценарий, и е взел решение да си тръгне сам.

Надявам се, че оставката му няма връзка с отнемането на допуска до класифицирана информация с гриф “строго секретно”. Това би означавало, че е предполагал за проверката, коментира Петков.

Цацаров отговори така: Отнемането на достъпа ми до класифицирана информация не е поводът да подам оставка като председател на КПКОНПИ. Напротив, обявеното мое намерение е повод за издаденото тази сутрин (петък, б.а.) отнемане. Ясни са ми и причините за това. Ако за министър

Рашков те са

свързани с

желание за

лична разправа

и отмъщение,

както и с проверките на имотното му състояние, за премиера Кирил Петков и за хората, определящи неговото поведение, това е опит за отклоняване на общественото внимание от действителните проблеми, пред чието решаване той самият е изправен.

В официална позиция Цацаров посочва, че е издал заповед всички материали с класифицирана

информация в комисията да бъдат докладвани на негов заместник. Цацаров ще обжалва заповедта на ДАНС. По закон това може да стане в 7-дневен срок. Органът, който разглежда жалбата, е Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ). ДКСИ може да потвърди или отмени заповедта на ДАНС, а след това страните да обжалват пред Върховния административен съд за окончателно решение.

Срещата на Цацаров и Сашо Дончев в ЦУМ е от 2017 г. Преди 5 години сегашният председател на антикорупционната комисия е главен прокурор. За нея стана ясно случайно от видео в ютюб. На чаша вино собственикът на “Овергаз” се изповядва пред дамски клуб, че Цацаров го поканил на среща, за да изрази несъгласие с редакционната политика на вестника на бизнесмена “Сега”, както и че Дончев подкрепял “Да, България”. След като видеото от обяда на собственика на “Овергаз” се появи в медиите, стана ясно, че домакин на срещата е друг бизнесмен и съгражданин на Цацаров от Пловдив - Георги Гергов.

И с днешна дата бившият главен прокурор написа, че инициативата за срещата е на

Сашо Дончев,

който поискал

от Цацаров да

упражни влияние

на прокурори по

проверка,

но той отказал. Тогава държавното обвинение проверяваше газови дружества, както и КЕВР заради цените на енергията, както се случва и сега. Според неофициална информация Цацаров през 2017 г. е получил от Сашо Дончев и лист с имената на проверявани служители, което никой публично досега не е отрекъл. Бизнесменът Дончев разказа, че основна тема за срещата е била редакционната политика на "Сега".

Как срещата

през 2017 г. в

ЦУМ е застрашила

класифицирана

информация,

с която разполага председателят на КПКОНПИ, не става ясно. Премиерът Кирил Петков посочва, че проверката на ДАНС за Цацаров е по Закона за защита на класифицираната информация. Там е разписано, че лицата с достъп до различни нива на държавните тайни се проверяват периодично със или без тяхно знание. 

Основанието, на което е отнет достъпът на бившия главен прокурор, е чл. 59, ал. 1, т. 2 от закона, в който пише, че е нарушил закона за класифицираната информация, от което са настъпили вреди за интересите на държавата. Това съобщи самият Цацаров, след като от ДАНС са му връчили заповедта. В нея няма мотиви и това е уредено отново със закон.

“Не съм

разследван, нито

съм се провалил

на контрол за

надеждност

- всяко подобно прибързано изказване, направено с цел печелене на временни политически дивиденти, ще се окаже клевета”, категоричен е той. Час преди това Кирил Петков обяви, че дълго събираните данни за надеждността на Цацаров са показали, че трябва да му бъде отнет достъпът до класифицирана информация. Което прави оставането му на поста без смисъл.

Актът за отнемането е бил подписан сутринта в петък от зам.-председателя на ДАНС Станислав Станчев. Според Цацаров - под натиск от институциите и лично от премиера Петков и вътрешния министър Бойко Рашков. По думите му сигнал за срещата в ЦУМ с 5-годишна давност е бил подаден от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков още през август м.г., но тогава ДАНС не е издал заповед за отнемане на достъпа му до класифицирана информация. Тогава управляваше служебното правителство с премиер Стефан Янев, а Рашков беше силов вицепремиер и отговаряше за службите за сигурност извън МВР. Сега контролът над тях е лично на премиера Кирил Петков.

Бойко Рашков и

Сотир Цацаров

влязоха в остър

сблъсък още

през 2017 г.

Първият беше председател на Бюрото за контрол на СРС, а вторият - главен прокурор. Тогава по предложение на прокуратурата ДАНС отне достъпа до тайни на заместника на Рашков Георги Гатев, който напусна поста, защото не може да изпълнява задълженията си в институцията. По-късно заповедта на ДАНС беше потвърдена с решение на ДКСИ и на съда.

Продължавам да изпълнявам задълженията си като председател на КПКОНПИ до приемане на оставката, която ще подам в началото на следващата седмица в Народното събрание. Отнемането на разрешението от ДАНС не променя уважението ми към служителите в агенцията, а към подписалия го заместник-председател Станислав Станчев проявявам искрено разбиране с оглед упражнения натиск , каза още той.

Кирил Петков: Нямаме сериозни дела за корупция по високите етажи

“Неведнъж съм казвал, че нямаме истински и сериозни дела за корупция по високите етажи на властта. КПКОНПИ не си е свършила работата. Оценката ми за работата на институцията е силно отрицателна. Това може да се види и от мястото, което България заема по корупция. И когато ние обещаваме нулева корупция, оттук нататък трябва да го показваме с дела. Дотук бяха призивите и приказките. Ще оценяваме действията на всеки по резултатите”, заяви Петков и в трите национални телевизии. Добави, че служители на ДАНС чакат Цацаров в комисията, за да му връчат акта. Това се е случило в 13,20 ч, уточни председателят на антикорупционната комисия.

Бойко Борисов: Кметовете на ГЕРБ ще си отдъхнат - само тях проверяваше

“От една страна, кметовете на ГЕРБ ще си отдъхнат. Прави впечатление, че КПКОНПИ проверява само тях, но не ходи в кметства на ДПС, БСП, ИТН или ДБ. Aнтикорупционната комисия в парламента трябва да изслуша Цацаров и ДАНС за обвиненията, които има към него”, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов при посещението си в село Грашево до Велинград.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

Още поне 10 години евтини разговори в Европа!

Още поне 10 години евтини разговори в Европа!

Ангел Джамбазки

Ангел Джамбазки: Ще поискаме национален референдум по въпроса с Македония

Главният град с пристанището на остров Тинос е целият в сняг.

Циклонът "Елпис" донесе много сняг по южните гръцки острови, май ще го докара и при нас (снимки, видео)

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев СНИМКА: "24 часа"

Асен Василев: Ръстът на инфлацията беше очакван

Партията на Бойко Борисов излезе с декларация

ГЕРБ/СДС в ЕП осъждат опитите на Руската федерация за намеса във вътрешните работи на България с декларация

СНИМКА: Pixabay
Нелегален пътник пропътува 9000 километра от Йоханесбург до Амстердам

Човек оцеля, след като пропътува 9000 км, скрит в шасито на самолет

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

Доброволци помагат за новия дом на семейството

Съпричастност след пожара: Доброволци строят къща за малката Валя и баща й

Проф. Георги Рачев Кадър: Би Ти Ви

Проф. Георги Рачев: Хубаво е да има малки земетресения

Бат Сали и Веселина

Внучката на Бат Сали - Веселина, тръгва по неговите стъпки

Д-р Георги Цигаровски

Личен лекар от Пловдив: Претоварени сме, имаме нужда от технически секретари

Хиляди излязоха на протеста

Многохилядни протести в Брюксел срещу ограниченията заради COVID-19

Ед Шийран

Доджа Кет и Ед Шийран ще пеят на церемонията за наградите БРИТ

Последно от

Последно от

Най-важното